Μάθημα : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β

Κωδικός : 0504010410

0504010410  -  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΕΝΕ

Ενότητες - "Τα λουλούδια της Χιροσίμα" της Εντίτα Μόρις

"Τα λουλούδια της Χιροσίμα" της Εντίτα Μόρις

Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνεται υλικό και εργασίες με αφετηρία το απόσπασμα από τα "Λουλούδια της Χιροσίμα" που ανθολογείται στο σχολικό μας βιβλίο.

Περιλαμβάνεται επίσης ένα padlet στον σύνδεσμο Χιροσίμα 2023-2024 με εργασίες των παιδιών της Β' Γυμνασίου για το απόσπασμα αυτό. Οι μαθητές/ήτριες καλούνται να "στολίσουν" με αστεράκια τις αναρτήσεις των συμμαθητών τους και να διαλέξουν 3 αναρτήσεις τις οποίες θα σχολιάσουν.

 

Δυο λόγια για το ιστορικό πλαίσιο...

Η αυλαία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κλείνει με τη ρίψη της ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα στις 6 Αυγούστου 1945 και στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945. Κατά τη γνώμη των Αμερικανών, οι ενέργειες αυτές σφράγισαν τη νίκη των Συμμάχων κατά του Άξονα, καθώς μετά τους βομβαρδισμούς, η Ιαπωνία, σύμμαχος της Γερμανίας, αναγκάστηκε να παραδοθεί. Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής με τέτοιες τρομακτικές συνέπειες δημιουργεί μέχρι σήμερα ερωτηματικά, διαφωνίες και συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη επίθεση κατατάσσεται συχνά ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι ήταν απαραίτητη για τον τερματισμό του πολέμου, άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι δε χρειαζόταν,  αφού ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ουσιαστικά είχε ήδη κριθεί και ο Χίτλερ είχε νικηθεί.

Τα αποτελέσματα της έκρηξης δεν ήταν γνωστά εκ των προτέρων, μιας και τέτοιου τύπου βόμβα δεν είχε δοκιμαστεί. Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους, άμαχοι. Από την πόλη διασώθηκε μόνο ο θόλος της "Εμπορικής Έκθεσης της Περιφέρειας της Χιροσίμα" και ο σκελετός του κτιρίου που τον στήριζε. Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Οι συνέπειες όμως δεν περιορίζονται μόνο σε όσα συνέβησαν τη στιγμή εκείνη. Είναι τρομακτικές οι μακροχρόνιες συνέπειες της έκρηξης εξαιτίας της ραδιενέργειας.

  • Ποιος είναι ο τίτλος του βίντεο και τι νομίζεις ότι σημαίνει;
  • Το βίντεο δείχνει μία προσομοίωση. Τι σημαίνει ο όρος προσομοίωση;
  • Ποιο στιγμιότυπο σου προκάλεσε ισχυρά συναισθήματα;
  • Αναζήτησε πληροφορίες για τα μακροχρόνια αποτελέσματα της πυρηνικής έκρηξης στη Χιροσίμα.
Εργασίες
Ας ασχοληθούμε με τον αφηγητή

Ποιος είναι ο αφηγητής; Η αφήγηση είναι πρωτοπρόσωπη ή τριτοπρόσωπη; Τι προσδίδει η συγκεκριμένη επιλογή στο κείμενο;

Εργασίες
Ας ασχοληθούμε με τους ήρωες
  • Γιατί, κατά τη γνώμη σου, η Γιούκα αποφασίζει να μιλήσει στο Σαμ Σαν για το πώς βίωσαν και βιώνουν τα αποτελέσματα της ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ενώ το απέφευγε;
  • Πώς αντιλαμβάνεσαι τις 2 τελευταίες φράσεις με τις οποίες κλείνει το απόσπασμα;
Εργασίες
Ας ασχοληθούμε με τους αφηγηματικούς τρόπους...
  • Θυμήσου τους αφηγηματικούς τρόπους που γνωρίζεις και διάλεξε από το κείμενο μία φράση ως παράδειγμα για τον καθένα:

Α. Περιγραφή

Β. Διάλογος

Γ. Μονόλογος

Δ. Αφήγηση

  • Τι νομίζεις ότι προσφέρει στο κείμενο η περιγραφή, ο διάλογος και ο μονόλογος;
Εργασίες
"Συνάντηση με τη Χιροσίμα"

Διάβασε το ποίημα «Συνάντηση με τη Χιροσίμα», απόσπασμα από το ποίημα Το χαμόγελο της Χιροσίμα, του Ρουμάνου ποιητή Εουτζέν Ζεμπελεάνου. (Χρειάζεται να κάνεις κλικ πάνω στον τίτλο.)

  • Ποια είναι τα συναισθήματα του ανθρώπου που ‘μιλά’ στο ποίημα; (εκτενής απάντηση με παραπομπές στο κείμενο)
  • Ποιος από τους ήρωες που γνωρίσαμε στο έργο τα Λουλούδια της Χιροσίμα θα μπορούσε να λέει αυτά τα λόγια; (σύντομη ανάπτυξη)
Εργασίες
"Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ"

Διάβασε αποσπάσματα από το "Γράμμα στον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ" του Νικηφόρου Βρεττάκου και απάντησε στις ερωτήσεις:

  • Ποιος ‘μιλά’ στο ποίημα; (σύντομη απάντησημε παραπομπή σε συγκεκριμένους στίχους)
  • Ποιος/ποιοι είναι κατηγορούμενοι; (σύντομη απάντησημε παραπομπή σε συγκεκριμένους στίχους)
Εργασίες
Επιλεγόμενες εργασίες

Διάλεξε μία από τις ακόλουθες εργασίες:

Α) Δημιούργησε μία αφίσα (σε ηλεκτρονική μορφή ή χειρόγραφη που θα σκαναριστεί), με αφορμή την επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα που να προβάλλει και την αξία της ειρήνης χρησιμοποιώντας:

1) φράσεις. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις φράσεις από το κείμενο τα Λουλούδια της Χιροσίμα της Ε. Μόρις, φράσεις από τα δύο παράλληλα ποιήματα και δικές σου φράσεις. 2) Εικόνες  (Μπορείς να διαλέξεις όποιες εικόνες επιθυμείς.)

 

B) Δημιούργησε μία παρουσίαση (power point) του Μουσείου Hirosima Peace Memorial Museum. Στην παρουσίαση θα πρέπει να συμπεριλάβεις και φράσεις από το κείμενο τα Λουλούδια της Χιροσίμα της Ε. Μόρις, φράσεις από τα δύο παράλληλα ποιήματα και δικές σου φράσεις.

 

Γ) Δημιούργησε ένα βίντεο ή παρουσίαση (power point) για το τραγούδι Το μικρό κορίτσι ή Εγώ χτυπώ την πόρτα σας 

(Δηλαδή, ντύσε το τραγούδι με εικόνες.) Στο βίντεο/παρουσίαση θα πρέπει να εμφανίζονται και οι στίχοι του τραγουδιού. (Πρόκειται για ένα ποίημα του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ μελοποιημένο από τον Τούρκο μουσικό Ζ. Λιβανελί που τραγουδά η Μ. Φαραντούλη με τον Ζ. Λιβανελί.)

 

Δ) Πώς εξελίχτηκε άραγε η ζωή του πιλότου που μετέφερε την ατομική βόμβα που οδηγούσε το μοιραίο αμερικανικό αεροσκάφος;

Διάβασε πώς φαντάζεται τη ζωή του η Διδώ Σωτηρίου στο διήγημά της Το έγκλημα.

  • Παρουσίασε σε ένα κείμενο τα διάφορα στάδια από τα οποία πέρασε η ζωή και η συναισθηματική κατάσταση του ήρωα της Δ. Σωτηρίου με παραπομπές στο κείμενο.
  • Αναζήτησε πληροφορίες για το πώς βίωσε τα γεγονότα ο πραγματικός πιλότος.