Μάθημα : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ Γ΄ Γυμνασίου Γ3
Κωδικός : G269103
5η ενότητα Ν. Γλώσσας
Υλικό για την ενότητα ΕΙΡΗΝΗ - ΠΟΛΕΜΟΣ ( θα συμπληρωθεί σιγά σιγά)( Τα υπογραμμισμένα έχουν ήδη αναρτηθεί παρακάτω)
1. ΚΕΙΜΕΝΟ 1 (σελ. 88)
2. ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 1.
3. ΚΕΙΜΕΝΟ 2 (σελ. 89)
4. ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 2
5. ΚΕΙΜΕΝΟ 5 Γκουέρνικα
6. ΕΡΓΑΣΙΑ Μια πόλη που λέγεται Γκουέρνικα
7. Εργασία: αντιπολεμικά τραγούδια , ποιήματα , ταινίες
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΟΜΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ
1. [... ] Για να διατηρείται η ειρήνη, είναι σπουδαίο να ξέρουμε πως η ειρήνη δεν είναι κάτι εντελώς φυσικό. Όμως, οι άνθρωποι αυτό το θυμούνται δύσκολα. Μπαίνοντας κάποιος σ' ένα κατάστημα λέει «καλημέρα», δε βροντάει την πόρτα όταν έρχεται ένας άλλος από πίσω του και όταν τον εξυπηρετήσουν, λέει «ευχαριστώ». Είναι ένας ευγενικός κύριος. Αυτή η συμπεριφορά είναι έμφυτη; Όχι. Όταν ήτανε παιδί, δεν ήτανε ευγενικός από φυσικού του. Τους κανόνες της ευγένειας τους έμαθε. […]
Με την ειρήνη συμβαίνει το ίδιο. Είναι θέμα ανατροφής. Δεν είναι πάντα εύκολο, γιατί πρέπει να σεβόμαστε τους κανόνες, να μάθουμε ν' ακολουθούμε το νόμο, να μάθουμε να μη χρησιμοποιούμε τη φυσική μας δύναμη. Οι άνθρωποι διαπιστώνουν μονάχα αργότερα πως έτσι είναι καλύτερα, γιατί, όσο έχουν ειρήνη, ζούνε πιο ευχάριστα παρά αν κάνανε πόλεμο. […]
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας θεωρήσουμε ότι το απόσπασμα είναι μία παράγραφος. Με ποιον τρόπο είναι γραμμένη; (παραδείγματα, ορισμό, σύγκριση, αιτολόγηση, αναλογία...)ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ.(4 μονάδες)
2. [...] Στο σχολείο οι μεγάλοι μαθητές βασανίζουν τους μικρούς, τα πρωτάκια. Ένας μαθητής πηγαίνει στο διευθυντή και του ζητάει να σταματήσει αυτή την κατάσταση: Ο μαθητής αυτός, που δεν αδιαφορεί για ό,τι γίνεται γύρω του, που αντιδρά και προσπαθεί να δώσει τέλος στα βάσανα των μικρών, δουλεύει για την ειρήνη. Ο διευθυντής βρίσκει αυτούς που δέρνουν τους μικρούς, τους τιμωρεί και τους εξηγεί γιατί τους τιμωρεί: Κι αυτός δουλεύει για την ειρήνη.
Σε μια εφημερίδα δημοσιεύεται ένα άρθρο που προτείνει ν' απαγορευτεί η είσοδος στους κινηματογράφους σ' αυτούς που είναι ξένοι. Χιλιάδες άνθρωποι αντιδρούν και γράφουν άρθρα για να εξηγήσουν ότι δε συμφωνούν μ' αυτή την πρόταση: Αυτοί βοηθούν να επικρατεί ειρήνη. [...]
Στα σχολεία οι καθηγητές διδάσκουν την ιστορία. Προσπαθούν, μαζί με τους μαθητές, να καταλάβουν γιατί ξεσπάνε πόλεμοι. Μα και όλος ο κόσμος αναρωτιέται: Τι πρέπει να κάνουν για να μην επαναληφθεί; Έτσι οικοδομούν την ειρήνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ας θεωρήσουμε πάλι ότι το απόσπασμα είναι μία παράγραφος. Με ποιον τρόπο είναι γραμμένη; (παραδείγματα, ορισμό, σύγκριση, αιτολόγηση, αναλογία...)ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΓΙΑΤΙ.(4 μονάδες)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
3. ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕ Σ ΟΙΚΟΔΟΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ; Να περιγραψετε 3 απο αυτές και να εξηγήσετε γιατί βοηθούν να υπάρχει ειρήνη στη κοινωνία. (3 μονάδες)
4. ΕΡΩΤΗΣΗ:Πώς βοηθάει η διδασκαλία της Ιστορίας την οικοδόμηση της ειρήνης; ΕΞΗΓΗΣΤΕ με δικό σας παράδειγμα πο τη φετινή Ιστορία που διδαχτήκατε. (3 μονάδες)
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ
5. ΠΕΡΙΓΡΑΨΤΕ αναλυτικά 3 συμπεριφορές που κατα τη γνώμη σας προετοιμάζουν τον πόλεμο και όχι την ειρήνη. (3 μονάδες)
6. Γραψτε μια παράγραφο που να περιέχει τις παρακάτω λέξεις: ρατσισμός, φανατισμός, εθνικισμός, επιθετικότητα, πόλεμος. (3 μονάδες)
Μια πόλη που λέγεται Γκουέρνικα
Ο πίνακας ζωγραφίστηκε από τον Πάμπλο Πικάσο το 1937. Ο ζωγράφος ήταν εξαιρετικά ταραγμένος από τον εμφύλιο πόλεμο που σπάραζε την πατρίδα του, την Ισπανία. Μαθαίνοντας το βάρβαρο αεροπορικό βομβαρδισμό της μικρής πόλης Γκουέρνικα, ένιωσε φρίκη. Ο Πικάσο ζωγράφισε αυτό τον πίνακα για να δείξει πόσο απαίσιος και καταστροφικός είναι ο πόλεμος, και του 'δωσε τ' όνομα της πόλης. Η Γκουέρνικα είναι ένας πολύ μεγάλος πίνακας, μεγαλύτερος απ' τον τοίχο ενός συνηθισμένου δωματίου.
1. Ποιο σημείο του πίνακα σου τραβάει την προσοχή και γιατί;
2. Δε σου φαίνεται πως ακούς κάποιους φοβερούς ήχους; Τι ακούς;
3. Σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα πρόσωπα;
4. Τι αισθάνεσαι βλέποντας αυτές τις γραμμές και τα σχήματα αραδιασμένα το ένα πάνω στ' άλλο;
5. Ποιά διάθεση σου δημιουργείται όταν βλέπεις τον πίνακα;
6. Γιατί νομίζεις ότι η εικόνα αυτή δεν είναι πολύχρωμη;
7. Φαντάσου ότι είσαι στο μουσείο και βλέπεις τον πίνακα. Πώς θα τον περιέγραφες σ΄έναν φίλο σου που δεν τον έχει δει;
Στόχος των παρακάτω εργασιών είναι να μπορούμε να ερευνούμε για ένα θέμα και να το συνδέουμε με τα κείμενα που διαβάζουμε. Καλό είναι ό,τι βρείτε να το παρουσιάσετε ωραία. Δεν εχει αξία η ποσότητα αλλά η ποιότητα της προβολής του υλικού. Βάλτε τίτλους, χρώματα, εικόνες, δημιουργήστε powerpoint. Επιλέξτε κάτι που να σας αρέσει.
1. Βρείτε αντιπολεμικά τραγούδια ελληνικά ή ξένα και γράψτε τους στίχους. Αν μπορείτε αντιγραψτε και το λινκ για να μπορεσουμε να τα ακούσουμε.
2. Βρείτε αντιπολεμικά ποιήματα και γράψτε τους στίχους.
3. Βρείτε ταινίες με αντιπολεμικό μήνυμα. Γράψτε τους τίτλους και την πλοκή.
Αν δεν σας βολευει το online κείμενο γράψτε σε wοrd ή ό,τι άλλο έχετε και στείλτε το με μήνυμα είτε απο εδώ είτε στο makaldi@sch.gr
Περιμένω να με εκπλήξετε!