Μάθημα : ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Κωδικός : 0550009531

0550009531  -  ΣΟΦΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ

Ενότητες - 2η ΕΝΟΤΗΤΑ:Ας γίνουμε λοιπόν σχεδιαστές!

2η ΕΝΟΤΗΤΑ:Ας γίνουμε λοιπόν σχεδιαστές!

Η άσκηση συνδέεται, εκτός από τη σωματική, και με την ψυχική καθώς και την κοινωνική υγεία.Συμβάλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, μέσα από την επίτευξη προσωπικών στόχων και σε καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.Σκοπός είναι οι μαθητές να κατανοούν και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν έννοιες επιστημών και γνώσεις που συμβάλλουν στη δια βίου άσκηση για υγεία και ποιότητα ζωής καθώς και να συμμετέχουν συστηματικά σε σωματικές δραστηριότητες και να διτηρούν ένα κατάλληλο επίπεδο φυσικής κατάστασης για υγεία.

οι μαθητές/τριες θα γνωρίζουν:

  • και θα κατανοούν τα οφέλη της άσκησης και την ποιότητα ζωής του ατόμου
  • τη σημασία των συστατικών φυσικής κατάστασης για την υγεία σε ένα πρόγραμμα άσκησης
  • τις βασικές αρχές σχεδιασμού ενός προγράμματος άσκησης για την υγεία                   

οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:

  • να αναγνωρίζουν και εφαρμόζουν στοχευμένες ασκήσεις για τη βελτίωση των δεικτών της φυσικής κατάστασης  που σχετίζονται με την υγεία
  • να πραγματοποιούν με τη βοήθεια του ΕΦΑ τον σχεδιασμό ενός προγράμματος άσκησης για την υγεία 
  • να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει

Μελέτησε το υλικό στον σύνδεσμο που ακολουθεί καθώς και στο έγγραφο " Η άσκηση ως μέσο ...".

Σύνδεσμοι
Φυσική Αγωγή

Μετά α) απάντησε τις ερωτήσεις στην Καρτέλα 3 και Καρτέλα 4, β) κατέγραψε στο ημερολόγιο, Καρτέλα 5, τα συναισθήματα και τις στάσεις σου απέναντι στο μάθημα και γ) παρουσίασε και αυτοαξιολόγησε τα οφέλη των συστατικών της φυσικής κατάστασης για την υγεία στις φυσικές δραστηριότητες που έχεις επιλέξει,Καρτέλα 6.

Ερωτήματα που θα σε βοηθήσουν για τη συμπλήρωση των Καρτελών: α) Γιατί ΕΓΩ να ακολουθώ πρόγραμμα άσκησης/ΦΔ καθημερινά; Ποιος είναι ο δικός μου στόχος; Που μου χρησιμεύει στην καθημερινότητα μου; (π.χ. να αντέχω 4 στροφές στην αυλή του σχολείου, να μην κουράζομαι υπερβολικά σε ένα ημίχρονο ποδοσφαίρου, να δυναμώσω τα χέρια μου, να αδυνατίσω, να πάρω βάρος, να μην τραυματίζομαι εύκολα, για να έχω «απλά» ένα καλοσχηματισμένο μυϊκά σώμα, να αποκτήσω ευλυγισία, να κάνω περισσότερη ώρα ποδήλατο, να βελτιώσω τη σκολίωση μου, να περνάω το σέρβις στο απέναντι γήπεδο, να αντέχω περισσότερη ώρα όταν χορεύω, να αποκτήσω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να αρέσω στο άλλο φύλο, να βελτιώσω τις ακαδημαϊκές μου επιδόσεις, κ.ά.). β) Τι φυσικές ικανότητες χρειάζεται να έχει το πρόγραμμα μου; Ποια θα είναι τα δομικά στοιχεία του προγράμματος; Πόσες φορές την εβδομάδα; Πόσες επαναλήψεις; Σε πόσο χρονικό διάστημα; Τι είδους προθέρμανση και αποθεραπεία;

 

 
Εργασίες
Καρτέλα 3
Εργασίες
Καρτέλα 4
Εργασίες
Καρτέλα 5
Εργασίες
Καρτέλα 6

Τώρα σχεδίασε το δικό σου εβδομαδιαίο πρόγραμμα βελτίωσης της φυσικής δραστηριότητας.

Εργασίες
Εβδομαδιαίο πρόγραμμα φυσικής δραστηριότητας

Σχεδίασε το δικό σου πρόγραμμα άσκησης για τον επόμενο μήνα. Ξεκίνησε από την πρώτη εβδομάδα. Πρώτα πρέπει να καθορίσεις τον στόχο σου και ύστερα να επιλέξεις την κατάλληλη μορφή άσκησης, τη διάρκεια, τη συχνότητα και την επιβάρυνση.

Εργασίες
Πώς φαντάζομαι τον εαυτό μου.

Γράψε ένα σύντομο δοκίμιο για το πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε ένα, δύο,τρεις μήνες... αν ακολουθήσεις το πρόγραμμα που έχεις σχεδιάσει για τη βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης και τις αλλαγές στις καθημερηνές σου συνήθειες προς επίτευξη των στόχων σου.