Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ A΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κωδικός : EL480136
-
Θεματικές Ενότητες
-
Εισαγωγική ενότητα 2: Πᾶμε μέ τόν ΧΑΡΤΗ!
-
1η ενότητα: ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ - ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
2η ενότητα: ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
3η ενότητα: ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
-
4η ενότητα: ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ
-
4α) ενότητα: ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ - ΠΟΛΗ - ΚΡΑΤΟΣ
-
4β) ενότητα ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ - υποενότητα ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
-
4γ) Περσικοί πόλεμοι
-
5η ενότητα: ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (Η εποχή του Περικλή)
-
6η ενότητα: ΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΔΕΑ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ)
-
7η ενότητα: ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
-
8η ενότητα: ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ
-
9η ενότητα: ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
-
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
-
ΜΟΥΣΕΙΑ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ!
-
Εισαγωγική ενότητα 2: Πᾶμε μέ τόν ΧΑΡΤΗ!
4β) ενότητα ΑΡΧΑΪΚΗ ΕΠΟΧΗ - υποενότητα ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τύραννος Περίανδρος και ΔΙΟΛΚΟΣ
Ο Περίανδρος, ο τύραννος της Κορίνθου, ήθελε να κόψει τον Ισθμό, ώστε να περνούν τα πλοία από τη μια πλευρά στην άλλη, γλιτώνοντας τον περίπλου της Πελοποννήσου (να πλέουν γύρω από την Πελοπόννησο).
Επειδή όμως ένα τέτοιο έργο ήταν πολύ δύσκολο, σκέφτηκε και κατασκεύασε τον δίολκο, δηλαδή ένα δρόμο μέσω του οποίου μετέφεραν τα πλοία.
Άρθρο για τον αρχαίο δίολκο στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας
Δες τις φωτογραφίες και την υπέροχη ταινία.
ΕΚΟΒΕ ΤΑ ΣΤΑΧΥΑ ΠΟΥ ΕΞΕΙΧΑΝ
Ο Περίανδρος αρχικά δεν ήταν τόσο σκληρός όσο ο πατέρας του. Από τότε όμως που ήλθε σε επαφή με τον τύραννο της Μιλήτου Θρασύβουλο, έγινε πιο σκληρός από τον πατέρα του τον Κύψελο. Έστειλε λοιπόν κήρυκα στον Θρασύβουλο και ζήτησε να μάθει ποιο πολιτικό καθεστώς έπρεπε να εγκαταστήσει για να έχει ασφάλεια και να κρατήσει την πόλη υπό την εξουσία του. Ο Θρασύβουλος πήρε τον κήρυκα έξω από την πόλη και μπήκε σε ένα σπαρμένο χωράφι. Προχωρώντας μέσα στα σπαρτά ρωτούσε επίμονα να μάθει τον σκοπό της άφιξης του κήρυκα από την Κόρινθο. Συγχρόνως έκοβε τα στάχυα που έβλεπε να ξεπερνούν τα άλλα και τα έριχνε κάτω, μέχρι που, κάνοντας αυτό, κατέστρεψε τα ωραιότερα και ψηλότερα στάχυα του χωραφιού…
Από τη διήγηση του κήρυκα ο Περίανδρος κατανόησε τη σημασία της πράξης του Θρασύβουλου… Από τότε έδειξε όλη του την κακία απέναντι στους πολίτες.
Ηρόδοτος, Ιστορία, 5.92
Ο ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ
Λένε ότι σε μία από τις περιοδείες του Πεισίστρατου συνέβη το περιστατικό με τον γεωργό από τον Yμηττό, ο οποίος καλλιεργούσε το κτήμα του σε μια περιοχή που αργότερα ονομάστηκε αφορολόγητη. Ο Πεισίστρατος, όταν είδε τον γεωργό να σκάβει και να καλλιεργεί έναν πετρώδη τόπο, απόρησε και έβαλε τον δούλο που είχε μαζί του να τον ρωτήσει τι αποκόμιζε απ' αυτόν τον τόπο. Κι εκείνος απάντησε: «Τίποτα παρά μόνο κόπο και βάσανα˙ και από αυτά το ένα δέκατο πρέπει να πάρει ο Πεισίστρατος». Τα είπε όλα αυτά χωρίς να ξέρει ποιος ήταν αυτός που του μιλούσε. Ο Πεισίστρατος εκτίμησε την ειλικρίνεια και την εργατικότητα του αγρότη και τον απάλλαξε τελείως από τους φόρους.
Αριστοτέλης, Αθηναίων πολιτεία, 16.6.