Μάθημα : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ3 Λυκείου
Κωδικός : EL351101
Brain Drain
Πηγή εικόνας: powerpolitics
«Διαρροή επιστημόνων» (brain drain): η μετανάστευση ιδιαίτερα μορφωμένων ή εξειδικευμένων ατόμων (γιατρών, μηχανολόγων, καθηγητών κ.λπ.) από τον αναπτυσσόμενο κόσμο προς τη Δύση. Στη δεκαετία του ΄60, η διαμάχη γύρω από τη διαρροή επιστημόνων υπήρξε ιδιαίτερα οξεία, γιατί είχε θεωρηθεί ως μια ακόμη μορφή εκμετάλλευσης του Τρίτου Κόσμου από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες (συχνά πρώην αποικιακές δυνάμεις).
Απόσπασμα από το κείμενο «Το γλωσσάρι της μετανάστευσης», του Romolo Gandolfo,
ερευνητή στα Κέντρα Μεταναστευτικών Σπουδών της Ρώμης και του Μπουένος Άιρες.
Εφημερίδα Το Βήμα, 16/06/1991.
- Παρουσιάστε σε 70-80 λέξεις τα αίτια του προβλήματος της διαρροής επιστημονικού δυναμικού, όπως προκύπτουν από το κείμενο του σχολικού βιβλίου Το αντίδοτο στο Brain Drain (σσ. 80-81)
-
α) Ποιες προσδοκίες δημιουργεί ο τίτλος του άρθρου στον αναγνώστη σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου και τη στάση του αρθρογράφου; β) Ποιες θα δημιουργούσε αν αντικαθιστούσαμε τη λέξη "αντίδοτο" με τη λέξη "απάντηση"; γ) Θεωρείτε τον τίτλο κατάλληλο για το άρθρο;
- brain drain, brain gain, knowhow: Πού αποδίδετε την επιλογή του συντάκτη να χρησιμοποιήσει αγγλικούς όρους;
- Πιστεύετε ότι ο αρθρογράφος παρουσιάζει ουδέτερα κι αντικειμενικά το θέμα του (Τρόποι για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό) ή το διαμορφώνει έτσι ώστε να δώσει κάποιο μήνυμα στον αναγνώστη; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας με στοιχεία του κειμένου (περιεχομένου/οργάνωσης/ έκφρασης).
- Στο αρχείο Μετανάστευση μελετήστε προσεκτικά την "πίτα" κατανομής των εξερχόμενων επιστημόνων ανά γνωστικό αντικείμενο (Γράφημα πάνω δεξιά). Με βάση τα στοιχεία αυτού του γραφήματος τι θα παρατηρούσατε στο συντάκτη του άρθρου σχετικά με τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος; (70-80 λέξεις)
*Μελετήστε στο σχολικό βιβλίο (σελ. 82-83) το κείμενο Brain Drain: Η Ελλάδα ξαναγίνεται κόσμος
- Σε ποιο κειμενικό είδος θεωρείτε ότι ανήκει το κείμενο; Να απαντήσετε αξιοποιώντας τα στοιχεία της ταυτότητάς του και τα χαρακτηριστικά του.
- Σε τι διαφοροποιείται η οπτική του συντάκτη του κειμένου για τη διαρροή επιστημόνων από την οπτική του συντάκτη του κειμένου "Το αντίδοτο στο Brain Drain";
- Ποια επιχειρήματα και αποδεικτικά στοιχεία χρησιμοποιεί ο συντάκτης για να στηρίξει τη στάση του απέναντι στη διαρροή Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό διαχρονικά;
- Γράψτε έναν αντίλογο (80-100 λέξεων) για το βασικό ισχυρισμό του συντάκτη, στηριζόμενοι/-ες στη θέση ότι στο σύγχρονο κόσμο κυριαρχεί το φαινόμενο της πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης.
- Διαβάστε το κείμενο της Λ. Γιάνναρου Brain Drain: Ξεθωριάζει η επιστροφή. Ποιον από τους δύο προηγούμενους συντάκτες επιβεβαιώνει και γιατί;
Γράψτε τις απορίες και τις ερωτήσεις σας για τα κείμενα αναφοράς και τις ασκήσεις-ερωτήσεις της ενότητας.