Μάθημα : ΒΙΟΛΟΓΙΑ Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : 0502030487

0502030487  -  ΕΥΔΟΚΙΑ ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ

Ενότητες - Ο δεκάλογος του εργαστηρίου & η χρήση του μικροσκοπίου

Ο δεκάλογος του εργαστηρίου & η χρήση του μικροσκοπίου

Διδακτικοί στόχοι

Οι μαθητές να είναι σε θέση να:

  1. να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες εργασίας και ασφάλειας στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών (Φυσικής - Χημείας - Βιολογίας).
  2. να χειρίζονται το οπτικό μικροσκόπιο.

Ο δεκάλογος (μέτρα ασφαλείας) του εργαστηρίου

1) Δεν χρησιμοποιώ καμιά συσκευή αν δεν μάθω καλά τον τρόπο λειτουργίας της και αν δεν ζητήσω άδεια από τον καθηγητή μου.

2) Έχω μελετήσει και γνωρίζω τι πρέπει να κάνω για να διεξαχθεί σωστά η εργαστηριακή άσκηση. Για κάθε απορία απευθύνομαι στον καθηγητή μου.

3) Φορώ προστατευτικά γυαλιά και ποδιά, εφ’ όσον προβλέπεται από τους κανόνες ασφαλείας της άσκησης ή μου το ζητήσει ο καθηγητής μου.

4) Μόλις ολοκληρώσω τη συναρμολόγηση της διάταξης μιας εργαστηριακής άσκησης, καλώ τον καθηγητή μου να την ελέγξει. Σε καμιά περίπτωση δεν αρχίζω την εκτέλεση του πειράματος προτού πραγματοποιηθεί έλεγχος.

5) Ποτέ δεν τροφοδοτώ μια διάταξη με ηλεκτρική τάση αν δεν έχει προηγηθεί έλεγχος από τον καθηγητή μου και δεν έχει δοθεί η άδειά του.

6) Ποτέ δεν ανάβω μια εστία θέρμανσης, χωρίς την άδεια και την επίβλεψη του καθηγητή μου. Θυμάμαι να τη σβήνω αμέσως μετά την εκτέλεση της εργασίας.

7) Δεν πιάνω ποτέ χωρίς αντιθερμικό γάντι σκεύη ή συσκευές που έχουν θερμανθεί είτε από κάποια εστία θέρμανσης είτε λόγω της διέλευσης ηλεκτρικού ρεύματος.

8) Είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν χρησιμοποιώ γυάλινα σκεύη. Δεν τα πιέζω και τα κρατώ ή τα τοποθετώ με προσοχή για να μη σπάσουν και με τραυματίσουν.

9) Δεν πιάνω χημικές ουσίες. Όταν έρθει σε επαφή το δέρμα μου ή τα μάτια μου με κάποια χημική ουσία, αμέσως τα ξεπλένω με άφθονο νερό και ειδοποιώ τον καθηγητή μου.

10) Δεν μετακινούμαι άσκοπα από τη θέση μου χωρίς την άδεια του καθηγητή μου. Εργάζομαι υπεύθυνα και δεν κάνω αστεία με τους συμμαθητές μου.

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ:

  • Να αποσυναρμολογήσω προσεκτικά τη διάταξη,
  • να καθαρίσω τον πάγκο και
  • να τακτοποιήσω τα όργανα και τα υλικά στις θέσεις τους.

 

 

Το οπτικό μικροσκόπιο

Με γυμνό μάτι έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε αντικείμενα από 100 μm και άνω. Όταν χρειάζεται να παρατηρήσουμε μικρότερα αντικείμενα χρησιμοποιούμε το οπτικό μικροσκόπιο (αντικείμενα από 0,2 μm μέχρι 100 μm, για παράδειγμα. κύτταρα και κυτταρικά οργανίδια) ή το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο (αντικείμενα από 10 Å έως 0,2μm).

 

 

Εικόνα 1. Βιολογικά μεγέθη και οι δυνατότητες των οπτικών μέσων παρατήρησης.

 

 

 

Εικόνα 2. Τα βασικά μέρη του οπτικού μικροσκοπίου.

 

Η χρήση του οπτικού μικροσκόπιου

  1. Τοποθετούμε στη θέση μικροσκόπησης τον αντικειμενικό φακό µε τη μικρότερη μεγέθυνση (4x).
  2. Ανάβουμε τη φωτεινή πηγή του μικροσκοπίου και ανοίγουμε το διάφραγμα ώστε να περνά το φως. Ο φωτεινός κύκλος που βλέπουμε παρατηρώντας μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό ονομάζεται οπτικό πεδίο.
  3. Τοποθετούμε την αντικειμενοφόρο πλάκα µε το παρασκεύασμα στην τράπεζα του μικροσκοπίου και την σταθεροποιούμε µε το δεξιό άγκιστρο.
  4. Με τη βοήθεια των κοχλιών ρύθμισης της τράπεζας την μετακινούμε, παρατηρώντας από πλάγια, ώστε το παρασκεύασμα μας να βρεθεί στο κέντρο του οπτικού πεδίου.
  5. Παρατηρούμε µε το ένα µάτι μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό και περιστρέφουμε προσεκτικά τον μακρομετρικό κοχλία μέχρι να δούμε καλά το παρασκεύασμα. Ο φακός πρέπει να απέχει περίπου 1 mm από το παρασκεύασμα.
  6. Στη συνέχεια εστιάζουμε µε τον μικροµετρικό κοχλία ώστε να δούμε όσο γίνεται πιο καθαρά το παρασκεύασμα. Εάν είναι απαραίτητο ρυθμίζουμε το διάφραγμα.
  7. Για να παρατηρήσουμε το παρασκεύασμα με μεγαλύτερη μεγέθυνση περιστρέφουμε το φορέα αντικειμενικών φακών. διαδοχικά (10x, 40x). Εστιάζουμε µε μικρές κινήσεις µόνο µε τον μικροµετρικό κοχλία.
  8. Ρυθμίζουμε το διάφραγμα γιατί όσο μεγαλύτερες μεγεθύνσεις χρησιμοποιούμε τόσο περισσότερο φωτισμό χρειαζόμαστε.
  9. Όταν ολοκληρωθεί η μικροσκοπική παρατήρηση επαναφέρουμε το φορέα αντικειμενικών φακών στο μικρότερο φακό (4x), σβήνουμε τη φωτεινή πηγή, απομακρύνουμε το παρασκεύασμα από την τράπεζα και καθαρίζουμε τους φακούς.

 

 

Σύνδεσμοι
BioNetwork’s Virtual Microscope

To εικονικό μικροσκόπιο θα μας επιτρέψει να γνωρίσουμε καλά το πραγματικό μικροσκόπιο

και ειδικότερα:

α) τα μέρη του μικροσκοπίου και τις λειτουργίες τους,

β) πώς να εστιάζουμε στα δείγματα για να έχουμε την καλύτερη δυνατή παρατήρηση

γ) πώς πρέπει να φροντίζουμε και να συντηρούμε το πραγματικό μικροσκόπιο.