Μάθημα : Ε - Γεωγραφία
Κωδικός : 9520146211
Ενότητα Α. Ο χάρτης : Ένα εργαλείο για την μελέτη του κόσμου
Στην ενότητα αυτή θα μάθετε για:
το χάρτη
τα είδη των χαρτών
την ταυτότητα (τίτλο και υπόμνημα) του χάρτη
την κλίμακα του χάρτη
τον προσανατολισμό με τη βοήθεια του χάρτη
Συλλογή έντεκα φωτογραφιών παλαιών και σύγχρονων χαρτών. Στόχος του μαθησιακού αντικειμένου είναι να γνωρίσουν οι μαθητές τη διαφορετική μορφή που είχαν οι χάρτες από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, καθώς και τα διαφορετικά τους υπόβαθρα.
Αρχείο βίντεο, μέσω του οποίου πραγματοποιείται μια εικονική πτήση πάνω από τον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας. Παρουσιάζεται τρισδιάστατα το ανάγλυφο και το βασικό υδρογραφικό δίκτυο της χώρας, καθώς και η βαθυμετρία των θαλασσών που την περιβρέχουν.
Πληροφοριακό υλικό και κουίζ πέντε ερωτήσεων (πολλαπλών επιλογών), σχετικά με τα είδη των χαρτών.
Άσκηση αντιστοίχισης για τα είδη των χαρτών, (παραγωγικός, πολιτικός, πολεοδομικός, οδικός, ορειβατικός, γεωμορφολογικός) και το τι ακριβώς δείχνει ο καθένας.
Άσκηση αντιστοίχισης και δημιουργίας υπομνήματος σε χάρτη της περιοχής της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της άσκησης είναι η σωστή αντιστοίχιση των συμβόλων του χάρτη με τις σημασίες τους.
Άσκηση αντιστοίχισης με τα σύμβολα που συναντώνται στα υπομνήματα χαρτών.
Άσκηση για την πυξίδα και τα σημεία του ορίζοντα.
Η άσκηση έχει δύο επίπεδα δυσκολίας, ένα ευκολότερο (μόνο με τα τέσσερα κύρια σημεία) και ένα δυσκολότερο (με τα οκτώ σημεία του ορίζοντα).
Κουίζ 6 ερωτήσεων (πολλαπλών επιλογών), σχετικά με τη σχετική θέση πόλεων της Ελλάδας. Στόχος της άσκησης είναι να παρατηρήσουν οι μαθητές τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου και, στη συνέχεια, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους, ανατρέχοντας στα όσα έχουν μάθει για τη σχετική θέση και τον προσανατολισμό με βάση τα σημεία του ορίζοντα.