Μάθημα : Α' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Κωδικός : G253138

G253138  -  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΡΟΒΟΥ

Ενότητες - ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Στο κεφάλαιο αυτό μαθαίνουμε πως να γράφουμε ένα κείμενο σωστά καθώς και πώς να το επεξεργαζόμαστε.

Eπεξεργασία κειμένου - Πληκτρολόγιο - Αντιγραφή - Αποκοπή - Επικόλληση - Ορθογραφικός έλεγχος

 

Η διαδικασία αυτή που ακολουθούμε για να δώσουμε σε ένα κείμενο τη μορφή που θέλουμε λέγεται επεξεργασία κειμένου (word processing), ενώ η εφαρμογή, ή αλλιώς το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε στον υπολογιστή για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε λέγεται Επεξεργαστής Κειμένου (word processor).

Με άλλα λόγια, η διαδικασία διαμόρφωσης του κειμένου σύμφωνα με τις επιθυμίες μας, είναι η επεξεργασία κειμένου και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε είναι ο Επεξεργαστής Κειμένου.

Για παράδειγμα, αν θέλουμε να φτιάξουμε μια προσκήση για μια εκδήλωση του σχολείου, η χρήση ενός επεξεργαστή κειμένου μας παρέχει πολλές δυνατότητες όπως:

  • Αποθήκευση της πρόσκλησης με τη μορφή ενός αρχείου σε ένα σταθερό αποθηκευτικό μέσο (για παράδειγμα, στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή) ή ένα φορητό αποθηκευτικό μέσο (για παράδειγμα, ένα USB stick). Με τον τρόπο αυτόν, την ίδια πρόσκληση μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μετά από μερικές τροποποιήσεις για κάποια άλλη εκδήλωση που θα θελήσουμε να κάνουμε στο μέλλον.
  • Δε χρειάζεται να καθαρογράψουμε την πρόσκληση πολλές φορές. Αρκεί να γράψουμε μια φορά το κείμενό μας και να την εκτυπώσουμε όσες φορές θέλουμε και μάλιστα έγχρωμη, αν έχουμε τον κατάλληλο εκτυπωτή.
  • Εύκολη πρόσθεση ή αφαίρεση λέξεων ή προτάσεων στο κείμενο της πρόσκλησης.
  • Διόρθωση ορθογραφικών λαθών, με τη βοήθεια της αυτόματης διόρθωσης.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε εύκολα εικόνες, σχήματα ή και φωτογραφίες, ώστε να γίνει πιο ελκυστική και πρωτότυπη η πρόσκλησή μας.

 

Κατηγορίες επεξεργαστών κειμένου:

  • Αγοράζουμε (πχ Microsoft office--> Word)
  • Δωρεάν (πχ Open Office--> Writer, Libre Office κτλ)
 

LibreOffice

 

Το LibreOffice περιλαμβάνει μια σειρά προγραμμάτων αυτοματισμού γραφείου (ή αλλιώς, είναι ένα πακέτο, μια σουίτα προγραμμάτων αυτοματισμού γραφείου) και

προσφέρεται με άδεια χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ).

(Ελεύθερο λέγεται το λογισμικό που διανέμεται δωρεάν, ενώ

ανοικτού κώδικα εκείνο που μας παρέχει τον πηγαίο κώδικά του και, επομένως, μας δίνει τη δυνατότητα να το τροποποιήσουμε όπως επιθυμούμε.=

Μπορούμε ελεύθερα να το κατεβάσουμε και να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας, καθώς και να το διανείμουμε σε άλλους, χωρίς να φοβόμαστε για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας.  

Για να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα LibreOffice Writer θα πρέπει πρώτα να το εγκαταστήσουμε στον υπολογιστή μας. Τα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι:

  • Αναζητούμε σε μια μηχανή αναζήτησης (για παράδειγμα την google) την ιστοσελίδα λήψης του προγράμματος, ώστε να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Για να γίνει αυτό, ανοίγουμε, πατώντας διπλό κλικ στο εικονίδιό του, τον φυλλομετρητή Chrome (εναλλακτικά, τον Mozilla Firefox ή τον Microsoft Edge Explorer), πληκτρολογούμε στο πλαίσιο αναζήτησης Download LibreOffice (δηλ. Κατέβασμα LibreOffice) και μετά πατάμε το πλήκτρο Enter.
  • Στα αποτελέσματα της αναζήτησης επιλέγουμε με ένα αριστερό κλικ το αποτέλεσμα (λογικά θα είναι το πρώτο) DownLoad LibreOffice και, στη συνέχεια, επιλέγουμε την έκδοση του λειτουργικού συστήματος που αφορά τον υπολογιστή μας (για παράδειγμα, windows 64-bit) με αριστερό κλικ πατάμε στο κουμπί DOWNLOAD. Το αρχείο θα κατεβεί στον φάκελο λήψεων του φυλλομετρητή. Πατάμε διπλό αριστερό κλικ στο όνομά του και ακολουθούμε τις οδηγίες εγκατάστασης που εμφανίζονται στην οθόνη μας. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εγκατάστασης, το LibreOffice θα φαίνεται στα προγράμματα στο κουμπί Έναρξη, στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης. Από εκεί επιλέγουμε το LibreOffice Writer, οπότε εμφανίζεται η Εικόνα 7.1 (για την περίπτωση του LibreOffice 7.6.4).

Το πιο σημαντικό σύμβολο στο περιβάλλον επεξεργασίας κειμένου είναι ο δρομέας (cursor). Ο δρομέας είναι μια μικρή κάθετη γραμμή (Εικόνα 7.1) που μας δείχνει το σημείο στο οποίο μπορούμε να εισαγάγουμε το κείμενό μας.

 

Σημαντικές λειτουργίες του πληκτρολογίου:

  • Το πλήκτρο Enter δημιουργεί νέα παράγραφο.
  • Το πλήκτρο SpaceBar τυπώνει έναν κενό χαρακτήρα.
  • Τα πλήκτρα Backspace και Delete διαγράφουν τους χαρακτήρες πριν από και μετά τον δρομέα αντίστοιχα. Για παράδειγμα, στη λέξη «Νε|ρό» ο δρομέας βρίσκεται ανάμεσα στα γράμματα «ε» και «ρ». Με τη χρήση του Backspace θα σβήσει ο χαρακτήρας «ε», ενώ με τη χρήση του Delete θα σβήσει ο χαρακτήρας «ρ».
  • Τo πλήκτρο Caps Lock ενεργοποιεί το πληκτρολόγιο, ώστε να γράφει κεφαλαία γράμματα. Απενεργοποιείται, αν το πιέσουμε για δεύτερη φορά.
  • To πλήκτρο Shift χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα πλήκτρα για διάφορες λειτουργίες. Για παράδειγμα, σε συνδυασμό με ένα γράμμα μας το δίνει σε μορφή κεφαλαίου (όταν το πλήκτρο Caps Lock δεν έχει ενεργοποιηθεί), ενώ σε συνδυασμό π.χ. με το πλήκτρο  μας δίνει το χαρακτήρα @, δηλαδή το πάνω μέρος ενός πλήκτρου. 
  • Tα βέλη του πληκτρολογίου μετακινούν τον δρομέα μέσα στο κείμενο.
  • To πλήκτρο του τόνου (δεξιά του Λ) επιλέγεται από τη χρήση ενός πλήκτρου με φωνήεν τονισμένο. Σε συνδυασμό με το πλήκτρο Shift και, στη συνέχεια, με την επιλογή των πλήκτρων με τα φωνήεντα «ι» και «υ» μας δίνει τα αντίστοιχα φωνήεντα με διαλυτικά, δηλαδή «ϊ» και «ϋ». Ο συνδυασμός του πλήκτρου «Alt δεξί» με το πλήκτρο του τόνου και, στη συνέχεια, η επιλογή του πλήκτρου με τα φωνήεντα «ι» και «υ» μας δίνει τα φωνήεντα αυτά με διαλυτικά και τόνο, δηλαδή «ΐ» και «ΰ».

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

Οδηγίες για Αντιγραφή, Αποκοπή και Επικόλληση

1. Αντιγραφή

  • Επιλέξτε το κείμενο ή το αντικείμενο που θέλετε να αντιγράψετε.
  • Πατήστε Ctrl + C στο πληκτρολόγιο ή κάντε δεξί κλικ πάνω στην επιλογή και επιλέξτε Αντιγραφή από το μενού.
  • Το αντικείμενο ή το κείμενο αντιγράφεται και αποθηκεύεται στην προσωρινή μνήμη.

2. Αποκοπή

  • Επιλέξτε το κείμενο ή το αντικείμενο που θέλετε να αποκόψετε.
  • Πατήστε Ctrl + X στο πληκτρολόγιο ή κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Αποκοπή από το μενού.
  • Το αντικείμενο ή το κείμενο αποκόπτεται και αποθηκεύεται στην προσωρινή μνήμη.

3. Επικόλληση

  • Τοποθετήστε τον κέρσορα ή επιλέξτε την περιοχή όπου θέλετε να επικολλήσετε το αντιγραμμένο ή αποκομμένο κείμενο/αντικείμενο.
  • Πατήστε Ctrl + V στο πληκτρολόγιο ή κάντε δεξί κλικ και επιλέξτε Επικόλληση από το μενού.
  • Το αντικείμενο ή το κείμενο θα επικολληθεί στην επιλεγμένη θέση.

Δραστηριότητα

Αντιγράψτε το παρακάτω κείμενο σε ένα νέο έγγραφο του κειμενογράφου και στη συνέχεια αντιγράψτε τη λέξη πρωτεύουσα ή τη λέξη κράτος στα κατάλληλα σημεία.

 

H Αθήνα είναι  πρωτεύουσα

Η Γαλλία είναι κράτος

Η Γερμανία είναι

Το Λονδίνο είναι

Η Μαδρίτη είναι

Η Ρώμη είναι

Το Τόκιο είναι

Η Ιαπωνία είναι

Το Ιράν είναι

Η Σουηδία είναι

Η  Βραζιλία είναι

Το Πεκίνο είναι

Η Ισπανία είναι

Το Παρίσι είναι

Η Λευκωσία είναι

Το Βελιγράδι είναι

Η Μόσχα είναι

Η Δανία είναι

Η Ισλανδία είναι

 

Οδηγίες για Ορθογραφικό Έλεγχο

 

Ο ορθογραφικός έλεγχος είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε λάθη στη γραφή μας, εξασφαλίζοντας ότι το κείμενό μας είναι σωστά γραμμένο και ευανάγνωστο.

Βήματα για να κάνετε Ορθογραφικό Έλεγχο:

  1. Ενεργοποίηση του Ορθογραφικού Ελέγχου:

    • Οι περισσότερες εφαρμογές κειμένου (π.χ. Microsoft Word, LibreOffice Writer) ενεργοποιούν αυτόματα τον ορθογραφικό έλεγχο.
    • Μπορείτε να δείτε τα πιθανά λάθη ως υπογραμμισμένα με κόκκινη γραμμή.
  2. Εκτέλεση Ορθογραφικού Ελέγχου:

    • Πατήστε το πλήκτρο F7 ή μεταβείτε στο μενού Εργαλεία και επιλέξτε Ορθογραφικός έλεγχος.
    • Η εφαρμογή θα αναλύσει το κείμενό σας και θα σας δείξει τα σημεία που χρειάζονται διόρθωση.
  3. Επιλογή Διόρθωσης:

    • Αν εντοπιστεί λάθος, η εφαρμογή θα προτείνει τη σωστή ορθογραφία για τη λέξη.
    • Επιλέξτε την προτεινόμενη σωστή λέξη ή πληκτρολογήστε τη σωστή λέξη χειροκίνητα.
    • Πατήστε Διόρθωση ή Αγνόηση αν δεν θέλετε να αλλάξετε κάτι.
  4. Ρυθμίσεις Ορθογραφικού Ελέγχου:

    • Για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις του ορθογραφικού ελέγχου, μπορείτε να πάτε στο μενού Εργαλεία -> Ρυθμίσεις -> Ορθογραφικός Έλεγχος και να επιλέξετε τις ρυθμίσεις που σας ταιριάζουν.
    • Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λέξεις στο λεξικό αν θέλετε να τις αναγνωρίζει στο μέλλον χωρίς να τις θεωρεί λάθη.
  5. Ορθογραφικός Έλεγχος για Όλο το Κείμενο:

    • Αν έχετε ολοκληρώσει το κείμενό σας, κάντε κλικ στο Έλεγχος Κειμένου για να εντοπίσετε όλα τα λάθη σε μία μόνο διαδικασία.
  6. Χρησιμοποίηση Ορθογραφίας για Πολυγλωσσικά Κείμενα:

    • Αν το κείμενό σας περιλαμβάνει πολλές γλώσσες, επιλέξτε τη γλώσσα του κειμένου από το μενού ρυθμίσεων, ώστε να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος σωστά για κάθε γλώσσα.

Τι να κάνετε αν δεν λειτουργεί ο ορθογραφικός έλεγχος:

  • Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του κειμένου είναι σωστά ρυθμισμένη.
  • Αν έχετε επιλέξει μια γλώσσα που δεν υποστηρίζεται, προσπαθήστε να αλλάξετε τη γλώσσα στο μενού ρυθμίσεων.

Δραστηριότητα

Αντιγράψτε το παρακάτω κείμενο σε ένα νέο έγγραφο του κειμενογράφου και στη συνέχεια διορθώστε τα ορθογραφικά λάθη του κειμένου:

Το Διαδικτιο δεν ανήκει σε κανέναν – παρόλο που υπάρχουν εταιρίες (Οργανισμοί, Πανεπιστήμια και διάφοροι φορείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί) που βοηθούν στη διαχείριση των διαφόρον υπηρεσιών που το αποτελούν.

 

Τα τέλη από τη χρειση του εισπράτουν οι οργανισμοί και οι εταιρίες που διαθέτουν τις συνδέσεις και τις τηλεφωνικές γραμμές καθώς και οι εταιρίες που παρέχουν τη δηνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο (παροχείς - providers). 

 

Δεν υπάρχι κάποιος που να ελέγχει το τι συμβενει στο Διαδίκτυο και τα δίκτυα λιτουργούν τοπικά σύμφωνα με τους νόμους που ισχιουν στις διάφορες χώρες. Το Διαδίκτυο ξεκίνησε στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ‘60 ως μέσο επικοινωνίας κυβερνητικον και πανεπιστημιακον υπολογιστών. 

 

Αν και όταν ξεκίνισε είχε στρατιοτικό χαρακτήρα, η εισαγωγή σε αυτό όλο και περισότερων πανεπιστημίων με σκοπό την έρευνα και μετά η συμετοχή εμπορικών επιχειρήσεων, έκανε το Διαδίκτυο να αποκτισει μια νέα υποσταση.