Μάθημα : ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Κωδικός : 0501563675
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ECLASS
-
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-WEBEX
-
ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΣΔ
-
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ-COPYRIGHT-PODCASTS
-
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΙΣ (links)
-
ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ, ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΑ ΕΚΠ.ΣΕΝΑΡΙΩΝ
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ-EVENTS-ΔΡΑΣΕΙΣ
-
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ-ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ
-
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
-
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
-
ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
-
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
-
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
-
Erasmus +KA201
-
ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ
-
ΑΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ECLASS
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ)
ανάρτηση βίντεο χωρίς διαφημίσεις
τρόπος χρήσης : επικολλήστε το λινκ και κάνετε generate link. Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον νέο σύνδεσμο που παραπέμπει στο βίντεο χωρίς διαφημίσεις (βλ. https://youtu.be/ZOUUfeXKefk)
Λήψη βίντεο
Πριν χρησιμοποιήσετε μια online υπηρεσία και γενικά κατά την περιήγηση στον ιστό καλό θα είναι να έχετε εγκαταστήσει ένα πρόσθετο φραγής διαφημίσεων (adblocker). Σας προτείνουμε το ublock origin για Chrome και ublock origin για Firefox. Θα σας προστατέψει όχι μόνο από διαφημίσεις αλλά και πιθανόν κακόβουλο λογισμικό σε ιστότοπους.
Υοut.com
Το πλεονέκτημα με αυτή την υπηρεσία είναι ότι δεν χρειάζεται να θυμάστε το όνομα της και ότι προσφέρει περικοπή του βίντεο και λήψη σε μορφή ήχου. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορείτε να κατεβάσετε μόνο σε υψηλή ανάλυση ένα βίντεο.
1. Σε ένα οποιοδήποτε βίντεο στο youtube απλά αφαιρέστε το UBE από το URL (youtube -> yout) και πατήστε ENTER
2. Θα μεταφερθείτε αυτόματα στην υπηρεσία yout.com όπου θα έχει ήδη αναγνωριστεί το βίντεο. Μπορείτε να κάνετε περικοπή την αρχή και το τέλος του βίντεο και να επιλέξετε τη μορφή ήχου (MP3) ή βίντεο (MP4). Δυστυχώς δε μπορείτε να επιλέξετε ποιότητα.
Εύρεση πολυμέσων με άδεια CC
Openverse
Το Openverse είναι ένα εργαλείο που επιτρέπει σε όλους να ανακαλύπτουν και να χρησιμοποιούν έργα με άδεια χρήσης Common Creative ή έργα κοινής κτήσης (public domain). Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση εικόνες, ηχητικά αποσπάσματα και βίντεο. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα φιλτραρίσματος των αποτελεσμάτων με διάφορους τρόπους.
Στη σελίδα της φωτογραφίας που επιλέξατε δεξιά εμφανίζονται στην καρτέλα Reuse οι πληροφορίες της άδειας. Αντιγράψτε το κείμενο με το κουμπί Copy στην εμπλουτισμένη μορφή Rich Text ώστε να γίνει η αντιγραφή του μαζί με τους υπερσυνδέσμους (links) που απαιτούνται για την αναφορά.
Google image search
Στην αναζήτηση εικόνων Google υπάρχει ειδικό φίλτρο για εικόνες με άδεια Creative Commons.
1. Πατήστε το κουμπί Εργαλεία
2. Στο φίλτρο Δικαιώματα χρήσης επιλέξτε Άδειες Creative Commons
Pixabay
Στον ιστότοπο Pixabay θα βρείτε ελεύθερες φωτογραφίες, διανυσματικά γραφικά, σκίτσα αλλά και βίντεο. Το πλεονέκτημα του είναι ότι τα έργα που φιλοξενεί έχουν άδεια common creative χωρίς όμως να απαιτείται η αναφορά στο δημιουργό.
Flaticon
O ιστότοπος Flaticon εξειδικεύεται στα διανυσματικά γραφικά και κυρίως στα εικονίδια. Για να βρείτε γραφικά με άδεια creative commons θα πρέπει κατά την αναζήτηση να επιλέξετε το φίλτρο Free. Αν κάνετε εγγραφή θα μπορείτε να δημιουργείτε και να αποθηκεύετε συλλογές με τα εικονίδια και να αλλάζετε τα χρώματα
Free Music Archive
Στον ιστότοπο Free Music Archive θα βρείτε μουσικά έργα με άδεια Creative Commons ή Public Domain. Εξερευνήστε το κατάλογο ανά είδος ή κάντε αναζήτηση με διάφορα κριτήρια και φίλτρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε αναπαραγωγή επί τόπου ενός αρχείου ήχου πριν τη λήψη του.
Freesound org
Στον ιστότοπο freesound.org θα βρείτε ηχητικά αποσπάσματα και εφέ. Ο ιστότοπος απαιτεί να κάνετε εγγραφή προκειμένου να κάνετε λήψη αρχείων ήχου. Το ίδιο ισχύει και για παρόμοιους ιστότοπους.
Θόλωμα προσώπου σε εικόνα με το ανοιχτού κώδικα πρόγραμμα GIMP https://www.gimp.org/
- Η πολιτική προσωπικών δεδομένων είναι ιδιαίτερα αυστηρή, όταν αφορά μαθητές που είναι ανήλικοι. Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες.
- Οι φωτογραφίες που αναρτούμε στο διαδίκτυο πρέπει, για λόγους ασφαλείας, να είναι τραβηγμένες από μακριά, ώστε τα πρόσωπα των μαθητών να μην είναι πολύ εμφανή. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό, το θόλωμα του προσώπου μπορεί να προφυλάξει τον μαθητή από κακή διαχείριση της φωτογραφίας του. Το θόλωμα προσώπου είναι επιθυμητό να είναι καλαίσθητο και σε αυτό μας βοηθούν διάφορα φίλτρα θόλωσης που υπάρχουν σε εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας.
Ανοίξτε το GIMP, Αρχείο->Άνοιγμα τη φωτογραφία και μετά επιλέξτε το πρόσωπο με ελλειψοειδή ή ελεύθερη επιλογή και εφαρμόστε φίλτρα θόλωσης (πχ Εικονοστοιχείωση, Θόλωση Γκάους και Θόλωση κίνησης). Όταν τελειώσετε: Αρχείο>Εξαγωγή (Export as) και δώστε ένα όνομα στο αρχείο και στο τέλος του ονόματος την επέκταση (πχ.png).
Μεταβαίνω στο Pixlr και κάνω άνοιγμα εικόνας για να φορτώσω την φωτογραφία πρώτα
Δε χρειάζεται να εγκαταστήσετε πρόγραμμα, εργάζεστε online
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Μία εργασία που αναπτύσσει την κριτική σκέψη των μαθητών είναι η δημιουργία σταυρολέξου.
Γράφουμε τον όρο, αφήνουμε ένα κενό και μετά δίνουμε την περιγραφή του. Πατάμε Enter και συνεχίζουμε με τον επόμενο όρο.
H αποθήκευση γίνεται με Save+Finish. Η εκτύπωση με Print . Μπορούμε επίσης να στείλουμε τον σύνδεσμό του ή να το κοινοποιήσουμε σε μία (συνεργατική ή όχι παρουσίαση) ή σε έναν συνεργατικό πίνακα ανακοινώσεων padlet (με Share, copy URL και επικόλληση πχ στο padlet).
Με τα σύννεφα λέξεων οι μαθητές εξοικειώνονται με λέξεις-όρους- έννοιες του μαθήματος. Μέσω της οπτικοποίησης των εννοιών διευκολύνονται στην αφομίωσή τους.
Στη στήλη Filter γράφουμε τις λέξεις. Ορισμένες γραμματοσειρές (FONT πχ ROBOTO) χρησιμοποιούνται για ελληνικές λέξεις,
Με την επιλογή Shapes μπορούμε να ορίσουμε το σχήμα του συννεφόλεξου.
Οι αλλαγές γίνονται με Visualize
Υπάρχει η δυνατότητα Εκτύπωσης (print), download ως εικόνα στον ΗΥ και διαμοιρασμού (Share email, link). Ειδικά για την περίπτωση διαμοιρασμού του συνδέσμου, αυτός μπορεί, αφού αντιγραφεί, να επικολληθεί σε έναν online χώρο όπως ένα padlet
Από το εργαλείο https://prezi.com/ μπορούμε να δημιουργήσουμε μη γραμμικές παρουσιάσεις. Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εργαλείο του web 2 που απαιτεί όμως λογαριασμό google. Υπάρχει η δυνατότητα διαμοιρασμού της παρουσίασης (copy link)
Οι χρονογραμμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρουσίαση ενός θέματος στην πορεία του χρόνου
Υπάρχει η δυνατότητα διαμοιρασμού και εκτύπωσης. Περιορισμός στον διαθέσιμο χώρο στο Free account
Ο ΕΧ μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία :
ως εποπτικό εργαλείο,
ως γνωστικό εργαλείο,
για αξιολόγηση (μέσω σύγκρισης δύο ή περισσότερων εννοιολογικών χαρτών),
για ανάδυση και καταγραφή των αναπαραστάσεων,
για ανταλλαγή ή και επικοινωνία ιδεών όταν χρησιμοποιούνται για τη συλλογική κατασκευή εννοιολογικών χαρτών,
για σχεδίαση εφαρμογών υπερμέσων και γενικότερα συστημάτων πλοήγησης.