Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Α΄Λυκείου
Κωδικός : EL553105
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
-
Πηγές από την Τράπεζα Θεμάτων για το Θέμα 3 που αφορά την επεξεργασία πηγών
-
Τράπεζα Θεμάτων
-
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
-
2η ΕΝΟΤΗΤΑ Ο ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΡΧΑΙΑ ΑΙΓΥΠΤΟΣ
-
3η ΕΝΟΤΗΤΑ Η Αρχαία Ελλάδα Περίοδοι
-
4η ΕΝΟΤΗΤΑ Ομηρική εποχή (1100-750 π.Χ.)
-
5η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ (750-480 π.Χ.)
-
6η ΕΝΟΤΗΤΑ Κλασική εποχή
-
7η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙKΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (323-30 π.Χ. Ρωμαϊκή κατάληψη Αιγύπτου)
-
8η ΕΝΟΤΗΤΑ Ο σχηματισμός του Ρωμαϊκού κράτους
-
9η ΕΝΟΤΗΤΑ Οι μεγάλες κατακτήσεις
-
10η ΕNOTHTA Η ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ (1ος αι.π.Χ.-3ος αι. μ.Χ.)
-
11η ΕNOTHTA: Οι διάδοχοι του Αυγούστου (14 – 193 μ.Χ.) Η διοίκηση και το δίκαιο
-
12η ΕΝΟΤΗΤΑ Η κρίση του αυτοκρατορικού θεσμού, σ.228-229
-
13η ΕΝΟΤΗΤΑ H ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ (4ος - 6ος αι. μ.Χ.) Η μετεξέλιξη του Ρωμαϊκού κράτους (4ος-5ος αι. μ.Χ.) 1.1 Ο Διοκλητιανός και η αναδιοργάνωση της αυτοκρατορίας σσ. 236-238
-
14η ΕΝΟΤΗΤΑ. Κωνσταντίνος: Εκχριστιανισμός και ισχυροποίηση της ρωμαϊκής Ανατολής, σσ. 238-241 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΡΩΜΑΪΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
-
15η ΕΝΟΤΗΤΑ Η εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι. μ.Χ.)
-
Η ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
-
Η ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ
-
ΔΙΑΖΩΜΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ
-
ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
-
"Εύρομεν γυναίκα" Η εκπληκτική ιστορία της Νίκης της Σαμοθράκης
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ
-
ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ στα δεσμά
-
Αρχαία Ολυμπία
-
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ο ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Πρόκειται για ένα παιχνίδι με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Οι βαθμοί δυσκολίας είναι από 1-5 και προστίθενται αν δοθούν οι σωστές απαντήσεις. Για κάθε περίοδο υπάρχουν και καταχωρίσεις ελεύθερου κειμένου χωρίς βαθμολογία.
Στην αρχική του μορφή είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων που ασχολείται με τους Αρχαίους Πολιτισμούς της Εγγύς, Μέσης και Άπω Ανατολής με ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό. Με την έννοια πολιτισμός εννοούμε τη θρησκεία (θεοί, ήρωες και μάγοι, ο κόσμος των νεκρών), τη γραφή, τις επιστήμες, τις τέχνες (αρχιτεκτονική, ζωγραφική, κεραμική, μουσική), τις εφευρέσεις (εργαλεία), την καθημερινή ζωή (ενδυμασία, διατροφή, καλλωπισμός, αγροτικές εργασίες), την ψυχαγωγία (διασκέδαση, αρχαία παιχνίδια, αθλητισμός). Ειδική κατηγορία ερωτήσεων βασίζεται σε αποσπάσματα αρχαίων αλλά και αρχαιογνωστικών κειμένων. Ακόμα πολλές ερωτήσεις αφορούν τις βιογραφίες ιστορικών και μυθικών προσώπων αλλά και αρχαιολόγων.
Στις κάρτες-δώρα περιλαμβάνονται ιστορικά ανέκδοτα ή ιστορικά και αρχαιολογικά παραλειπόμενα (ξέρετε ότι....).
Οι ερωτήσεις που αφορούν έργα τέχνης έχουν φωτογραφίες με τις αποτυπώσεις τους.
Στο ταμπλό, όπου είναι ζωγραφισμένο σχήμα εμπνευσμένο από το δίσκο της Φαιστού τοποθετούμε εμβλήματα για τις ακόλουθες οκτώ κατηγορίες: Εποχή Χαλκού - Γεωμετρική - Αρχαϊκή - Κλασική - Ελληνιστική – Ρωμαϊκή - Πολιτισμοί της Εγγύς και Μέσης ανατολής - Πολιτισμοί της Άπω Ανατολής.
ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ταμπλό για το παιχνίδι, 8 κατηγορίες καρτών με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και βαθμό δυσκολίας από 1-5, κάρτες - δώρα, 1 κεραμικό ζάρι, χαλίκια για πιόνια, πίνακας για σκορ, έντυπο με κανόνες παιχνιδιού.
ΚΑΝΟΝΕΣ
Ο παίκτης προχωρά όσες θέσεις του δείξει το ζάρι. Θα πρέπει να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την εποχή της θέσης που θα βρεθεί. Αν απαντήσει σωστά προχωρεί τόσες θέσεις όσες ο βαθμός δυσκολίας της ερώτησης, αν απαντήσει λάθος χάνει τη σειρά του. Αν πέσει σε κάρτα δώρου κερδίζει 5 βαθμούς. Ο κάθε παίκτης που τελειώνει το παιχνίδι κερδίζει από 5-1 βαθμούς ανάλογα με τη σειρά του. Όταν ολοκληρώσουν όλοι οι παίκτες γίνεται καταγραφή της βαθμολογίας τους και κερδίζει όποιος έχει τους περισσότερους βαθμούς. Αν ο παίκτης στην τελευταία του ζαριά φέρει νούμερο μεγαλύτερο από τις θέσεις που χρειάζεται για να φτάσει στο τέρμα γυρίζει πίσω τόσες θέσεις όσες περισσεύουν.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας οι παίκτες ξαναπαίζουν από την αρχή μέχρι κάποιος να πάρει τους περισσότερους βαθμούς.
ΣΚΟΠΟΣ
Να είστε ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες μονάδες κατά την έξοδο.
ΣΥΜΒΟΛΑ
ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΧΑΛΚΟΥ Γυναικείο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο 2800-2300 π.Χ., Μουσείο Γουλανδρή. Λεπτή και ανάλαφρη γυναικεία φιγούρα με απαλό τον τονισμό των χαρακτηριστικών του φύλου.
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ Γεωμετρικό όστρακο από τη Δεκέλεια της Βοιωτίας.
ΑΡΧΑΙΚΗ Ο κούρος της Αναβύσσου, γύρω στο 525 π.Χ., ύψος 1,94.
ΚΛΑΣΙΚΗ Στην κλασική περίοδο συνήθιζαν να χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία που άρπαζαν τους λίθους όπως τον «καρκίνο» και το «λύκο». Είχαν εφαρμόσει συστήματα πρόσδεσης που ήταν ασφαλή και μπορούσαν να κρυφτούνε σε τυφλά μέρη και να εξαφανιστούν κατά την τελική επεξεργασία του κίονα ή του οικοδομήματος.
ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ Η Νίκη της Σαμοθράκης, περί το 190 π.Χ., Μουσείο Λούβρου. Βρέθηκε το 1863 σ’ ένα λόφο στη Σαμοθράκη με σπασμένα τα φτερά. Φτιαγμένη για να υμνήσει μια ναυτική νίκη, βρισκόταν σαν ακρόπρωρο σε μαύρη πέτρα, στο δεξί της χέρι κρατούσε μια τρομπέτα για ν’ αναγγείλει τη νίκη. Το δεξί φτερό είναι μια γύψινη ανακατασκευή.
ΡΩΜΑΙΚΗ Ρωμαϊκές μάσκες δούλου και αυλητή από τη ρωμαϊκή κωμωδία.
ΕΓΓΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Το ανκχ, το σύμβολο της ζωής, ήταν ένας σταυρός με θηλιά στην κορυφή. Προσφερόταν από τους θεούς στους φαραώ, ήταν στολισμένο με ανάγλυφες παραστάσεις και εξελίχθηκε σε ισχυρό φυλακτό. Ήταν από τα λίγα αιγυπτιακά σύμβολα που τα καταλάβαιναν ακόμη και οι πιο φτωχοί.
ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ Κινέζικο ιδεόγραμμα της μακροζωίας, Αυτοκράτειρα Τσίσε 1835-1908, Δυναστεία Τσινγκ 1644-1911 μ.Χ. Υδατόχρωμα και μελάνη σε χαρτί, Μουσείο Τέχνης, Πεκίνο.