Μάθημα : Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (Β Λυκείου)

Κωδικός : 0551013281

0551013281  -  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ενότητες - 2.2.7 Εντολές και δομές αλγορίθμου και 2.2.7.1 Εκχώρηση, Είσοδος και Έξοδος τιμών - Σταθερές - Τελεστές

2.2.7 Εντολές και δομές αλγορίθμου και 2.2.7.1 Εκχώρηση, Είσοδος και Έξοδος τιμών - Σταθερές - Τελεστές

Κάθε αλγόριθμος διατυπωμένος σε ψευδογλώσσα ξεκινά με τη γραμμή

Αλγόριθμος όνομα_αλγορίθμου

και τελειώνει με τη γραμμή

Τέλος όνομα_αλγορίθμου

Οι εντολές είναι λέξεις (συνήθως ρήματα σε προστακτική) ή συμβολισμοί που προσδιορίζουν μία σαφή ενέργεια. Οι λέξεις που έχουν αυστηρά καθορισμένο νόημα στην ψευδογλώσσα καλούνται δεσμευμένες λέξεις και θα γράφονται με έντονα μπλε γράμματα.

Οι εντολές γράφονται σε ξεχωριστές γραμμές. Επεξηγηματικά σχόλια μπορούν να γράφονται οπουδήποτε στο σώμα του αλγορίθμου. Ένα σχόλιο αρχίζει με το χαρακτήρα θαυμαστικό (!)

Εκχώρηση

Η γενική μορφή της εντολής εκχώρησης είναι:

Μεταβλητή ← Έκφραση

και η λειτουργία της είναι «εκτελούνται οι πράξεις στην έκφραση και η τιμή της εκχωρείται (αποδίδεται, μεταβιβάζεται) στη μεταβλητή».

Αριστερά του συμβόλου ← υπάρχει πάντα μόνο μια μεταβλητή, ενώ δεξιά μπορεί να υπάρχει σταθερά, μεταβλητή ή έκφραση.

Η εκχώρηση τιμών επιτυγχάνεται και με τις εντολές εισόδου. Η εντολή Διάβασε λίστα_μεταβλητών επιτρέπει την είσοδο τιμών και την εκχώρηση αυτών στις μεταβλητές που αναφέρονται στη λίστα_μεταβλητών.

Η εντολή Διάβασε διαφέρει από την εντολή εκχώρησης, γιατί στη δεύτερη οι τιμές των μεταβλητών προσδιορίζονται κατά τη συγγραφή του αλγορίθμου, ενώ στην πρώτη κατά την εκτέλεση του αλγορίθμου.

Για την έξοδο τιμών (αποτελεσμάτων) μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εντολές Γράψε, Εμφάνισε ή Εκτύπωσε με ίδια σύνταξη. Κάθε μία από αυτές τις εντολές συνοδεύεται από μια λίστα μεταβλητών ή σταθερών. Π.χ. Γράψε ''Τιμή:'', αξία.

Τι είναι οι σταθερές στην ψευδογλώσσα;

Οι σταθερές είναι προκαθορισμένες τιμές που δεν τροποποιούνται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης ενός αλγορίθμου. Μπορούν να είναι αριθμητικές, αλφαριθμητικές ή λογικές.

Παράδειγμα

ΣΤΑΘΕΡΕΣ

ΦΠΑ = 0.24

Τι είναι οι τελεστές και ποιές οι κατηγορίες των τελεστών;

Τελεστές είναι ειδικά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στις διάφορες πράξεις. Υπάρχουν οι αριθμητικοί τελεστές (+, -, *, /, ^, div, mod), οι συγκριτικοί τελεστές (>, <, >=, <=, =, <>) και οι λογικοί τελεστές (και, ή, όχι)

Προσοχή:

ο αριθμητικός τελεστής div εμφανίζει το πηλίκο της ακέραιας διαίρεσης πχ 9 div 2 = 4

ο αριθμητικός τελεστής mod εμφανίζει το υπόλοιπο της ακέραιας διαίρεσης πχ 9 mod 2 = 1

Οι τελεστές div και mod έχουν μεγάλη χρησιμότητα στους αλγορίθμους. Για παράδειγμα το A mod 10 μας δίνει το ψηφίο των μονάδων, το Α mod 100 μας δίνει τα τελευταία 2 ψηφία αριθμού. Μπορούμε με το mod να βρούμε άρτιους και περιττούς αριθμούς, πολλαπλάσια άλλων αριθμών κτλ.

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΜΠΕΔΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ