Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ2

Κωδικός : 9050499124

9050499124  -  ΧΡΙΣΤΟΦΑΣ ΜΠΕΜΠΗΣ-ΚΟΛΥΦΑΣ

Ενότητες - Ενότητα Β - Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821)

Ενότητα Β - Οι Έλληνες κάτω από την οθωμανική και τη λατινική κυριαρχία (1453-1821)

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1453, σήμανε την υποδούλωση του ελληνικού κόσμου σε ξένους κυριάρχους για περισσότερους από τέσσερις αιώνες. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, το ελληνικό έθνος στηρίχθηκε κυρίως στην ορθόδοξη πίστη και την ελληνική γλώσσα. Διατήρησε, έτσι, την ιδιαιτερότητά του και διεκδίκησε την ελευθέρια του με τη Μεγάλη Επανάσταση του 1821.

Εργασίες
Νεοελληνικός Διαφωτισμός – Δάσκαλοι του Γένους

Το 1806 τυπώθηκε στην Ιταλία, από άγνωστο συγγραφέα, η «Ελληνική Νομαρχία», το σημαντικότερο κείμενο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Τα δύο παρακάτω αποσπάσματα είναι από την Ελληνική Νομαρχία,

  • α. Δεν σκεπάζει ο πλούσιος τις ανομίες του με τον χρυσό; Δε χάνει ο πτωχός τα δίκαιά του εξαιτίας της έλλειψης του χρυσού; Γιατί ο ένας να ονομάζεται δούλος και ο άλλος κύριος; Γιατί ο πλούσιος να τρώει, να πίνει, να κοιμάται, να ξεφαντώνει, να μην κοπιάζει και να ορίζει, και ο πτωχός να είναι υποταγμένος, να δουλεύει πάντοτε, να κοιμάται καταγής, να διψά και να πεινά;

    β.
    Ο δούλος αδέλφια μου, δεν γίνεται ποτέ ελεύθερος, αν δεν γνωρίσει τι είναι η ελευθερία και όποιος αγνοεί τι είναι η ελευθερία αγνοεί το είναι του. Ο δούλος, πιστέψτε με αδέλφια, ποτέ δεν σκέφτεται ότι είναι όμοιος με τον κύριο του, αλλά είναι σχεδόν βέβαιος ότι αυτός πρέπει να είναι δούλος και εκείνος κύριος. Αλλά πόσες φορές πρέπει να πω ότι η Ελευθερία είναι πιο αναγκαία και από την ίδια τη ζωή για τον άνθρωπο.

Μελετήστε τα δύο παραπάνω αποσπάσματα και απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

α. Τι καταγγέλλει στο πρώτο απόσπασμα ο συγγραφέας ; 
β. Ποια αξία προβάλλει στο δεύτερο κείμενο; Τι πιστεύει ο δούλος για τον εαυτό του και γιατί ; 

 

 

Εργασίες
Αδαμάντιος Κοραής – Ρήγας Βελεστινλής

Μελετήστε το συνημμένο αρχείο και στη συνέχεια απαντήστε στις ερωτήσεις κατανόησης