Μάθημα : Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Κωδικός : G253139

G253139  -  ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΟΡΟΒΟΥ

Ενότητες - #Α1 Εισαγωγή στην έννοια του Προβλήματος

#Α1 Εισαγωγή στην έννοια του Προβλήματος

Στην Ενότητα  που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την έννοια του Προβλήματος 

 

ΥΛΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

Η έννοια του προβλήματος

Τη λέξη πρόβλημα την συναντούμε πολλές φορές από τις πρώτες τάξεις του σχολείου. Έχουμε λύσει προβλήματα στα Μαθηματικά ή τη Φυσική. Προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουμε και καθημερινά, όπως ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να πάμε σχολείο, πώς να οργανώσουμε μία εκδρομή, πώς να τακτοποιήσουμε τα βιβλία στη βιβλιοθήκη, ώστε να τα βρίσκουμε ευκολότερα.

Τα προβλήματα που μόλις αναφέραμε είναι σχετικά απλά και σύντομα βρίσκουμε τη λύση τους. Πολλά προβλήματα, όμως, είναι πιο πολύπλοκα και η επίλυσή τους μας δυσκολεύει ιδιαίτερα. Για παράδειγμα, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η θεραπεία ορισμένων ασθενειών, είναι ιδιαίτερα σύνθετα προβλήματα. Υπάρχουν επίσης και άλλες κατηγορίες προβλημάτων που:

  • είτε δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας, όπως η ακριβής πρόβλεψη των σεισμών, η γήρανση του ανθρώπου, η ανακάλυψη εξωγήινων πολιτισμών και η επικοινωνία μαζί τους,
  • είτε έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούμε να τα επιλύσουμε, όπως: ο τετραγωνισμός του κύκλου με κανόνα και διαβήτη ή το ταξίδι στο παρελθόν.

Γενικά, ως πρόβλημα θεωρούμε κάθε ζήτημα που τίθεται προς επίλυση, κάθε κατάσταση που μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η λύση ενός προβλήματος δεν μας είναι γνωστή, ούτε προφανής.

Η πρώτη μας ενέργεια για να λύσουμε πιο εύκολα ένα πρόβλημα είναι η καταγραφή των δεδομένων. Δεδομένα προβλήματος είναι τα στοιχεία που μας είναι γνωστά και μπορούν να μας βοηθήσουν στη λύση του προβλήματος. Ζητούμενο ενός προβλήματος είναι αυτό που ψάχνουμε από ένα πρόβλημα. Για παράδειγμα το ζητούμενο σε μια κατασκήνωση μπορεί να είναι το στήσιμο της σκηνής ή ο καταμερισμός των εργασιών.Σε ένα γεωμετρικό πρόβλημα ζητούμενο μπορεί να είναι το μήκος ενός ευθυγράμμου τμήματος

 Η διαδικασία με την οποία μέσω της οποίας βρίσκουμε το ζητούμενο και επιτυγχάνουμε τον επιθυμητό στόχο ονομάζεται επίλυση προβλήματος.

Για να επιλύσουμε ένα πρόβλημα θα πρέπει αρχικά να το κατανοήσουμε. Να καταλάβουμε δηλαδή καλά το περιεχόμενο του, να διακρίνουμε τα δεδομένα και τα ζητούμενα του. Είναι σημαντικό όμως να προσδιορίσουμε και το περιβάλλον του ή το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται το πρόβλημα (χώρος του προβλήματος).

Για παράδειγμα, στο σύνολο των φυσικών αριθμών η αφαίρεση 3 - 9 είναι αδύνατη, ενώ στο σύνολο των ακεραίων αριθμών η ίδια αφαίρεση έχει αποτέλεσμα 3 - 9 = -6. 

Για να μπορέσουμε να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, είναι αναγκαίο να το αναλύσουμε σε απλούστερα προβλήματα.

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

Υποθέστε ότι έχετε να λύσετε το πρόβλημα της πληρωμής σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, γνωρίζοντας ότι: 

α) Να καταγράψετε ποια είναι τα δεδομένα και ποια τα ζητούμενα του προβλήματος καθώς και τη διαδικασία της επίλυσης.

β) Εφαρμόστε όσα σημειώσατε για την περίπτωση που έας οδηγός παρέμεινε στο χώρο στάθμευσης για 45 λεπτά.

 

 

ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΙΣΩΠΟΣ

Οργανώνω την εκπαιδευτική μας εκδρομή

https://aesop.iep.edu.gr/node/15863

Φ.Ε. 1

Φ.Ε. 2

Φ.Ε. 3

 

Φ. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ