Μάθημα : Το ταξίδι του Βρασίδα από τη Γη στον Άρη

Κωδικός : 1301010310

1301010310  -  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΓΙΑΡΑΣ

Ενότητες - Η τροχιά Hohmann ενός διαστημοπλοίου στο ταξίδι Γη - Άρης (Προσομοίωση)

Η τροχιά Hohmann ενός διαστημοπλοίου στο ταξίδι Γη - Άρης (Προσομοίωση)

Προσομοίωση Τροχιάς Hohmann

Η αποστολή ενός διαστημόπλοιου από τη Γη σε έναν πλανήτη (π.χ. τον Άρη) μπορεί να γίνει ως εξής: αρχικά τίθεται το διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Όταν η Γη και ο πλανήτης (π.χ. ο Άρης) βρίσκονται σε κατάλληλες θέσεις (αυτό για την Γη και τον Άρη συμβαίνει κάθε 26 μήνες), τότε μέσω των προωθητικών πυραύλων του διαστημοπλοίου, μπορούμε να του προσδώσουμε την απαιτούμενη ενέργεια (ταχύτητα) έτσι, ώστε το διαστημόπλοιο να κάνει μια ελλειπτική τροχιά με περίκεντρο τη θέση από όπου ξεκινάει το ταξίδι του (δηλ. τη θέση της Γης) και απόκεντρο τη θέση όπου ο πλανήτης (π.χ. ο Άρης) και το διαστημόπλοιο θα συναντηθούν.

Η τροχιά που θα διανύσει το διαστημόπλοιο καλείται τροχιά Hohman. Με την κατάλληλη ενέργεια μπορεί το διαστημόπλοιο να παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι η εκτόξευση μιας διαστημοσυσκευής προς τον Άρη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε παρά συγκεκριμένες ημερομηνίες, η αποτυχία δε μιας προγραμματισμένης αποστολής συνεπάγεται την με πολύ μεγάλη καθυστέρηση επανάληψής της μετά από 26 μήνες!     

Δεδομένου ότι η τελευταία εκτόξευση διαστημοπλοίου με προορισμό τον Άρη έγινε στις 30 Ιουλίου 2020 (αποστολή του Rover Perseverance της NASA) το επόμενο «παράθυρο εκτόξευσης» ήταν γύρω από την 30η Σεπτεμβρίου 2022.

 

Για να μεταβείτε στην προσομοίωση κάντε "κλικ" στην παραπάνω φωτογραφία.

Όταν στη συνέχεια θα σας ζητηθεί ένας κωδικός / αναγνωριστικό, εισάγεται τον τετραψήφιο αριθμό 1111.

Στις ρυθμίσεις της προσομοίωσης επιλέξτε το «Εμφάνιση Τροχιάς» έτσι ώστε να είναι ορατή η τροχιά Hohmann του διαστημοπλοίου.

 

Τροχιά Kepler

 

Για να μεταβείτε στην προσομοίωση κάντε "κλικ" στην παραπάνω φωτογραφία.

Όταν στη συνέχεια θα σας ζητηθεί ένας κωδικός / αναγνωριστικό, εισάγεται τον τετραψήφιο αριθμό 1111.

Οι προσομοιώσεις αναπτύχθηκαν από τον Ηλία Σιτσανλή - Φυσικό (seilias.gr)