Μάθημα : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Κωδικός : 9050916146

21  -  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Ενότητες - EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΛΕΥΣΗΣ

EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΛΕΥΣΗΣ

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΛΕΥΣΗΣ 

Φοράμε τα προσωπεία μας και ξεκινάμε την εξερεύνηση, έχουμε τη θεωρητική σκευή μας και τη χρησιμοποιούμε στη διαδρομή μας (μπορείς να χρησιμοποιείς το όνομά σου ή ένα ψευδώνυμο).

Σμιλεύουμε την τεχνική, τις λύσεις μας. Χρησιμοποιούμε πλεγματονήματα που μας κατευθύνουν θεωρητικά (ανατρέχοντας στην ηλεκτρονική τάξη, e-class, αλλά και στο  εβδομαδιαίο έντυπο εγχειρίδιο πλεύσης) και διανθίζουμε με την προσωπική μας τεχνική.

Η αρχή της ιστορίας είναι το συμβόλαιο ανάμεσα στο συγγραφέα και τον αναγνώστη: οι συμβάσεις πρέπει να διαφαίνονται με σαφήνεια, ο αφηγηματικός χρόνος, ο χώρος, ο τόνος, ο ήρωας, η οπτική γωνία, το ύφος (4Π + 1 Τ, ποια/ος/οι, πότε, που, πως και τι).

Η πρώτη σελίδα «χτίζει» το μυθοπλαστικό σύμπαν. Πώς θα ξεκινήσω; Γραμμικά, από την αρχή; Μη-γραμμικά, από τη μέση (in media res), απ’ το τέλος;

Ποιος μιλάει; Ένα πρωτοπρόσωπο εγώ που ξέρει τα γεγονότα από πρώτο χέρι; Ένας παντογνώστης αφηγητής που στέκεται έξω από την ιστορία και σχολιάζει τα πάντα; Ένα συλλογικό υποκείμενο που κρίνει και γνωμοδοτεί; Η συγκεκριμένη επιλογή καθορίζει όχι μόνο την οπτική της αφήγησης αλλά και τη θερμοκρασία των λέξεων (Νικολαϊδου, 2014).

               Αναδιατυπώνουμε, αναδιατάσσουμε τις λέξεις και τις φράσεις μας, τις εμπλουτίζουμε, αφαιρούμε, επιμελούμαστε τις «τρύπες της πλοκής», αδυναμίες στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, πύκνωση ή ανάπτυξη του λόγου, στην αναπνοή της στίξης, που χαρίζει στο κείμενο το βηματισμό του, την επιλογή μιας πιο δραστικής λέξης. (Νικολαϊδου, 2014)

Η διάνοιξη της διαδρομής μας σμιλεύεται. Πώς δομούμε; Επιλέγουμε μια αφηγηματική διαδρομή σύντομη; Με αφηγηματικό ρυθμό κοφτό, αγχωτικό, ασθμαίνοντα, εμπλουτισμένο με άφθονα σημεία στίξης που συνομιλούν σιωπηλά, με μικρές φράσεις που αποτελούνται από ρήματα και ουσιαστικά; Ή επιλέγουμε ένα μακρόσυρτο αφηγηματικό τόνο που σύρεται από δευτερεύουσες προτάσεις και «δαιδάλους υποταγμένου λόγου» (Νικολαϊδου, 2014).

Η συναρμογή των λέξεων, των νημάτων αφήγησης, επαναπροσδιορίζεται….

Είμαστε σε διαρκή δράση και διάδραση…

Λύνουμε αινίγματα κάθε φορά για να οδηγηθούμε στη διέξοδο της έμπνευσής μας. Χρησιμοποιούμε τα δομικά συστατικά (lego), αυτορρυθμιζόμαστε και αυτενεργούμε με θάρρος και αυτοκριτική, επαναπροσδιορίζοντας τις στρατηγικές μας με φαντασία…

Στο «κουτί με τις σπείρες», βάζεις  τις εμβόλιμες αναφορές, φράσεις, σκέψεις, αποφθέγματα, και  ό,τι συγκράτησες από τις αναγνωστικές σου διαδρομές…Πάντα αναφέρουμε την πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Δημιουργούμε  το προσωπικό μας ημερολόγιο συγγραφής!

Ας ξεκινήσουμε….