Μάθημα : Τεχνολογία Γ΄Γυμνασίου

Κωδικός : 0501533426

0501533426  -  ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Ενότητες - Περιγραφική Έρευνα

Περιγραφική Έρευνα

Τίτλος: Σχέση μεταξύ Ανοίγματος χεριών και Υψους μαθητών της Γ΄Γυμνασίου

Ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» ως ο κανόνας των αναλογιών

Λίγα λόγια για τον Βιτρούβιο άνθρωπο:

 

Από τα πιο γνωστά έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι (πλήρες όνομα Leonardo di ser Piero da Vinci), καθώς και ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα του 15ου αιώνα αποτελεί ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», ένα σκίτσο που βρέθηκε ανάμεσα στις προσωπικές σημειώσεις του. Πρόκειται για προσωπική μελέτη του καλλιτέχνη, με μοναδικό σκοπό την καλλιέργεια του ίδιου όσον αφορά τη σε βάθος κατανόηση της ανατομίας του ανθρώπινου σώματος, θέμα που τον απασχόλησε σε πολλά από τα μετέπειτα έργα του. Δεν είχε σκοπό να δημοσιεύσει την δουλειά του, όμως έχει φτάσει να θαυμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προτεινόμενοι, λιγότερο γνωστοί, τίτλοι υπήρξαν οι «Κανόνας των Αναλογιών» (“Canon of Properties”) και «Αναλογίες του Ανθρώπου» (“Proportions of Man”). Ο τίτλος που επιλέχθηκε τελικά αναφέρεται στον Βιτρούβιο (πλήρες όνομα Marcus Vitruvius), αρχαίο Ρωμαίο αρχιτέκτονα του 1ου αιώνα π.Χ. Πηγή έμπνευσης τόσο για τον ντα Βίντσι όσο και για πολλούς ακόμη μελετητές και καλλιτέχνες υπήρξε η πραγματεία του Βιτρούβιου, De Architectura. Σε αυτήν την μελέτη του, γραμμένη στα Λατινικά, ο Βιτρούβιος προσπάθησε να αποδώσει στον άνθρωπο αναλογίες όπως έκανε με τα κτίρια, πιστεύοντας πως, όμοια με τα κτίρια, όπου όλα συνδέονται μεταξύ τους, αυτό συνέβαινε και με τον άνθρωπο.

Ωστόσο, ο ντα Βίντσι δεν ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με το ανθρώπινο σώμα. Πολλοί μελετητές, ζωγράφοι, γλύπτες, τεχνίτες το είχαν ήδη προσπαθήσει νωρίτερα. Ο «Παγκόσμιος Άνθρωπος» της Χίντλεγκαρντ του Μπίνγκεν υπήρξε τρανό παράδειγμα, ενώ παρατηρείται πως και σε αυτό το έργο ενσωματώνονται εν μέρει παρατηρήσεις του αρχαίου αρχιτέκτονα.

Πηγή Εικόνας: medium.com

Η φιγούρα του ενήλικου γυμνού άντρα απεικονίζεται εγγεγραμμένη ταυτόχρονα σε έναν κύκλο και ένα τετράγωνο σε δύο αλληλεπικαλυπτόμενες θέσεις, με τα ανεπτυγμένα άκρα του να εφάπτονται με ακρίβεια στα σχήματα. Ο ντα Βίντσι κατάφερε, χάρη στην ιδιοφυία του, να δημιουργήσει ένα πολλαπλό σώμα που ενώ με την πρώτη ματιά εμφανίζει δύο στάσεις, με τον κατάλληλο συνδυασμό των τεντωμένων άκρων επιτρέπει δεκαέξι διαφορετικές υποθέσεις. Το σχέδιο πλαισιώνουν συνοδευτικές σημειώσεις του ντα Βίντσι στο πάνω και κάτω μέρος του χειρόγραφου με καθρεπτισμένη γραφή, ενώ συμπαγείς ευθείες γραμμές στο στήθος, τα χέρια και το πρόσωπο της μορφής περιγράφουν και εξηγούν τις αναλογίες που αναφέρουν οι σημειώσεις.

Περιγραφή :

Όπως αναφέρθηκε, ο Leonardo da Vinci, στον πίνακά του The Vitruvian Man, δείχνει έναν άνθρωπο, όρθιο, με τα χέρια ανοικτά, μέσα σε ένα τετράγωνο. Υποστηρίζει δηλαδή, ότι το ύψος του ανθρώπου είναι ίσο με το άνοιγμα των χεριών του.

Προκειμένου να αποδείξουμε την αλήθεια (ή όχι) της δήλωσής του, κάνουμε μια αρχική υπόθεση, πραγματοποιούμε μετρήσεις, συγκρίνουμε τα αποτελέσματα και βγάζουμε το δικό μας συμπέρασμα.

 

 

Στη συνέχεια χρειάζεται να κάνουμε κάποια απεικόνιση των αποτελεσμάτων μας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε κατασκευάζοντας ένα διάγραμμα σε χαρτί μιλιμετρέ, αλλά βέβαια και στο excel.

Λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο δουλειάς στο excel βρίσκονται στα βοηθητικά  video εδώ και εδώ

Πηγή:

https://www.offlinepost.gr/2021/06/10/o-anthropos-toy-vitrouviou-ws-o-kanonas-ton-analogion/

http://texnoschool.pbworks.com/w/page/34167932/%CE%93%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1%20%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%AC%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20Excel