Μάθημα : ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ - Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G658114
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ
-
Βγαίνοντας από το σχολειό, Ζακ Πρεβέρ
15/9/23 -
Από δόξα και θάνατο, Μέλπω Αξιώτη
-
Κάποια Χριστούγεννα, Γρηγόριος Ξενόπουλος
12/12/22 -
Για το όρο "μετανάστες", Μπέρτολτ Μπρεχτ
-
Η καταστροφή των Ψαρών, Διονύσιος Σολωμός
-
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
-
Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού, Αντουάν Ντε Σαιντ - Εξυπερύ
13/2/23 -
Θερμοπύλες, Κ. Π. Καβάφης
-
Ένας αριθμός, Άντον Τσέχωφ
-
ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ
19/9/22 -
ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β1
-
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΕΩΝ
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ
Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της σύγχρονης κλασικής λογοτεχνίας. Στον υπερσύνδεσμο μπορείτε να το διαβάσετε on line. Η Άννα Φρανκ μέσα από το ημερολογιακό είδος γραφής μας μεταφέρει τα βιώματα ενός έφηβου κοριτσιού σε μια ιδιότυπη κατάσταση υποχρεωτικού εγκλεισμού. Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου της ανακαλύπτουμε σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και όνειρα ενός παιδιού αναγκαστικά "φυλακισμένου". Θα ήθελα εμπνεόμενοι από το έργο αυτό να μου μεταφέρετε μια ημέρα από το δικό σας προσωπικό ημερολόγιο εγκλεισμού λόγω του COVID-19.
Στα έντυπα οδηγιών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη παιδιών και εφήβων που έχουν εκδοθεί από επίσημους κρατικούς φορείς μεταξύ άλλων αναφέρονται:
- Είναι σημαντικό τα παιδιά να νιώσουν ότι μπορούν να μιλήσουν και να εκφράσουν δυσάρεστα συναισθήματα (ανησυχία, φόβο, θυμό, ενοχή).
- Εξηγούμε στα παιδιά ότι στην παρούσα κατάσταση δύσκολα συναισθήματα (όπως θυμός, φόβος, θλίψη) είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.
- Διευκολύνουμε το μοίρασμα των συναισθημάτων και της ανησυχίας των παιδιών, καθώς βοηθά στο να μη μεγεθύνονται παράλογοι και υπέρμετροι φόβοι.
- Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μιλήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Είναι σκόπιμο τυχόν παράλογες ανησυχίες να τεθούν σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο.
Πώς πιστεύετε ότι η συγγραφή ημερολογίου μπορεί να συσχετιστεί με τις παραπάνω οδηγίες;