Μάθημα : Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (Β1, Β2, Β3, Β4)

Κωδικός : 1201060390

1201060390  -  ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΠΟΥΛΑ

Ενότητες - ΕΝΟΤΗΤΑ 3 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3 (ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ)

Τα είδη των εταιρειών στην Ελλάδα. Διαφορές και πλεονεκτήματα.

Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο εταιρεία θεωρείται οποιαδήποτε ένωση προσώπων έχει ως στόχο την επίτευξη ενός κοινού σκοπού, ο οποίος δεν είναι αντίθετος με το νόμο ή τα χρηστά ήθη (οικονομικό, πολιτιστικό, κλπ.). Μια εταιρεία συνεπώς δεν είναι αναγκαίο να έχει εμπορικό σκοπό και να επιδιώκει κέρδη, εκτός κι αν από τη δραστηριότητά της ή εξ’ ορισμού χαρακτηρίζεται ως εμπορική.

Η κυριότερη διάκριση των εταιριών γίνεται σε κεφαλαιουχικές, όπως η ανώνυμη εταιρεία και η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, και σε προσωπικές, όπως η αστική, η αφανής, η ομόρρυθμη και η ετερόρρυθμη εταιρεία.

 

Κατηγορίες εταιρειών

 

1. ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Η Ατομική επιχείρηση είναι η πιο συνηθισμένη νομική μορφή μικρών επιχειρήσεων, κυρίως λόγω της ευελιξίας και της αμεσότητας στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, στο περιορισμένο κόστος οργάνωσης και διοίκησης και την σχετικά απλή διαδικασία σύστασης.

Στην Ατομική επιχείρηση, είτε απασχολούνται κι άλλα άτομα είτε όχι, ο επιχειρηματίας είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτης και διαχειριστής.

Είναι εκείνος λοιπόν, που ευθύνεται κατά αποκλειστικότητα τόσο για τις αποφάσεις και τη λειτουργία της επιχείρησης όσο και για τις υποχρεώσεις της, με το σύνολο της προσωπικής του περιουσίας.

 

2. ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΙΚΕ)

Η Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) αποτελεί μια σχετικά νέα μορφή εταιρείας που πρώτη φορά εισήχθη στις 11 Απριλίου 2012. Πρόκειται για μία πολύ δημοφιλή μορφή καθώς φαίνεται να την επιλέγουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες, λόγω της πληθώρας πλεονεκτημάτων που προσφέρει.

Αποτελεί ακόμα ένα είδος εταιρείας στο οποίο οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη που σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται η προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση οφειλών και υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τις ατομικές επιχειρήσεις ή τις ΟΕ. 

 3. Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε)

Η Ο.Ε είναι η πιο απλή μορφή εταιρείας που ανήκει σε δύο ή περισσότερους εταίρους καθένας από τους οποίους συνεισφέρει τμήμα του συνολικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι οι εταίροι έχουν απεριόριστη ευθύνη για τις υποχρεώσεις της εταιρείας με όλη την περιουσία τους.

 

 4. Ετερόρρυθμη εταιρεία (Ε.Ε)

Στην ετερόρρυθμη εταιρεία υπάρχουν δύο κατηγορίες εταίρων: ένας τουλάχιστον ομόρρυθμος, που ευθύνεται απεριόριστα με όλη την περιουσία του και ένας τουλάχιστον ετερόρρυθμος εταίρος που έχει περιορισμένη ευθύνη μέχρι το ποσότης εισφοράς του χωρίς να ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία.

 

 5. Ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε)

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

  • Όλοι οι εταίροι έχουν περιορισμένη ευθύνη.

  • Το κεφάλαιο της εταιρείας είναι χωρισμένο σε ίσα μερίδια  που ονομάζονται μετοχές. Η ιδιότητα του εταίρου ενσωματώνεται σε έναν τίτλο τη μετοχή που μπορεί να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο

  • Η διοίκηση της εταιρείας ασκείται από το διοικητικό συμβούλιο και τον πρόεδρό του που εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων. Το διοικητικό συμβούλιο διοικεί την εταιρεία με τη βοήθεια των διευθυντών που το ίδιο διορίζει.

 6. Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (Ε.Π.Ε)

Στη εταιρεία αυτή οι μέτοχοι έχουν περιορισμένη ευθύνη μέχρι το ποσό της εισφοράς τους. Δηλαδή ευθύνεται η εταιρεία με την περιουσία που έχει. το κεφάλαιο της Ε.Π.Ε. διαιρείται σε εταιρικά μερίδια, που το κάθε ένα τ πρέπει να έχει ονομαστική αξία 30 ευρώ τουλάχιστον. Το σύνολο των μεριδίων ενός εταίρου αποτελεί την εταιρική μερίδα αυ­τού.

 7. Αφανής – Συμμετοχική Εταιρεία

Ουσιαστικά είναι μια σύμπραξη δύο ή περισσοτέρων εταίρων (νομικών ή φυσικών προσώπων), από τους οποίους μόνο ένας εμφανίζεται ως διαχειριστής της εταιρείας και στο όνομα του αναπτύσσεται η δραστηριότητα της. Αυτός ονομάζεται «εμφανής εταίρος», ενώ οι άλλοι αφανείς. δεν εμφανίζονται σε καμία απολύτως συναλλαγή με τρίτους και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνονται για τυχόν χρέη της εταιρείας. Ο εταιρικός δεσμός αναπτύσσεται μόνο στις σχέσεις μεταξύ των εταίρων, καθώς στις προς τα έξω σχέσεις φαίνεται ο εμφανής εταίρος, ο οποίος δείχνει να λειτουργεί μόνος του, τη δική του επιχείρηση.

8. ΚοινΣΕΠ

Οι Κοινωνικές και Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕΠ) είναι επιχειρήσεις που συνδυάζουν κοινωνικούς στόχους με οικονομική δραστηριότητα. Αναπτύσσονται για να αντιμετωπίσουν κοινωνικά προβλήματα ή να προσφέρουν υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες, ενώ ταυτόχρονα παράγουν έσοδα.

Ο κύριος σκοπός τους είναι δραστηριότητες όπως η απασχόληση ευπαθών ομάδων, η προστασία του περιβάλλοντος ή η προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

9. ΑΜΚΕ

Η ΑΜΚΕ (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) είναι μια νομική μορφή επιχείρησης που λειτουργεί χωρίς σκοπό κέρδους. Τα έσοδα που προέρχονται από τις δραστηριότητές τους χρησιμοποιούνται συνήθως για την υποστήριξη και την προώθηση των στόχων τους, αντί για την απόκτηση κέρδους.

Δραστηριοποιείται κυρίως σε:

  • Κοινωνικούς
  • Περιβαλλοντικούς 
  • Πολιτιστικούς
  • Ή άλλους μη κερδοσκοπικούς φορείς

Ο διαχειριστής μιας ΑΜΚΕ ευθύνεται απεριόριστα με προσωπική ευθύνη για τις υποχρεώσεις και οφειλές της εταιρείας.