Μάθημα : Τεχνολογία Γ΄γυμνασίου - Έρευνα και πειραματισμός

Κωδικός : 0511001168

G778102  -  ΣΤΕΡΙΑΝΗ ΚΑΛΟΚΥΡΗ

Ενότητες - Ενότητα 2 - Πειραματικές και θεωρητικές έρευνες

Ενότητα 2 - Πειραματικές και θεωρητικές έρευνες

Πολυμέσα
Μορφές έρευνας
Εργασίες
Πειραματική έρευνα - "Ισορροπία δυνάμεων"

1ο βήμα: Επισκεφτείτε την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση

https://phet.colorado.edu/sims/html/balancing-act/latest/balancing-act_en.html

2ο βήμα: Στο περιβάλλον του εργαστηρίου που βλέπετε πειραματιστείτε δεξιά και αριστερά της τραμπάλας ώστε η τραμπάλα να ισορροπεί (εξαρτημένη μεταβλητή).

Ποια είναι η ανεξάρτητη και ποια η εξαρτημένη μεταβλητή;

Πειραματιστείτε όσες φορές θέλετε και καταγράψετε τις μετρήσεις σας.  Αυτό που επιθυμούμε είναι η ισορροπία της τραμπάλας.  

Α/Α

1η Μάζα m (k)

2η Μάζα m (k)

Στήριξη από κέντρο  l (m)

Συνθήκη Ισορροπίας

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

Τι παρατηρείτε; Πότε δυο δυνάμεις ισορροπούν;

3ο βήμα:  Στη συνέχεια να κατεβάσετε το έγγραφο «Γραπτή εργασία ισορροπίας δυνάμεων» και βάσει των μετρήσεων σας, να το συμπληρώσετε ολοκληρώνοντας την  πειραματική σας έρευνα.

Εργασίες
Πειραματική έρευνα - "Περίοδος εκκρεμούς"

1ο βήμα: Επισκεφτείτε την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση

https://phet.colorado.edu/sims/html/pendulum-lab/latest/pendulum-lab_el.html

2ο βήμα: Στο περιβάλλον του εργαστηρίου που βλέπετε πραγματοποιείστε μετρήσεις για την περίοδο Τ του εκκρεμούς (εξαρτημένη μεταβλητή) σε σχέση με τις ανεξάρτητες μεταβλητές α) μάζα m β) μήκος l του νήματος γ)γωνία εκτροπής φ.

Θα γίνουν 3 μετρήσεις όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες

Α. Μεταβάλλεται η μάζα και μένουν σταθερά το μήκος του νήματος και η γωνία εκτροπής.

Α/Α

Μάζα m (k)

Μήκος l (m)

Γωνία φ (μοίρες)

Περίοδος Τ (sec)

1

0,5

1

20

 

2

0,75

1

20

 

3

1

1

20

 

 

Β. Μεταβάλλεται το μήκος του νήματος και μένουν σταθερά η μάζα και η γωνία εκτροπής.

Α/Α

Μάζα m (k)

Μήκος l (m)

Γωνία φ (μοίρες)

Περίοδος Τ (sec)

1

0,5

0,5

20

 

2

0,5

0,75

20

 

3

0,5

1

20

 

 

Γ. Μεταβάλλεται η γωνία εκτροπής και μένουν σταθερά η μάζα και το μήκος του νήματος.

Α/Α

Μάζα m (k)

Μήκος l (m)

Γωνία φ (μοίρες)

Περίοδος Τ (sec)

1

0,5

1

20

 

2

0,5

1

30

 

3

0,5

1

45

 

 

3ο βήμα: Στη συνέχεια να κατεβάσετε το έγγραφο «Γραπτή εργασία εκκρεμούς» και βάσει των μετρήσεων σας να το συμπληρώσετε ολοκληρώνοντας την πειραματική σας έρευνα.

Εργασίες
Πειραματική έρευνα - "Σκληρότητα νερού"

Σκληρό νερό είναι το νερό που περιέχει ποσότητα αλάτων μεγαλύτερη από 0,05 % κ.β. ή 0,5 gr/l. Το σκληρό νερό δεν είναι πόσιμο, εμποδίζει την απορρυπαντική δράση του σαπουνιού, δημιουργεί εύκολα « πουρί» στις σωληνώσεις και στις οικιακές συσκευές κ.λ.π. Το θαλασσινό νερό είναι πολύ σκληρό, συνήθως της τάξης του 6630 ppm. Το γλυκό νερό έχει σκληρότητα 15 - 375 ppm.

Στο παρακάτω βίντεο στο YouTube μπορείτε να παρακολουθήσετε πείραμα στο οποίο μετράται η σκληρότητα του νερού του Πηνειού ποταμού Λάρισας. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου Λυκείου Λάρισας τον Δεκέμβρη του 2011, στα πλαίσια της ερευνητικής εργασίας (Project), με την επίβλεψη του καθηγητή Χημείας Λιόντου Γιάννη.

https://www.youtube.com/watch?v=eD0x30KY_zc

Ένας εύκολος τρόπος, στο εργαστήριο τεχνολογίας,  να διαπιστώσουμε τη σκληρότητα του νερού είναι μέσω της παρατήρησης και βασίζεται στο κρεμοσάπουνο. Μπορούμε λοιπόν να πειραματιστούμε ρίχνοντας 1-2 σταγόνες κρεμοσάπουνου σε διάφορα είδη νερών.

ΟΔΗΓΙΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ: 3 όμοια διάφανα βάζα με καπάκι, νερό βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, κρεμοσάπουνο, αλάτι, κουτάλι

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

  1. Τοποθετώ τα 3 διάφανα βάζα στη σειρά (προσέχω να μη μπερδευτούν).
  2. Ρίχνω στο 1ο βάζο 100ml νερό βρύσης, ρίχνω στο 2ο βάζο 100ml νερό βρύσης και προσθέτω μια κουταλιά αλάτι και στο 3ο βάζο, ρίχνω 100ml εμφιαλωμένο νερό. Αν έχω στη διάθεσή μου περισσότερα είδη νερού (π.χ. απιονισμένο, θαλασσινό) μπορώ να τα χρησιμοποιήσω, αρκεί να έχω και γυάλινα βάζα.
  3. Ρίχνω από 1-2 σταγόνες κρεμοσάπουνου μέσα στο νερό κάθε βάζου, κλείνω τα καπάκια και ανακινώ. Προσέξτε να ρίξτε την ίδια ποσότητα κρεμοσάπουνου σε όλα τα δοκίμια.
  4. Αφήνω να ηρεμίσει το νερό, να κατακαθίσει η σαπουνάδα και παρατηρώ.

Αλήθεια ποιο κάνει την λιγότερη σαπουνάδα; Γιατί;

  1. Πειραματιστείτε….
  2. Συμπληρώστε το έγγραφο «Γραπτή εργασία σκληρότητας νερού.docx»
  3. Ανεβάστε το συμπληρωμένο έγγραφο του πειράματός σας στην e-class.
Εργασίες
Πειραματική έρευνα - "Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα"

Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσω ποιες τροφές περιέχουν άμυλο και ο οποίος βασίζεται στην παρατήρηση είναι με το βάμμα ιωδίου. Βάμμα ιωδίου ή αλλιώς ιώδιο έχουμε στο φαρμακείο του σπιτίου μας. Μπορούμε λοιπόν να πειραματιστούμε ρίχνοντας 1-2- σταγόνες πάνω σε διαάφορα τρόφιμα και να παρατηρήσουμε το χρώμα τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ:

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: Διάφορα τρόφιμα που υπάρχουν στο ντουλάπι της κουζίνας ή στο ψυγείο. Τα τρόφιμα μπορεί να είναι είτε μαγειρεμένα (π.χ. μακαρόνια), είτε ωμά (π.χ. τυρί). Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: μακαρόνια βρασμένα, τυρί, πατάτα, μπανάνα, μήλο (φρούτα ), ψωμί, αλεύρι διαλυμένο σε νερό (τις σκόνες τις διαλύουμε πάντα σε νερό), ζάχαρη, καρότο, ζαμπόν – γαλοπούλα κ. λ. π.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΥΛΙΚΑ: Βάμμα ιωδίου (φαρμακείο), μια σύριγγα (για να ελέγχω πόσο ρίχνω)

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

  1. Ρίχνω από 1-2 σταγόνες ιωδίου πάνω στα τρόφιμα και παρατηρώ πώς χρωματίζονται . Αφήνω να περάσει λίγη ώρα. Οι τροφές που περιέχουν άμυλο χρωματίζονται διαφορετικά από τις άλλες που δεν περιέχουν.

Αλήθεια με τι χρώμα χρωματίζονται;

  1. Παρακολουθήστε το βίντεο που ακολουθεί https://www.youtube.com/watch?v=JkXLGy4GfJ8&rel=0
  2. Πειραματιστείτε…..
  3. Τραβήξτε φωτογραφίες τα τρόφιμα
  4. Συμπληρώστε το έγγραφο «Γραπτή εργασία πειράματος- έρευνας.docx»
  5. Ανεβάστε τις φωτογραφίες του πειράματός σας και το συμπληρωμένο έγγραφο στην e-class.

Καλή επιτυχία ομάδα!!!

Πολυμέσα
Ανίχνευση αμύλου σε τρόφιμα

Οι μαθητές θα παρακολουθήσουν ένα βίντεο στο PowToon όπου τους ανατίθεται μια πειραματική εργασία

Πολυμέσα
Κατασκεύη ερωτηματολογίου

Σκοπός της παρουσίασης είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές και τα βήματα κατασκευής ενός ερωτηματολογίου το οποίο είναι ένα εργαλείο συλλογής ερευνητικών στοιχείων σε μια θεωρητική - περιγραφική έρευνα. Πηγές: Χαλκιάς Μιλτιάδης, Δρ.Ευσταθία Παπαγεωργίου

Εργασίες
Περιγραφική - Θεωρητική έρευνα - "Κλιματική αλλαγή"

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Η περιγραφική ή θεωρητική έρευνα έχει σκοπό να περιγράψει τη σχέση που υπάρχει μεταξύ μεταβλητών. Η πληροφόρηση που προσφέρεται από την έρευνα της μορφής αυτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη κατά τη λήψη αποφάσεων για την πρόβλεψη γεγονότων, για τη διαμόρφωση θεωριών, καθώς επίσης και για τον έλεγχο της ισχύος θεωριών.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ: Σε αντίθεση με τις πειραματικές έρευνες όπου για τη συλλογή στοιχείων μπορεί να έχω στη διάθεσή μου μηχανήματα, πειραματικές διατάξεις, δοκίμια κ.λ.π. , στη θεωρητική έρευνα ως εργαλείο συλλογής στοιχείων χρησιμοποιώ την δομημένη ή ημιδομημένη συνέντευξη, την παρατήρηση και το ερωτηματολόγιο.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

  1. Ανοίξτε το αρχείο «Ερωτηματολόγιο θεωρητικής έρευνας.docx» και απαντήστε στις ερωτήσεις. Μπορείτε να το δώσετε και σε άλλα μέλη της οικογενείας σας να το απαντήσουν. Εξάλλου είναι ανώνυμο. Χρειαζόμαστε μεγάλο δείγμα (ερωτηματολόγια) για να είναι αξιόπιστη η έρευνα.
  2. Σώστε τα ερωτηματολόγια δίνοντας διαφορετικά ονόματα και ανεβάστε τα στην πλατφόρμα της e-class ή στείλτε τα στο mail μου.
  3. Όταν συλλέξουμε (εγώ δηλαδή) όλα τα ερωτηματολόγια θα ακολουθήσει στατιστική ανάλυση των στοιχείων και θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα του μαθήματος.
  4. Ανοίξτε το αρχείο «Γραπτή εργασία πειράματος – έρευνας.docx», χρησιμοποιείστε τα στοιχεία της στατιστικής ανάλυσης (βήμα 3) και συμπληρώστε το.
  5. Ανεβάστε το αρχείο στο e-class.

Καλή επιτυχία ομάδα!!!