Μάθημα : Ιστορία Μεσαιωνικού και Νεότερου Κόσμου_ B' Λυκείου
Κωδικός : EL1167157
Β5. Η Διεθνής Ακτινοβολία του Βυζαντίου_ Το Σχίσμα
Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι εξωτερικές σχέσεις του Βυζαντινού κράτους κατά τον 10ο και 11ο αι με τα ισχυρότερα κράτη της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου καθώς και το Σχίσμα του 1054
Στην ενότητα αυτή περιγράφονται οι εξωτερικές σχέσεις του Βυζαντινού κράτους κατά τον 10ο και 11ο αι με τα ισχυρότερα κράτη των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου (Αραβικό κράτος, Βουλγαρικό κράτος, Ρωσία, Ιταλικές πόλεις, Αγ. Ρωμ. Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους).
Κομβικό γεγονός για τη σχέση του Βυζαντίου με τα άλλα χριστιανικά κράτη της Ευρώπης αποτελεί το Σχίσμα του 1054, δηλαδή ο διαχωρισμός της ενιαίας μέχρι τότε Χριστιανικής Εκκλήσίας σε ορθόδοξο και καθολικό δόγμα.
β. Παραπομπές :
- Διαδραστικό Σχολικό Βιβλίο
- Φωτόδεντρο,Σχίσμα Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Ρώμης
- Φωτόδεντρο, Διαφορές δύο Εκκλησιών
- Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μέση Βυζαντινή Περίοδος 1025-4081
- Μηχανή του Χρόνου, Το Μεγάλο Σχίσμα του 1054
Ποιες ήταν οι αφορμές και ποια τα βαθύτερα αίτια του Σχίσματος ; Να απαντήσετε σύμφωνα με τις ιστορικές σας γνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες του παρακάτω παραθέματος.
Το Βυζάντιο και το πρωτείο της Ρώμης
Όπως ...η πολιτειακή αποδέσμευση της Δύσης ματαίωσε τη βυζαντινή ιδέα της οικουμενικής αυτοκρατορίας, έτσι και η προσάρτηση του σλαβικού κόσμου από την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως υπέσκαψε την ιδέα της οικουμενικότητας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην Ανατολή ...Με στήριγμα την αχανή σλαβική ενδοχώρα η βυζαντινή Εκκλησία δεν μπορούσε πια να αναγνωρίσει το πρωτείο της Ρώμης.
G. Ostrogorsky, Ιστορία του Βυζαντινού Κράτους, μετ. I. Παναγόπουλος, τ.Β', Αθήνα 1979,222.