Μάθημα : Ιστορία Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου_ B' Λυκείου
Κωδικός : EL1167157
Β7. Το σύστημα της Φεουδαρχίας
Η φεουδαρχία αποτελεί το κύριο διοικητικό και κατ' επέκταση πολιτικό και κοινωνικό σύστημα που επικράτησε στη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
Στην ενότητα που ακολουθεί παρουσιάζονται:
1. σχεδιαγραμματικά οι ιστορικές πληροφορίες του βιβλίου
2. πρόσθετες πηγές και παραπομπές
Η φεουδαρχία (ή φεουδαλισμός) ήταν ένα διοικητικό, κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα που μορφοποιείται τελειωτικά, ως ολοκληρωμένο σύστημα, γύρω στον 11ο αιώνα. Επικράτησε ιδίως στα δυτικοευρωπαϊκά κράτη κατα τη διάρκεια του Μεσαίωνα.
3. Βυζαντινή Φεουδαρχία (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού)
4. Βίντεο: Φεουδαρχία και κοινωνικές τάξεις
5. "Καλύτερα ιππότης, παρά σκλάβος", (Μηχανή του Χρόνου)
Πόσα και ποια στάδια περιλάμβανε η 'τελετή της περιβολής'; Ποιες υποχρεώσεις αναλάμβανε ο φεουδάρχης απέναντι στον ανώτερο ευγενή; Συμβουλευτείτε το σχετικό παράθεμα .
Το φεουδαρχικό συμβόλαιο
Στα μέσα του Απριλίου, μια Πέμπτη (του έτους 1127) δόθηκε όρκος υποταγής στον κόμη της Φλάνδρας, ως έκφραση σεβασμού και πίστης, με την τάξη που θα ιστορήσουμε στη συνέχεια. Πρώτα έκαναν όρκο έτσι: ο κόμης ρωτούσε τον μέλλοντα υποτελή αν θέλει ανεπιφύλακτα να γίνει ακόλουθος του και εκείνος απαντούσε "θέλω". Ύστερα αδελφώνονταν μ' έναν ασπασμό ενώ ο υποτελής είχε βάλει τα χέρια του στα χέρια του κόμη. Σ' ένα δεύτερο στάδιο ο υποτελής έταζε αφοσίωση στον τελετάρχη του κόμη μ' αυτά τα λόγια: "Ορκίζομαι στην πίστη μου ότι από αυτή τη στιγμή θα είμαι πιστός στον κόμη Γουλιέλμο και θα κρατήσω τον όρκο μου σε κάθε περίσταση, με καλή πίστη και χωρίς δόλο". Σ' ένα τρίτο στάδιο ο υποτελής ορκιζόταν το ίδιο στα ιερά λείψανα των αγίων. Μετά το μέρος αυτό της τελετής ο κόμης με τη ράβδο, που κρατούσε στα χέρια του, έκανε τη βεβαίωση της περιβολής του αξιώματος σε όλους εκείνους που έταξαν σ' αυτόν πίστη και σεβασμό και πήραν όρκο, με τον τρόπο που ιστορήσαμε.
Απόσπασμα από το έργο του χρονογράφου Galbert de Bruges, Ιστορία του φόνου του Καρόλου του Καλού, κόμη της Φλάνδρας.