Μάθημα : Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ (Β Λυκείου)

Κωδικός : 0551013281

0551013281  -  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ

Ενότητες - 2.2.7.4 Δομή επανάληψης

2.2.7.4 Δομή επανάληψης

Λίγοι αλγόριθμοι χρησιμοποιούν μόνο τις δομές ακολουθίας και επιλογής. Στα ρεαλιστικά προβλήματα χρειάζονται συνήθως οι δομές επανάληψης. Χρησιμοποιούνται όταν μια ακολουθία εντολών πρέπει να εκτελεστεί σε ένα σύνολο περιπτώσεων που έχουν κάτι κοινό. Η δομή επανάληψης επιτρέπει την εκτέλεση εντολών περισσότερες απο μια φορές.

 

Η δομή Όσο

Η δομή Όσο χρησιμοποιείται όταν επιθυμούμε να εκτελέσουμε κατ΄επανάληψη ένα μπλοκ εντολών, όσο ισχύει μια συνθήκη που βρίσκεται στην αρχή της επανάληψης. Η δομή ολοκληρώνεται με τη δεσμευμένη λέξη Τέλος_Επανάληψης η οποία κατευθύνει τη ροή εκτέλεσης ξανά στο Όσο. Η δομή Όσο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν θα γνωρίζουμε το πλήθος των επαναλήψεων που θα εκτελεστούν ή αυτό είναι το ζητούμενο της άσκησης.

Γενική μορφή-σύνταξη:

Όσο Συνθήκη επανάλαβε

         Εντολές

Τέλος_επανάληψης

Το τμήμα εντολών που επαναλαμβάνεται και περιλαμβάνεται εντός της δομής επανάληψης ονομάζεται βρόχος. Αποκαλείται και ανακύκλωση, θηλειά ή loop. Ο βρόχος που δεν τερματίζει ποτέ ονομάζεται ατέρμων βρόχος και παραβιάζει το κριτήριο της περατότητας.

Παράδειγμα: Να γραφεί αλγόριθμος ο οποίος διαβάζει το όνομα ενός μαθητή, τους βαθμούς του σε τρία μαθήματα και υπολογίζει και τυπώνει το μέσο όρο του. Ο αλγόριθμος να σταματάει, όταν για όνομα μαθητή δοθεί το κενό εμφανίζοντας το πλήθος των μαθητών για τους οποίους υπολογίστηκε ο μέσος όρος

Αλγόριθμος Μέσος_όρος

π ← 0

Διάβασε όνομα

Όσο όνομα <> '' '' επανάλαβε

Διάβασε α, β, γ

    Εμφάνισε (α + β + γ) / 3

     π ← π + 1

    Διάβασε όνομα

Τέλος_επανάληψης

Εμφάνισε π

Τέλος Μέσος_όρος

Η διαγραμματική αναπαράσταση της δομής επανάληψης «ΟΣΟ…ΕΠΑΝΑΛΑΒΕ» , είναι η παρακάτω :

 

Προσοχή: Η δομή επανάληψης «όσο» μπορεί να δώσει λύση σε οποιαδήποτε άσκηση στην οποία γίνεται χρήση επαναληπτικών διαδικασιών είτε γνωρίζουμε, είτε όχι το πλήθος των επαναλήψεων εξ αρχής. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή πρέπει να δοθεί στη λογική συνθήκη της επανάληψης. Δηλαδή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η λογική συνθήκη θα τερματίζεται κάποια στιγμή διότι σε διαφορετική περίπτωση η επανάληψη θα εκτελείται απ’ άπειρον (Ατέρμων βρόγχος). Κάτι τέτοιο είναι ένα σοβαρό λογικό λάθος. Η λογική συνθήκη σε αυτή τη δομή επανάληψης μας παρέχει την «ελευθέρια» να ρυθμίσουμε την επανάληψη όπως ακριβώς επιθυμούμε. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η δομή της επανάληψης αυτής μπορεί να μην εκτελεστεί ούτε μια φορά. Όπως καταλαβαίνουμε, αν η λογική συνθήκη είναι ψευδής εξ αρχής τότε η δομή αυτή δεν θα εκτελεστεί ούτε μια φορά

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Όσο - Άσκηση 1

Να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα το οποίο θα δέχεται τυχαίους αριθμούς από το πληκτρολόγιο μέχρι το άθροισμά τους να ξεπεράσει το 100. Η έξοδος του προγράμματος θα είναι το πλήθος των αριθμών που διαβάστηκαν.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Όσο - Άσκηση 2

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα ή αλγόριθμος που θα εκτυπώνει τους διψήφιους περιττούς ακεραίους.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Όσο - Άσκηση 3

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα ή αλγόριθμος που θα διαβάζει 100 αριθμούς και θα εμφανίζει τους θετικούς.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Όσο - Άσκηση 4

Να αναπτύξετε πρόγραμμα το οποίο θα υπολογίζει το άθροισμα:

S = 52 + 102 + 152 + ... + 952 + 1002

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Όσο - Άσκηση 5

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα εμφανίζει όλους τους ακεραίους αριθμούς στο διάστημα τιμών απο 100 έως και 500 που είναι πολλαπλάσιοι του 5 αλλά όχι του 7. Να εμφανίζεται επίσης και ο μέσος όρος τους.

Η Δομή Επανάληψης "Για"

Στις περιπτώσεις εκείνες που γνωρίζουμε από την αρχή πόσες επαναλήψεις θα πραγματοποιηθούν στην άσκησή μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δομή επανάληψης «ΓΙΑ…». Αυτός είναι και ο περιορισμός που έχουμε σε αυτή τη δομή ,ότι δηλαδή αν δεν γνωρίζουμε πόσες φορές θα πραγματοποιηθεί η επανάληψη δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δομή επανάληψης «ΓΙΑ…»

Η γενική μορφή σύνταξης της επανάληψης «ΓΙΑ…ΑΠΟ…ΜΕΧΡΙ…» είναι η εξής :

                            ΓΙΑ ( ΜΕΤΡΗΤΗΣ) ΑΠΟ (ΑΡΧΙΚΗ ΤΙΜΗ) ΜΕΧΡΙ (ΤΕΛΙΚΗ ΤΙΜΗ) ΜΕ_ΒΗΜΑ (ΒΗΜΑ)
                                                                 { Ομάδα εντολών }
                            ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ

H διαγραμματική αναπαράσταση αυτής της επαναληπτικής δομής έχει την παρακάτω γενική μορφή :

 

Βασικό στοιχείο της δομής Για είναι ο μετρητής. Ο μετρητής είναι μια μεταβλητή η οποία καθορίζει πόσες φορές θα πραγματοποιηθεί η επανάληψη όπως επίσης καθορίζει τη συνέχεια ή τον τερματισμό της επανάληψης. Συνήθως ο μετρητής συμβολίζεται με το γράμμα i ή j .
Σαν αρχική τιμή, βάζουμε την τιμή από την οποία θα ξεκινήσει ο μετρητής.
Η τελική τιμή είναι η τιμή εκείνη την οποία όταν ξεπεράσει ο μετρητής, η επανάληψη τερματίζεται. Εδώ μπορεί να έχουμε δυο περιπτώσεις, η πρώτη είναι να έχουμε αρχική τιμή μικρότερη από την τελική και η δεύτερη να έχουμε αρχική τιμή μεγαλύτερη από την τελική. Στην πρώτη περίπτωση για να τερματιστεί η επαναληπτική δομή θα πρέπει ο μετρητής να πάρει τιμή μεγαλύτερη από την τελική, ενώ στη δεύτερη, για να τερματιστεί η επανάληψη θα πρέπει ο μετρητής να πάρει τιμή μικρότερη από την τελική. Προσοχή, όταν ο μετρητής έχει τιμή ίση με την τελική, η επανάληψη εκτελείται για ακόμη μια φορά.
Το βήμα περιγράφει πόσο μεταβάλλεται ο μετρητής κάθε φορά που εκτελείται μια επανάληψη. Το βήμα μπορεί να έχει θετική τιμή (όταν η αρχική τιμή είναι μικρότερη της τελικής), ή αρνητική τιμή (όταν η αρχική τιμή είναι μεγαλύτερη από την τελική).
Προσοχή, η δομή αυτή μπορεί να μην εκτελεστεί καμία φορά, για παράδειγμα αν η αρχική τιμή είναι μικρότερη της τελικής και το βήμα αρνητικό,
πχ: ΓΙΑ i ΑΠΟ 1 ΜΕΧΡΙ 100 ΜΕ_ΒΗΜΑ –2
 
Παράδειγμα λειτουργίας της δομής Για
Για i από 1 μέχρι 10
Η μεταβλητή i (μετρητής), θα αυξηθεί από την τιμή 1 μέχρι την τιμή 10 κατά μια μονάδα κάθε φορά.
  • Αρχικά εκχωρείται στο μετρητή η αρχική τιμή 1
  • Ο μετρητής συγκρίνεται με την τελική τιμή, και αν η λογική συνθήκη είναι αληθής τότε μόνο συνεχίζεται η εκτέλεση των εντολών της επανάληψης.
  • Αφού εκτελεστεί η ομάδα εντολών, πριν τελειώσει η επανάληψη ο μετρητής μεταβάλλεται (αυξάνεται ή μειώνεται, αναλόγως του βήματος
  • Ο μετρητής συγκρίνεται πάλι με την τελική τιμή και η επανάληψη θα πραγματοποιηθεί ξανά μόνο στην περίπτωση που η λογική συνθήκη είναι αληθής.
  • Όταν ο μετρητής ξεπεράσει την τελική τιμή τότε η επανάληψη τερματίζεται.
Άρα στο παράδειγμά μας όταν ο μετρητής πάρει την τιμή 11 οι επαναλήψεις θα τερματιστούν. Οπότε θα εκτελεστούν 10 επαναλήψεις.
 
 
Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 1

Να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα ο οποίο θα δέχεται 100 τυχαία ονόματα και θα μετρά πόσες φορές εμφανίζεται το όνομα «Παναγιώτης» .

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 2

Να πραγματοποιηθεί πρόγραμμα το οποίο θα δέχεται 100 τυχαίους αριθμούς και θα υπολογίζει το μέσο όρο των περιττών.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 3

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα εμφανίζει τους αριθμούς:

-10, -9, -8, ...., 98, 99,100

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 4

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα υπολογίζει και θα εκτυπώνει το άθροισμα των θετικών διψήφιων περιττών ακεραίων, δηλαδή το άθροισμα:

S = 11 + 13 + 15 + 17 + ... + 95 + 97 + 99

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 5

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα διαβάζει 1000 αριθμούς και θα εκτυπώνει το πλήθος των θετικών, το πλήθος των αρνητικών, καθώς και των μηδενικών στοιχείων.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 6 (Θέμα απο παλιές εξετάσεις)

Υποψήφιος αγοραστής οικοπέδου έπειτα απο επίσκεψη σε μεσιτικό γραφείο πώλησης ακινήτων πήρε τις εξής πληροφορίες: Ένα οικόπεδο θεωρείται "ακριβό" όταν η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη των 1000 ευρώ, "φτηνό" όταν η τιμή πώλησης ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μικρότερη των 500 ευρώ και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η τιμή θεωρείται "κανονική". Να αναπτύξετε πρόγραμμα που για καθένα απο τα 50 οικόπεδα:

α. Θα διαβάζει την τιμή πώλησης ολόκληρου του οικοπέδουκαι τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων του

β. Θα υπολογίζει την κατηγορία κόστους στην οποία ανήκει και θα εμφανίζει το μήνυμα: "ακριβή τιμή" ή "φτηνή τιμή" ή "κανονική τιμή".

Ελάχιστο - Μέγιστο τιμών με χρήση Για

-Για να βρούμε τον μέγιστο ή ελάχιστο αριθμό, κάνουμε την εξής διαδικασία:

Θεωρούμε τον πρώτο αριθμό μέγιστο και τον συγκρίνουμε με τους υπόλοιπους αριθμούς. Αν βρεθεί κάποιος μεγαλύτερος, τότε θεωρείται αυτός μέγιστος. Αντίστοιχη διαδικασία κάνουμε και για τον ελάχιστο. Σαν αρχική τιμή στη μεταβλητή ή εκχωρούμε σε αυτή τον πρώτο αριθμό και στη συνέχεια τον συγκρίνουμε με τους άλλους ή αν δεν γίνεται, εκωρούμε στη μεταβλητή μέγιστος (max) έναν πολύ μικρό αριθμό(μικρότερο απο όλες τιμές που μπορεί να δοθούν, ή στην μεταβλητή  ελάχιστος (min) έναν πολύ μεγάλο αριθμό, ώστε η τιμή να αλλάξει σίγουρα στην πρώτη σύγκριση. Η εμφάνιση του μέγιστου ή ελάχιστου εννοείται ότι γίνεται μετά το τέλος της επανβάληψης

Προσοχή: Ακόμα και αν η μέγιστη ή ελάχιστη αντίστοιχα τιμή δοθεί πολλές φορές, ο αλγόριθμος θα εκτυπώσει τον πρώτο αριθμό που είχε την μέγιστη ή ελάχιστη τιμή.

Παράδειγμα:

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα που θα διαβάζει 20 αριθμούς και θα υπολογίζει και θα εμφανίζει τον μεγαλύτερο απο αυτούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μέγιστος
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
  ΑΚΕΡΑΙΕΣ: i
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ: num, max
ΑΡΧΗ
  ΔΙΑΒΑΣΕ num
  max <- num
  ΓΙΑ i ΑΠΟ 2 ΜΕΧΡΙ 3
    ΔΙΑΒΑΣΕ num
    ΑΝ num > max ΤΟΤΕ
      max <- num
    ΤΕΛΟΣ_ΑΝ
  ΤΕΛΟΣ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
  ΓΡΑΨΕ "Μέγιστος αριθμός απο αυτούς που έδωσες είναι ο αριθμός:", max
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 7

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα διαβάζει τα ονόματα και τους μέσους όρους των 25 μαθητών ενός τμήματος Γενικής Παιδείας και θα εκτυπώνει τα ονόματα των μαθητών οι οποίοι θα πάρουν αριστεία (μέσος όρος >= 18), καθώς και το όνομα με τον μικρότερο μέσο όρο που παρατηρήθηκε.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 8

Η εταιρία του κ. Δεληγιάννη απασχολεί 200 εργαζόμενους κατανεμημένους σε 4 τμήματα. Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα διαβάζει για κάθε εργαζόμενο το όνομα, τον μισθό, και το τμήμα όπου εργάζεται. Στη συνέχεια πρέπει να εμφανίζει:

α. Τον μεγαλύτερο μισθό στην εταιρεία, το όνομα και το τμήμα του αντίστοιχου εργαζομένου (αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας εργαζόμενοι, θα εμφανίζεται ο πρώτος)

β. Τον μεγαλύτερο μισθό και το όνομα του αντίστοιχου εργαζομένου στο 3ο τμήμα της εταιρείας

γ. Το πιο πολυπληθές τμήμα της εταιρείας (να θεωρήσετε ότι είναι μόνο ένα)

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 9

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που θα διαβάζει τα ονόματα και τους βαθμούς στο μάθημα της Πληροφορικής των 75 μαθητών της 'Β Τάξης του 3ου Λύκειου Αμαρουσίου. Στη συνέχεια, θα εμφανίζει μήνυμα "Κανένας άριστα", στην περίπτωση που κανείς μαθητής δεν πήρε βαθμό μεγαλύτερο απο 18, το όνομα του μαθητή /τριας, στην περίπτωση που είναι μόνο ένας/μία που πήρε βαθμό μεγαλύτερο απο 18, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το πλήθος των αριστούχων μαθητών.

Εργασίες
Δομή Επανάληψης: Για - Άσκηση 10

Το Υπουργείο Γεωργίας μιας χώρας αποφάσισε να επιδοτήσει οικονομικά τους 500 ροδακινοπαραγωγούς μιας περιοχής που επλήγησαν απο καιερικά φαινόμενα. Η επιδότηση που θα δοθεί είναι συνάρτηση των δύο παρακάτω παραγόντων:

1. απο τον αριθμό των δέντρων που καλλιεργεί ο παραγωγός, άρα και δικαιούται το επίδομα δέντρων το οποίο υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής:

μέχρι 80 δέντρα ----------------------------> 50 ευρώ ανά δέντρο

πάνω απο 80 και μέχρι 150 δέντρα -> 80 ευρώ ανά δέντρο

περισσότερα απο 150 δέντρα  -------> 100ευρώ ανά δέντρο

2. απο τη μέση απόδοση σε κιλά ανά δέντρο κατά την προηγούμενη περίοδο χρήσης, η οποία και καθορίζει το ύψος του παραπάνω επιδόματος ως εξής:

μέχρι 15  κιλά απόδοση ανά δέντρο -------------------------> 100% του επιδόματος δέντρων

πάνω απο 15 και μέχρι 20 κιλά απόδοση ανά δέντρο -> 80% του επιδόματος δέντρων

περισσότερα απο 20 κιλά απόδοση ανά δέντρο --------->50% του επιδόματος δέντρων

Να αναπτύξετε πρόγραμμα που:

Α. Για κάθε ένα ροδακινοπαραγωγό:

     1. θα διαβάζει το ονοματεπώνυμό του, τον αριθμό δέντρων που καλλιεργεί, τη μέση απόδοση σε κιλά που είχε ανά δέντρο,

     2. θα υπολογίζει το ποσό του επιδόματος που δικαιούται,

     3. θα εμφανίζει το ονοματεπώνυμο του παραγωγού και το ποσό του επιδόματος που δικαιούται,

β. θα υπολογίζει και θα εμφανίζει:

     1. το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε όλους τους ροδακινοπαραγωγούς,

     2. το μέσο ποσό επιδόματος των ροδακινοπαραγωγών με περισσότερα απο 150 δέντρα και με μεγαλύτερη απο 20 κιλά μέση απόδοση ανά δέντρο.

 

Η Δομή Επανάληψης "Μέχρις_Οτου"

Η δομή επανάληψης «μέχρις_ότου» είναι η τρίτη δομή επανάληψης την οποία θα μελετήσουμε. Η δομή αυτή παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες με τη δομή επανάληψης «όσο» αλλά έχει και κάποιες σημαντικές διαφορές.
Η χρήση της δομής αυτής μας επιτρέπει να λύνουμε προβλήματα στα οποία δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων πόσες επαναλήψεις θα γίνουν , πρέπει όμως να είμαστε σίγουροι ότι η επανάληψη θα εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά, αν δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι, τότε θα επιλέγουμε την δομή επανάληψης «όσο» ως καταλληλότερη.

ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
         { ΟΜΑΔΑ ΕΝΤΟΛΩΝ }

ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ (ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΗ

Η διαγραμματική αναπαράσταση της δομής επανάληψης "Μέχρις_Οτου" είναι η εξής :

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
  1. Σε αυτή τη δομή έχουμε τη λογική συνθήκη στο τέλος, σε αντίθεση με την δομή επανάληψης «όσο» στην οποία η λογική συνθήκη ήταν στην αρχή της επανάληψης.
  2. Η λογική συνθήκη σε αυτή την περίπτωση είναι συνθήκη τερματισμού και όχι συνέχισης της επανάληψης. Βλέπουμε ότι όσο η λογική συνθήκη είναι ψευδής η επανάληψη συνεχίζεται, ενώ όταν η λογική συνθήκη γίνει αληθής η επανάληψη τερματίζεται.
  3. Μεγάλη προσοχή ! Σε αυτή τη δομή επανάληψης η ομάδα εντολών θα εκτελεστεί τουλάχιστον μια φορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η λογική συνθήκη είναι στο τέλος της δομής έτσι για να «φτάσει» ο αλγόριθμος σε αυτή θα εκτελέσει την ομάδα εντολών τουλάχιστον μια φορά. Αυτό είναι και το πιο λεπτό σημείο το οποίο πρέπει να προσέχουμε σε αυτή τη δομή: αν η ομάδα εντολών ΔΕΝ πρέπει να εκτελεστεί τότε δεν χρησιμοποιούμε τη δομή επανάληψης «μέχρις_ότου» γιατί κινδυνεύουμε να υποπέσουμε σε λογικό λάθος.
  4. Η δομή επανάληψης «μέχρις_ότου» μπορεί να δώσει λύση σε όλα σχεδόν τα προβλήματα που απαιτούν χρήση επανάληψης. Υπάρχει μόνο ένας περιορισμός : Πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η ομάδα εντολών θα εκτελεστεί ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ μια φορά, αν δεν είμαστε σίγουροι για αυτό τότε θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε την δομή επανάληψης «όσο».

Χρησιμοποιούμε τη ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ, όταν:

  1. Δεν ξέρουμε πόσες φορές θα εκτελεστεί μία επανάληψη, αλλά ξέρουμε πως οπωσδήποτε θα εκτελεστεί μία φορά. Αν για παράδειγμα το πρόγραμμά μας είναι ένα παιχνίδι που θα τερματίσει όταν ο ένας από τους δύο παίκτες νικήσει, οπωσδήποτε πρέπει να παίξουν μία φορά για να βγει κάποιος νικητής.
  2. Υπάρχει ένα όριο το οποίο πρέπει να φτάσουμε ή να ξεπεράσουμε. Για παράδειγμα να συμπληρώσουμε ή να ξεπεράσουμε ένα συνολικό ποσό.
  3. Όταν κάνουμε έλεγχο των δεδομένων που δίνει ο χρήστης. Ζητάμε από το χρήστη να μας δώσει θετικό αριθμό. Αν δεν μας δώσει, ξαναζητάμε και ξαναζητάμε, μέχρι να αποφασίσει να μας δώσει θετικό.

Παράδειγμα χρήσης μέχρις ότου

Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο θα ζητά από το χρήστη έναν θετικό αριθμό και θα εμφανίζει την τετραγωνική του ρίζα.

Η εισαγωγή θετικών αριθμών από το χρήστη είναι πολύ σημαντική, γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να υπολογιστεί η τετραγωνική ρίζα.
Για να ελέγξουμε τις τιμές που μας δίνει ο χρήστης, αντί να βάλουμε μία σκέτη ΔΙΑΒΑΣΕ, τη βάζουμε μέσα σε μία ΜΕΧΡΙΣ_ΌΤΟΥ, ώστε να ελέγξουμε ότι η δοθείσα τιμή είναι μέσα στα επιθυμητά όρια:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΤΙΚΟΣ
ΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ
ΑΚΕΡΑΙΕΣ: Α
ΑΡΧΗ
ΑΡΧΗ_ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
ΓΡΑΨΕ ‘ΔΩΣΕ ΕΝΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ’
ΔΙΑΒΑΣΕ Α
ΜΕΧΡΙΣ_ΌΤΟΥ Α>0
ΓΡΑΨΕ ‘Η ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ:’, Τ_Ρ(Α)
ΤΕΛΟΣ_ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σε όσες ασκήσεις χρειάζεται να ελεγχθούν τα δεδομένα του χρήστη, τα ελέγχουμε με τη ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ.

Εργασίες
Δομή επανάληψης μέχρις ότου - Άσκηση1

Να γράψετε πρόγραμμα που να διαβάζει συνεχώς ποσά, μέχρι το σύνολό τους να γίνει μεγαλύτερο ή ίσο από 100.000 €. Να υπολογίζει και να εμφανίζει πόσα ποσά δόθηκαν.

Εργασίες
Δομή επανάληψης μέχρις ότου - Άσκηση 2

Να γράψετε πρόγραμμα που να διαβάζει ηλικίες παιδιών, μέχρι που να δοθεί ηλικία μεγαλύτερη από 16 ετών. Να υπολογίζει και να εμφανίζει τον μέσο όρο των ηλικιών που δόθηκαν.

Εργασίες
Δομή επανάληψης μέχρις ότου - Άσκηση 3

Να γράψετε πρόγραμμα το οποίο, διαβάζει την τιμή μονάδος και την ποσότητα στην οποία πουλήθηκαν 300 προϊόντα, κάνοντας έλεγχο των εισαγόμενων δεδομένων ώστε να μην είναι αρνητικά. Να υπολογίζει και να εμφανίζει:
a. Για κάθε προϊόν, την συνολική τιμή πώλησης.
b. Πόσα προϊόντα πουλήθηκαν σε ποσότητες περισσότερες των 50 τεμαχίων.
c. Τη συνολική αξία των πωλήσεων για όλα τα προϊόντα.

Εργασίες
Δομή επανάληψης μέχρις ότου - Άσκηση 4

Να αναπτυχθεί πρόγραμμα που θα προσομοιώνει τη λειτουργία του αυτόματου μηχανήματος συναλλαγών μιας τράπεζας. Θα εμφανίζει το μενού:

1. Ανάληψη

2. Κατάθεση

3. Εμφάνιση Υπολοίπου

4. Έξοδος

Δώσε επιλογή:

Στη συνέχεια, θα διαβάζει την επιλογή του χρήστη (1-4) και το ποσό του υπολοίπου του λογαριασμού του, θα πραγματοποιεί την είσοδο των απαραίτητων στοιχείων με τους απαραίτητους ελέγχους και σε κάθε συναλλαγή θα εμφανίζει το νέο υπόλοιπο του λογαριασμού. Η διαδικασία θα τερματίζεται όταν ο χρήστης πατήσει Έξοδος (4).

Προσοχή: Εδώ θα χρησιμοποιηθούν δυο αρχές επανάληψης:

-Μια για την εμφάνιση του μενού εισόδος -> ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ (επιλογή >=1) ΚΑΙ (επιλογή <=4) 

-άλλη μια για την είσοδο και έλεγχο εισόδου επιλογής -> ΜΕΧΡΙΣ_ΟΤΟΥ (ποσό>=0) ΚΑΙ (ποσό<=υπόλοιπο)