Μάθημα : Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
Κωδικός : G253138
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΒΙΒΛΙΟ SCRATCH
-
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 / Βασικές έννοιες της Πληροφορικής
-
ΕΝΟΤΗΤΑ 1α / Ψηφιακός κόσμος - Δεδομένα πληροφορία
-
ΕΝΟΤΗΤΑ 1β / Ψηφιακός κόσμος - Αναπαράσταση πληροφορίας
-
ΕΝΟΤΗΤΑ 1γ / Ψηφιακός κόσμος - Δυαδικοί αριθμοί
-
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 / Το υλικό του υπολογιστή
-
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 / Το Λογισμικό του Υπολογιστή
-
Διαχείριση αρχείων και φακέλων
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α' ΓΥΜΝ - ΠΡΟΒΛΗΜΑ
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Α' ΓΥΜΝ - ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ SCRATCH - ΜΕΡΟΣ Α'
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ SCRATCH - ΔΟΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ SCRATCH - ΔΟΜΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ
-
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΜΕ SCRATCH - ΔΟΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ
-
ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΦΗΜΗ
-
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
-
ΒΙΒΛΙΟ SCRATCH
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
Στο κεφάλαιο αυτό μαθαίνουμε πως να γράφουμε ένα κείμενο σωστά καθώς και πώς να το επεξεργαζόμαστε.
Eπεξεργασία κειμένου - Πληκτρολόγιο - Αντιγραφή - Αποκοπή - Επικόλληση - Ορθογραφικός έλεγχος
Η διαδικασία αυτή που ακολουθούμε για να δώσουμε σε ένα κείμενο τη μορφή που θέλουμε λέγεται επεξεργασία κειμένου (word processing), ενώ η εφαρμογή, ή αλλιώς το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε λέγεται Επεξεργαστής Κειμένου (word processor). Με άλλα λόγια, η διαδικασία διαμόρφωσης του κειμένου σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, είναι η επεξεργασία κειμένου και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε είναι ο Επεξεργαστής Κειμένου. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια προσκήση για μια εκδήλωση του σχολείου, η χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου μας παρέχει πολλές δυνατότητες όπως:
Κατηγορίες επεξεργαστών κειμένου:
|
||
LibreOffice
Το LibreOffice περιλαμβάνει μια σειρά προγραμμάτων αυτοματισμού γραφείου (ή αλλιώς, είναι ένα πακέτο, μια σουίτα προγραμμάτων αυτοματισμού γραφείου) και προσφέρεται με άδεια χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ). (Ελεύθερο λέγεται το λογισμικό που διανέμεται δωρεάν, ενώ ανοικτού κώδικα εκείνο που μας παρέχει τον πηγαίο κώδικά του και, επομένως, μας δίνει τη δυνατότητα να το τροποποιήσουμε όπως επιθυμούμε.= Μπορούμε ελεύθερα να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, καθώς και να το διανείμουμε σε άλλους, χωρίς να φοβόμαστε για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα LibreOffice Writer θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:
Το πιο σημαντικό σύμβολο στο περιβάλλον επεξεργασίας κειμένου είναι ο δρομέας (cursor). Ο δρομέας είναι μια μικρή κάθετη γραμμή (Εικόνα 7.1) που μας δείχνει το σημείο στο οποίο μπορούμε να εισαγάγουμε το κείμενό μας. |
||
Σημαντικές λειτουργίες του πληκτρολογίου:
|
ΕΡΓΑΣΙΕΣ |
Οδηγίες για Αντιγραφή, Αποκοπή και Επικόλληση1. Αντιγραφή
2. Αποκοπή
3. Επικόλληση
|
ΔραστηριότηταΑντιγράψτε το παρακάτω κείμενο σε ένα νέο έγγραφο του κειμενογράφου και στη συνέχεια αντιγράψτε τη λέξη πρωτεύουσα ή τη λέξη κράτος στα κατάλληλα σημεία.
H Αθήνα είναι πρωτεύουσα Η Γαλλία είναι κράτος Η Γερμανία είναι Το Λονδίνο είναι Η Μαδρίτη είναι Η Ρώμη είναι Το Τόκιο είναι Η Ιαπωνία είναι Το Ιράν είναι Η Σουηδία είναι Η Βραζιλία είναι Το Πεκίνο είναι Η Ισπανία είναι Το Παρίσι είναι Η Λευκωσία είναι Το Βελιγράδι είναι Η Μόσχα είναι Η Δανία είναι Η Ισλανδία είναι
|
|
Οδηγίες για Ορθογραφικό Έλεγχο
Ο ορθογραφικός έλεγχος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε λάθη στη γραφή μας, εξασφαλίζοντας ότι το κείμενό μας είναι σωστά γραμμένο και ευανάγνωστο. Βήματα για να κάνετε Ορθογραφικό Έλεγχο:
Τι να κάνετε αν δεν λειτουργεί ο ορθογραφικός έλεγχος:
|
|
ΔραστηριότηταΑντιγράψτε το παρακάτω κείμενο σε ένα νέο έγγραφο του κειμενογράφου και στη συνέχεια διορθώστε τα ορθογραφικά λάθη του κειμένου: Το Διαδικτιο δεν ανήκει σε κανέναν – παρόλο που υπάρχουν εταιρίες (Οργανισμοί, Πανεπιστήμια και διάφοροι φορείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί) που βοηθούν στη διαχείριση των διαφόρον υπηρεσιών που το αποτελούν.
Τα τέλη από τη χρειση του εισπράτουν οι οργανισμοί και οι εταιρίες που διαθέτουν τις συνδέσεις και τις τηλεφωνικές γραμμές καθώς και οι εταιρίες που παρέχουν τη δηνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο (παροχείς - providers).
Δεν υπάρχι κάποιος που να ελέγχει το τι συμβενει στο Διαδίκτυο και τα δίκτυα λιτουργούν τοπικά σύμφωνα με τους νόμους που ισχιουν στις διάφορες χώρες. Το Διαδίκτυο ξεκίνησε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ‘60 ως μέσο επικοινωνίας κυβερνητικον και πανεπιστημιακον υπολογιστών.
Αν και όταν ξεκίνισε είχε στρατιοτικό χαρακτήρα, η εισαγωγή σε αυτό όλο και περισότερων πανεπιστημίων με σκοπό την έρευνα και μετά η συμετοχή εμπορικών επιχειρήσεων, έκανε το Διαδίκτυο να αποκτισει μια νέα υποσταση. |