Μάθημα : Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία Α΄ ΕΠΑ.Λ.
Κωδικός : 0501948371
0501948371 - ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΑΚΗΣ
Περιγραφή Μαθήματος

Το μάθημα «Ερευνητική Εργασία στην Τεχνολογία» (E.E.T.) αξιοποιεί στοιχεία και εμπειρίες από προηγούμενες προσπάθειες εισαγωγής διερευνητικών μαθημάτων (Έρευνα-Πειραματισμός Α΄ Λυκείου, Ερευνητικές Εργασίες, Ειδική Θεματική Δραστηριότητα). Η προβλεπόμενη διαδικασία υλοποίησης των Ε.Ε.Τ. είναι η εξής: Κατ’ αρχήν διερευνάται το ενδιαφέρον των μαθητών/ μαθητριών για σπουδές/επάγγελμα καθώς και η ετοιμότητά τους για διεξαγωγή ερευνητικής εργασίας. Οι μαθητές/μαθήτριες χωρίζονται σε ομάδες με βάση τα αρχικά ενδιαφέροντά τους ως προς τις μελλοντικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους και επιλέγουν ανάλογο θέμα ερευνητικής εργασίας. Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους πραγματοποιούνται 3-4 διαφορετικές εργασίες. Ο ακριβής αριθμός αποφασίζεται από τον/την εκπαιδευτικό σε συμφωνία με τους/τις μαθητές/ μαθήτριες της τάξης.
Προσοχή ! για να μπορείτε να υποβάλλετε εργασίες πρέπει να συνδεθείτε. Οδηγίες θα βρείτε εδώ
Για δημιουργία μαθητικού λογαριασμού πατήστε εδώ
Σκοπός του μαθήματος της Ε.Ε.Τ. είναι να φέρει τους μαθητές/μαθήτριες σε επαφή τόσο με την ερευνητική μεθοδολογία όσο και με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα επαγγέλματα και αντιστοιχούν
στους υφιστάμενους τομείς και ειδικότητες του ΕΠΑ.Λ., καθώς και αυτές που χρησιμοποιούνται σε τοπικές
παραγωγικές δραστηριότητες. Δεδομένου ότι η Α΄ τάξη αποτελεί την τάξη υποδοχής των μαθητών στο Επαγγελματικό Λύκειο, είναι σημαντικό το Ωρολόγιο Πρόγραμμα και ο τρόπος διεξαγωγής της διδασκαλίας να παρέχουν στους μαθητές/μαθήτριες τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τις δεξιότητές τους με πολλαπλούς τρόπους, καθώς και να τους ενθαρρύνουν και να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή τους μέσα από καινοτόμες δραστηριότητες ομαδικής εργασίας. Παράλληλα με τη διεύρυνση των προσλαμβανόμενων ερεθισμάτων, επιχειρείται να αναπτυχθεί το ενδιαφέρον των μαθητών/ μαθητριών για πιθανές επαγγελματικές διεξόδουςτους για το περιεχόμενο των αντίστοιχων σπουδών. Ο κύριος παιδαγωγικός στόχος του μαθήματος είναι να προσφέρει τις παραπάνω δυνατότητες σε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ τους μαθητές και μαθήτριες, αξιοποιώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους (κλίσεις, δεξιότητες, ικανότητες, μαθησιακό προφίλ, εμπειρίες, μαθησιακή ετοιμότητα κ.λπ.). Ο κύριος διδακτικός στόχος του μαθήματος είναι να εισαγάγει τους μαθητές/μαθήτριες στον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένου προϊόντος, αξιοποιώντας την ερευνητική μεθοδολογία και τις υφιστάμενες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στα επαγγέλματα ή και στις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες και
λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις επιδράσεις στην κοινωνία, στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη.
Διερεύνηση ετοιμότητας μαθητών μέσα από σύντομη επανάληψη των διαδικασιών έρευνας στην Τεχνολογία στο Γυμνάσιο.
Σε κάθε τμήμα δημιουργούνται ομάδες μαθητών/μαθητριών, κατά προτίμηση 3-5 ατόμων, με βάση τα
ενδιαφέροντά τους. Μπορεί να γίνει ένας αρχικός προγραμματισμός – συμφωνία για τις επιλογές των
υπόλοιπων εργασιών, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, όλοι/ες οι
μαθητές/μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε εργασία η οποία αντιστοιχεί στις δικές τους
προτεραιότητες. Στην φάση αυτή αποφασίζεται και ο αριθμός των εργασιών τις οποίες θα εκπονήσουν οι
ομάδες μαθητών/τριών των τμημάτων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους (3-4 εργασίες). Είναι αναγκαίο,
για αυτήν την πρώτη συλλογική απόφασή τους, οι μαθητές/μαθήτριες να κατανοήσουν το βασικό κριτήριο
για την επιλογή τους: με 4 εργασίες παρέχονται περισσότερες ευκαιρίες διερεύνησης αντικειμένων, ώστε να
καλύπτονται όλες οι ανάγκες των μαθητών, ενώ με 3 εργασίες απαιτείται μεγαλύτερη εμβάθυνση στις
εργασίες, αξιοποίηση τυχόν επεκτάσεων κ.λπ.
Σας ζητείται να υλοποιήσετε κατασκευή η οποία θα γεφυρώνει δυο επίπεδες επιφάνειες που απέχουν μεταξύ τους 0,30 m. Η κατασκευή σας θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από: -Συνηθισμένα καλαμάκια του εμπορίου -Μεταλλικές καρφίτσες
Απαιτήσεις:
i.Η κατασκευή θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει ένα όρθιο και γεμάτο μπουκάλι νερού 0,5 lt στο μέσο της απόστασης των 2 επιπέδων.
ii.Η κατασκευή πρέπει να είναι όσο το δυνατό οικονομικότερη, δηλαδή να αποτελείται από όσο το δυνατόν λιγότερα καλαμάκια και καρφίτσες
iii Το βέλος κάμψης της κατασκευής (όσο αυτή υποστηρίζει το φορτίο) δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 cm
Παρακολουθήστε σχετικό video (από Εργαστηριακή άσκηση Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου)
Το Tinkercad είναι ένα δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα μοντελοποίησης 3D, εικονικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και προγραμματισμού κινούμενων 3D μοντέλων που λειτουργεί σε ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, γνωστό για την απλότητα και την ευκολία χρήσης του. Βικιπαίδεια.
Θα το χρησιμοποιήσουμε για την εξομοίωση κυκλωμάτων και απλό προγραμματισμό που αφορά το Arduino .
Για να μπείτε στο περιβάλλον της τάξης μας πατήστε ανάλογα με το τμήμα σας τον αντίστοιχο σύνδεσμο
A1https://www.tinkercad.com/joinclass/YCFM45ZW1
Για να εισέλθετε χρησιμοποιήστε το : Join with Nickname
με το επίθετο σας με πεζούς ελληνικούς χαρακτήρες
παράδειγμα : κουβαρακης και πατήστε Thats me
Αυτό ήταν ! μόλις μπήκατε στο μαγικό κόσμο του Tinkercad !
Καλή Βόλτα !
Στο 1ο κύκλωμα οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν το breadboard για να συνδέσουν μια μπαταρία (που
πρέπει να την κάνουν αργότερα 3V) με ένα LED μέσω μιας αντίστασης. Με τον τρόπο αυτό αντιλαμβάνονται το θετικό πόλο μπαταρίας και τον τρόπο που συνδέουμε το led σε ένα κύκλωμα.
Κατόπιν πρέπει να αλλάξουν την αντίσταση σε 220 Ohm και τη μπαταρία σε 3V και να δουν αν υπάρχει κάποια διαφορά στο φως που βγάζει το LED. Επίσης δοκιμάζουν να συνδέσουν το LED ανάποδα για να διαπιστώσουν ότι δεν ανάβει.
Το κύκλωμα αυτό μπορεί αρχικά ή μετά να υλοποιηθεί χωρίς το breadboard και θα συζητηθούν οι διαφορές των δυο υλοποιήσεων.
Προσοχή υπάρχει εργασία στην ενότητα
Η αιολική ενέργεια είναι μια «πράσινη» ενέργεια η οποία μας παρέχεται χωρίς κόστος από την διαφορά της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα με τη βοήθεια του ήλιου φυσικά. Είναι γενικά από τις πιο φτηνές μορφές ενέργειας αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου και της Ελλάδας πολλοί πολίτες είναι ενάντια των ανεμογεννητριών λόγω του ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι μπορούν να αλλάξουν το φυσικό τοπίο ή λόγω ηχορύπανσης.
Παρακολουθήστε το βίντεοτων R. J. Barthelmie και S. C. Pryor από το ted-ed: https://video.link/w/4P7ycΗ αιολική ενέργεια είναι μια «πράσινη» ενέργεια η οποία μας παρέχεται χωρίς κόστος από την διαφορά της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα με τη βοήθεια του ήλιου φυσικά.
Είναι γενικά από τις πιο φτηνές μορφές ενέργειας αλλά σε πολλά μέρη του κόσμου και της Ελλάδας πολλοί πολίτες είναι ενάντια των ανεμογεννητριών λόγω του ότι έχει επικρατήσει η άποψη ότι μπορούν να αλλάξουν το φυσικό τοπίο ή λόγω ηχορύπανσης.
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -