- Σε κλειστό δοχείο βρίσκονται σε ισορροπία 0,1 mol H2, 0,1 mol I2 και 2 mol HI, σύμφωνα με την αντίδραση: H2(g) + I2(g) ⇌ 2HI(g) ΔΗ = -23ΚJ/mol.
Τι επίδραση θα έχει κάθε μια από τις παρακάτω μεταβολές στην αντίδραση;
α. Μείωση του όγκου του δοχείου στο μισό, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
β. Αύξηση της θερμοκρασίας.
γ. Αφαίρεση 0,5 mol ΗΙ, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
δ. Προσθήκη στο δοχείο 1g στερεού I2, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
ε. Διπλασιασμός των ποσοτήτων όλων των ουσιών, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
- Σε κλειστό δοχείο βρίσκονται σε ισορροπία 0,4 mol ΝΟ2 και 2 mol Ν2Ο4, σύμφωνα με την αντίδραση: Ν2Ο4(g) ⇌ 2ΝΟ2 (g) ΔΗ = +56,9 ΚJ/mol.
Τι επίδραση θα έχει κάθε μια από τις παρακάτω μεταβολές στην αντίδραση;
α. Μείωση του όγκου του δοχείου στο μισό, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
β. Αύξηση της θερμοκρασίας.
γ. Αφαίρεση 0,5 mol Ν2Ο4, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
δ. Διπλασιασμός των ποσοτήτων όλων των ουσιών, χωρίς μεταβολή της θερμοκρασίας.
3. To Μονοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ) μπορεί να παραχθεί με αντίδραση Αζώτου (Ν2) με Οξυγόνο (Ο2), ωστόσο αντιδράει και το ίδιο με οξυγόνο και δίνει Διοξείδιο του Αζώτου (ΝΟ2). Αντίστοιχη αντίδραση δίνει και το Διοξείδιο του Θείου (SO2) με το Ο2 προς Τριοξείδιο του Θείου (SO3). Μονοξείδιο του Αζώτου παράγεται επίσης με διάσπαση του Νιτρόζυλοχλωριδίου (ΝΟCl) σε ΝΟ και Cl2. Όλες οι παραπάνω αντιδράσεις είναι αμφίδρομες και για τις ανάγκες της άσκησης θεωρούνται απλές.
Σε ένα δοχείο βρίσκεται σε ισορροπία και μελετάται η αντίδραση:
2ΝΟ(g) + Ο2(g) ⇌ 2ΝΟ2 (g)
Τι επίδραση θα έχει στην ισορροπία η κάθε μια από τις παρακάτω μεταβολές:
α. Προσθήκη ποσότητας SO2 στο δοχείο.
β. Προσθήκη ποσότητας ΝΟCl στο δοχείο.
γ. Προσθήκη ποσότητας Ν2 στο δοχείο.
4. Τη χρονική στιγμή t0 τοποθετείται σε ένα δοχείο ποσότητα NOCl και μετά από λίγο αποκαθίσταται ισορροπία στην αντίδραση 2NOCl(g) ⇌ 2NO(g) + Cl2(g) +Q. Τη χρονική στιγμή t1 εισάγεται στο δοχείο ποσότητα ΝOCl ίση με την αρχική. Τη χρονική στιγμή t2 (και ενώ το σύστημα είναι σε ισορροπία) μειώνουμε την θερμοκρασία κατά 15◦C. Τη χρονική στιγμή t3 (και ενώ το σύστημα είναι σε ισορροπία) αυξάνουμε τον όγκο του δοχείου στο διπλάσιο υπό σταθερή θερμοκρασία.
α. Στο ίδιο σύστημα αξόνων να σχεδιάσετε ποιοτικά τις καμπύλες συγκέντρωσης προς το χρόνο των ουσιών που συμμετέχουν στην αντίδραση.
β. Στο ίδιο σύστημα αξόνων να σχεδιάσετε ποιοτικά τις καμπύλες των ταχυτήτων προς το χρόνο των δυο αντιδράσεων (προς τα δεξιά και προς τα αριστερά).