Μάθημα : Χημεία Προσανατολισμού - Κεφάλαιο 5 (Μέρος H')
Κωδικός : 1251060386
-
Θεματικές Ενότητες
Ρυθμιστικά Διαλύματα
Ρυθμιστικά λέγονται τα διαλύματα τα οποία έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το pH τους σχετικά σταθερό αν σε αυτά προστεθεί μικρή αλλά σημαντική ποσότητα ενός οξέος ή μιας βάσης ή όταν αραιώνονται με σημαντική ποσότητα διαλύτη.
Αυτό είναι δυνατό αν συνυπάρχουν στο διάλυμα δύο συζυγείς ασθενείς ηλεκτρολύτες, π.χ. ΗF και F-, NH3 και ΝΗ4+, HCOOH και ΗCOO-, HSO4- και SO42-. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν προσθέσουμε ένα οξύ θα εξουδετερωθεί από την βάση και θα μετατραπεί στο συζυγές οξύ της, ενώ αν προσθέσουμε βάση θα εξουδετερωθεί από το οξύ και θα μετατραπεί στη συζυγή βάση. Επειδή και οι δυο μορφές είναι ασθενείς και συνδέονται μέσω ιοντικής ισορροπίας η μεταβολή στα H3O+ και τα ΟΗ- είναι ελάχιστη και το pH παραμένει πρακτικά σταθερό. Τα διαλύματα στα οποία η αναλογία των δυο συζυγών μορφών είναι 1:1 έχουν τη μέγιστη ρυθμιστική ικανότητα και θεωρουμε ότι διατηρούν την ρυθμιστική τους ιδιότητα μέχρι αναλογία 10:1.
Π.χ. σε ένα Ρυθμιστικό Διάλυμα HCN/NaCN με συγκεντρώσεις Cοξ και Cβ αντίστοιχα συνυπάρχει το HCN (Cοξ) και το CN- (Cβ) και συνδέονται μέσω της ισορροπίας:
HCN + H2O ⇌ CN- + H3O+ (1)
Αν γίνει προσθήκη ΗCl τότε: ΗCl + CN- ⟶ Cl- + HCN
Aν γίνει προσθήκη ΝaOH τότε: ΝaOH + HCN ⟶ Na+ + CN- + H2O
Kαι στις δυο περιπτώσεις δεν παράγονται H3O+ ή ΟΗ- από την αντίδραση, παρά μόνο από τη μετατόπιση της αρχικής ισορροπίας (1). Επειδή όμως τόσο το ΗCN έχει μικρή Ka όσο και το CN- μικρή Kb, η ποσότητα τους είναι πολύ μικρή και το pH παραμένει σχεδόν ίδιο.
Από την παραπάνω εξίσωση επίσης προκύπτει ότι:
ΗCN + Η2Ο ⇌ Η3Ο+ + CN-
Ι.Ι. Cοξ x Cβ
Ka = x · Cβ / Cοξ ⟶ x = Ka · Cοξ / Cβ ⟶ [H3O+] = Ka · Cοξ / Cβ (2)
Παρατηρούμε ότι σε περίπτωση αραίωσης τα Cοξ και Cβ μεταβάλλονται με τον ίδιο τρόπο, οπότε ο λόγος Cοξ / Cβ παραμένει σταθερός, άρα και το pH. Αυτό βέβαια ισχύει μέχρι κάποια αραίωση καθώς από ένα σημείο και μετά δεν θα ισχύουν οι προσεγγίσεις που κάναμε.
Με λογαρίθμηση η (2) γίνεται: pH = pKa + log Cβ/Cοξ Εξίσωση Hendelson-Hasselbach
Όταν σε ένα διάλυμα συνυπάρχουν ένα ασθενές οξύ και η συζυγής του βάση σε σημαντικές συγκεντρώσεις και τα δυο το διάλυμα είναι Ρυθμιστικό και το pH υπολογίζεται από τον παραπάνω τύπο. Στα ρυθμιστικά διαλύματα μέγιστης ρυθμιστικής ικανότητας που ισχύει Cοξ = Cβ ο λόγος log = 0 και ισχύει pH = pKa.
Αν μελετήσουμε ένα ρυθμιστικό σύστημα από την πλευρά της βάσης θα καταλήξουμε στην αντίστοιχη μορφή της εξισωσης: pΟH = pKb + log Cοξ/Cβ .
Παράδειγμα
Να υπολογιστεί το pH διαλύματος ΝΗ3/ΝΗ4Br 0,1M. Δίνεται η KbNH3 =10-5 και η Kw=10-14
To NH4Br είναι ιοντική ένωση και διήσταται: ΝΗ4Br ⟶ ΝΗ4+ + Br-
Αρχ. 0,1Μ - -
Τελ. - 0,1Μ 0,1Μ
Το Br- δεν αντιδρά με το νερό ως συζυγής βάση του ισχυρού οξέος ΗBr.
Στο διάλυμα υπάρχουν επίσης τα ΝΗ3 και ΝΗ4+ σε συγκέντρωση 0,1Μ και τα δυο. Το διάλυμα είναι ρυθμιστικό και ισχύει η εξίσωση H.H. Η Ka του ΝΗ4+ (το οξύ του ζεύγους) βρίσκεται από την Kb της συζυγούς βάσης ΝΗ3 μέσω της Kw και είναι 10-9.
pH = pKaΝΗ4+ + logCΝΗ3/CΝΗ4+ ⟶ pH = -log KaΝΗ4+ = -log10-9 = 9