Μάθημα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G894161
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
-
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2021-2022 1η Θεματική ενότητα: Οι Χριστιανοί Σήμερα
-
Β ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-
2019/20 Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ/ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ.../ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ)
-
1. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ - 2. Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
-
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (κλικ στην εικόνα)
-
ΣΧΙΣΜΑ 1054
-
Θ.Ε. 4 :ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ"
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΣΣΑ Γ 3
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΘΑ ΤΕΝΤΑ
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΕΡΓΑΣΙΕΣ Δ. ΤΕΝΤΑ - Ι. ΣΙΜΙΤΖΗ
-
Γ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
-
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΘΑ ΤΕΝΤΑ, Γ3
-
ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
-
Β ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020/2021
-
2019/20 - H ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
-
2019/20 - ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ
-
2019/20 - "ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;" ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ
-
2019/20 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
-
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ, ΒΙΝΤΕΟ)
-
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΘΕΜΑ Α
- «[…] έχουμε αρχικά τις Μητροπόλεις, έπειτα τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες [δηλαδή Εκκλησίες οι οποίες εκλέγουν οι ίδιες τον προκαθήμενό τους] ή τις Αυτόνομες Εκκλησίες [στις οποίες η εκλογή του προκαθημένου επικυρώνεται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη].
- Οι Αυτοκέφαλες Εκκλησίες είναι δυνατόν να συμπίπτουν με πολιτισμικές κοινότητες, που υπήρξαν κατά το παρελθόν και είναι Αποστολικές [όπως η Αλεξάνδρεια για την Αφρική, η Αντιόχεια για ένα μέρος του σημιτικού κόσμου (Συρία, Λίβανο και ανατολική Τουρκία) ή τα Ιεροσόλυμα για την Παλαιστίνη και την Ιορδανία] ή και με εθνικές κοινότητες. Σε παγκόσμια κλίμακα, μετά το Σχίσμα του 11ου αιώνα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει πρωτείο τιμής και έχει ένα ρόλο πρωτοβουλίας, καθώς και προεδρίας στο σύνολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αποτέλεσμα αυτής της θεμελιώδους αρχής της οργάνωσης της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι η ύπαρξη των τεσσάρων πρεσβυγενών Πατριαρχείων, τα οποία πριν από το χωρισμό Ανατολής και Δύσης αποτελούσαν, μαζί με το Πατριαρχείο της Ρώμης, την Πενταρχία.- Αργότερα έχουμε τις πιο πρόσφατα συσταθείσες Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες γενικά βρίσκονται σε χώρες παραδοσιακά ορθόδοξες [Πατριαρχείο Ρωσίας (1917), Πατριαρχείο Σερβίας (1920), Πατριαρχείο Ρουμανίας (1925), Πατριαρχείο Βουλγαρίας (1953), Πατριαρχείο Γεωργίας (1990).
- ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΝΤΑΡΧΙΑ;;
Η Πενταρχία (Pentarchía, από το "πέντε ἄρχειν") είναι ένα μοντέλο οργάνωσης της Εκκλησίας Η Χριστιανική Εκκλησία διοικείται από τους αρχηγούς (πατριάρχες) των πέντε μεγάλων πόλεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας: Ρώμης, Κωνσταντινούπολης, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων.
ΘΕΜΑ Β
ΚΕΙΜΕΝΟ 1ο
Αμέσως έτρεξε να τους προϋπαντήσει
Ο Κύριος παρουσιάστηκε στον Αβραάμ, κοντά στη Δρυ Μαμβρή, ενώ αυτός καθόταν στο άνοιγμα της σκηνής του κατά το μεσημέρι. Σήκωσε τα μάτια του και είδε τρεις άντρες να στέκονται απέναντί του. Αμέσως έτρεξε να τους προϋπαντήσει και τους προσκύνησε ώς τη γη. «Κύριέ μου», είπε, «αν έχω την εύνοιά σου, μην προσπεράσεις το δούλο σου. Ας φέρουν λίγο νερό να πλύνετε τα πόδια σας και μετά μπορείτε ν’ αναπαυθείτε κάτω από το δέντρο. Θα φέρω και λίγο ψωμί να πάρετε δύναμη και μετά μπορείτε να πηγαίνετε…». Τότε ο Αβραάμ έτρεξε στη σκηνή και είπε στη Σάρρα: «Πάρε γρήγορα τρεις γαβάθες αλεύρι εκλεκτό, ζύμωσέ το και κάνε πίττες». Μετά έτρεξε στα βόδια, πήρε ένα μοσχάρι τρυφερό και καλό, το έδωσε στον υπηρέτη κι εκείνος το ετοίμασε στα γρήγορα. Πήρε ακόμα βούτυρο, γάλα και το μοσχάρι που είχε ετοιμάσει και τα έβαλε μπροστά στους άντρες. Αυτός στεκόταν απέναντί τους κάτω από τα δέντρα κι εκείνοι έτρωγαν. Τότε ρώτησαν τον Αβραάμ: «Πού είναι η Σάρρα η γυναίκα σου;». Αυτός απάντησε: «Εκεί, στη σκηνή». Κι ο Κύριος είπε: «Του χρόνου τέτοια εποχή θα ξανάρθω, και η γυναίκα σου η Σάρρα θα έχει γιο». Η Σάρρα τα άκουγε όλα αυτά, γιατί στεκόταν από πίσω του, στο άνοιγμα της σκηνής. Ο Αβραάμ και η Σάρρα ήταν γέροντες προχωρημένης ηλικίας. Η Σάρρα, λοιπόν, γέλασε κρυφά […] Αλλά ο Κύριος είπε στον Αβραάμ: «Γιατί γέλασε η Σάρρα; Γιατί αμφιβάλλει ότι θ’ αποκτήσει γιο τώρα που γέρασε; Τίποτα δεν είναι αδύνατο για τον Κύριο! Όταν την ίδια εποχή ύστερα από ένα χρόνο θα ξανάρθω σπίτι σου, η Σάρρα θα έχει γιο» […] Από κει οι άντρες έφυγαν […] Ο Αβραάμ βάδιζε μαζί τους για να τους κατευοδώσει. Τότε ο Κύριος είπε: «…Ένα μεγάλο και ισχυρό έθνος θα προέλθει
από τον Αβραάμ και στο πρόσωπό του θα ευλογηθούν όλα τα έθνη της γης».
Γεν 18, 118
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΩ!!
- «ο Θεός είναι ένας, αλλά δεν είναι μόνος». Πάντοτε, προαιώνια, στη Θεότητα συνυπάρχουν τρία πρόσωπα, τρεις προσωπικότητες, τις οποίες ονομάζουμε με ονόματα που χρησιμοποιεί η Αγία Γραφή και ιδιαίτερα η Καινή Διαθήκη, με κυριότερα τα ονόματα Πατήρ (Πατέρας), Υιός και Άγιο Πνεύμα.
- Τα τρία αυτά πρόσωπα συνυπάρχουν προαιώνια και ενεργούν από κοινού (μαζί, συνεργατικά). Πράξεις όπως η δημιουργία του κόσμου, η συντήρησή του και η σωτηρία του ανθρώπου (και γενικά κάθε πράξη του Θεού) είναι αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, είναι δηλαδή τριαδική πράξη.
- Από τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας, ο Πατέρας είναι αυθύπαρκτος, δηλ. είναι ο ίδιος πηγή της ύπαρξής Του. Ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα έχουν πηγή της ζωής Τους τον Πατέρα. Όπως αναφέρει η Καινή Διαθήκη και η Εκκλησία (οι Πατέρες της Εκκλησίας και οι Οικουμενικές Σύνοδοι), ο Υιός «γεννιέται» από τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα «εκπορεύεται» (πηγάζει) από τον Πατέρα.
- Ο Τριαδικός Θεός είναι Μυστήριο. Ο μόνος ουσιαστικά δόκιμος προσδιορισμός Του, που βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη και αποτελεί θεμέλιο του χριστιανισμού, είναι η περίφημη φράση του ευαγγελιστή Ιωάννη, από την Α΄ επιστολή του, κεφ. 4, στίχος 8, «ο Θεός αγάπη εστί».
Η τριαδικότητα του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη φαίνεται με τρόπους όπως οι παρακάτω:
1. Με τον πληθυντικό αριθμό σε μερικά σημεία της Γένεσης, όπου ο Θεός μιλάει στον εαυτό Του σε πληθυντικό αριθμό. Παράδειγμα, τα Γέν. 1, 26 («ας φτιάξουμε άνθρωπο κατά την εικόνα και ομοίωσή μας») και Γέν. 11, 7 («ας κατεβούμε και ας τους μπερδέψουμε τις γλώσσες»).
2. Με την εμφάνιση του Θεού, με μορφή Τριών Ανδρών, στον Αβραάμ στο κεφ. 18 της Γένεσης. Εκεί είναι φανερό ότι ο Αβραάμ αντιμετωπίζει και τους Τρεις ως ισότιμους. Ήρθε «να Τους συναντήσει», είπε και στους Τρεις να καθίσουν, να πλυθούν, να φάνε κ.τ.λ., χαρακτήρισε τον εαυτό του «υπηρέτη Τους» και Εκείνοι του απάντησαν σαν με ένα στόμα.
ΚΕΙΜΕΝΟ 2ο
Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ σε μια παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιον που τον έλεγαν Ιωσήφ και καταγόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Την παρθένο την έλεγαν Μαριάμ. Παρουσιάστηκε σ’ αυτήν ο άγγελος και της είπε: «Χαίρε εσύ, προικισμένη με τη χάρη του Θεού. Ο Κύριος είναι μαζί σου. Ευλογημένη απ’ το Θεό είσαι εσύ, περισσότερο από όλες τις γυναίκες». Εκείνη μόλις τον είδε ταράχτηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτό. Ο άγγελος της είπε: «Μη φοβάσαι, Μαριάμ, ο Θεός σού έδωσε τη χάρη του∙ και να, θα μείνεις έγκυος, θαγεννήσεις γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου. Σ’ αυτόν θα δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ, του προπάτορά του. Θα βασιλέψει για πάντα στους απογόνους του Ιακώβ και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος». Η Μαριάμ τότε ρώτησε τον άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άνδρα;». Και ο άγγελος της απάντησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Θεού θα σε καλύψει∙ γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Υιός Θεού. Μάθε ακόμη ότι η συγγενής σου Ελισάβετ συνέλαβε γιο στα γηρατειά της, κι έτσι, αυτή που την αποκαλούσαν στείρα, βρίσκεται τώρα στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Για τον Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου∙ ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα όπως μου το είπες». Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος.
Λκ 1, 2638
Ο άγγελος εμφανίζεται στη Μαρία
- Ο άγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στη Μαρία και της ανήγγειλε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι θα γεννήσει το Γιο του Θεού, το σωτήρα του Κόσμου.
- Ονόμασε τη Μαρία «προικισμένη με χάρες, ευλογημένη και εκλεκτή του Θεού».
- Της έδωσε όλες τις εξηγήσεις που χρειαζόταν για να καταλάβει ότι ήταν απεσταλμένος από το Θεό.
- Της είπε ότι το παιδί που θα γεννήσει, να το ονομάσει Ιησού (=σωτήρα), και θα είναι Αυτός που θα ξαναφτιάξει από την αρχή την «βασιλεία του Δαβίδ».
Η στάση της Μαρίας
- Η Μαρία στην αρχή ταράχτηκε με τα λόγια του αγγέλου και αναρωτήθηκε από που προέρχεται.
- Έπειτα φέρθηκε πολύ λογικά και ρώτησε τον άγγελο πως θα συμβεί αυτό αφού ήταν Παρθένος.
- Όταν, όμως, ο άγγελος της εξήγησε ότι η σύλληψη του Υιού του Θεού θα είναι ένα θαύμα του Αγίου Πνεύματος, τότε υποτάχθηκε στο θέλημα του Κυρίου.
Η Μαρία είναι η Νέα Εύα
-
- Με τον Ευαγγελισμό εκπληρώνεται η επαγγελία του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων
- Αρχίζει μια καινούργια εποχή για την ανθρώπινη ιστορία με τον ερχομό του Χριστού στη γη
- Η Μαρία επιλέγει να πράξει το θέλημα του Θεού, χωρίς να φοβηθεί τις συνέπειες, σε αντίθεση με τους πρωτοπλάστους που επέλεξαν την παρακοή και την αμετανοησία.
- Γίνεται έτσι η Νέα Εύα που θα οδηγήσει τους ανθρώπου σε ένωση με το Θεό.
- Μέσα στα σπλάχνα της κυοφορείται ο σωτήρας των ανθρώπων.
- «Η σάρκωση του Λόγου δεν ήταν μόνο έργο του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος αλλά και έργο της θέλησης και της πίστης της Παρθένου. Χωρίς τα τρία Θεία Πρόσωπα το σχέδιο αυτό δεν θα μπορούσε να τεθεί σε κίνηση
- Η Παναγία έχει επιλεγεί, αλλά και η ίδια κάνει μια πράξη επιλογής. Δεν είναι απλώς και μόνο δεκτική, δεν είναι απλώς και μόνο «χωρίς θέλημα, χωρίς επιτεύγματα, χωρίς δημιουργικότητα», αλλά ανταποκρίνεται με δυναμική ελευθερία.
-
«η Μαρία συνεργάζεται με το Θεό. Κατά τον Απόστολο Παύλο, είναι «συνεργός» του Θεού, δηλαδή δραστήρια μέτοχος του μυστηρίου. Δεν παρατηρούμε σε αυτήν παθητικότητα αλλά ανάμειξη, όχι υποταγή αλλά συνεργασία, όχι παράδοση αλλά αμοιβαιότητα σχέσης.
Όλα αυτά συνοψίζονται στην απάντηση της Παναγίας στον άγγελο: «Ιδού η δούλη Κυρίου _ γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου». Η απάντηση αυτή δεν ήταν ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα _ η Παναγία θα μπορούσε να είχε αρνηθεί. Η βία είναι ξένη προς τη θεία φύση και έτσι ο Θεός δεν ενανθρώπησε χωρίς να ζητήσει πρώτα τη θεληματική συμφωνία εκείνης την οποία επιθυμούσε να καταστήσει μητέρα Του.
ΘΕΜΑ Γ
1. Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗ (ΑΝΑΓΝΩΣΗ) σελ 36
2. ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΟ
https://drive.google.com/file/d/18dyqQb2J88a8toJOhxQygr8PzpBPvwcA/view?usp=sharing
3. ΔΙΑΒΑΣΤΕ σελ 26 " Συνάντηση με ένα αηδονάκι"
ΘΕΜΑ Δ
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 38 & 39 :
Α. Σύγκριση Πεντηκοστής -Βαβέλ ( τα 4 στοιχεία) και Β. ο εκχριστιανισμός των Σλάβων
Α. ΤΑ 4 ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Το δώρο της Πεντηκοστής: ενότητα και ποικιλία
Σχετικὰ μὲ τὸ δῶρο τοῦ Παρακλήτου τὴν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς
- Πρῶτο, εἶναι ἕνα δῶρο σ’ ὅλους τοὺς ἀνθρώπους τοῦ Θεοῦ: «καὶ ἐπλήσθησαν ἅπαντες Πνεύματος Ἁγίου» (Πράξ. 2, 4). Τὸ δῶρο ἢ χάρισμα τοῦ Πνεύματος δὲν ἀπονέμεται μόνο στοὺς ἐπισκόπους καὶ τὸν κλῆρο, ἀλλὰ σὲ κάθε βαπτισμένο.
- Δεύτερο, εἶναι ἕνα δῶρο ἑνότητας: «ἦσαν ἅπαντες ὁμοθυμαδὸν ἐπὶ τὸ αὐτό» (Πράξ. 2, 1). Τὸ Ἅγιο Πνεῦμα κάνει τοὺς πολλοὺς νὰ εἶναι ἕνα Σῶμα ἐν Χριστῷ. Ἡ κάθοδος τοῦ Πνεύματος τὴν Πεντηκοστὴ ἀντιστρέφει τὸ ἀποτέλεσμα τοῦ πύργου τῆς Βαβὲλ.
- Τὸ Πνεῦμα φέρνει ἑνότητα καὶ ἀμοιβαία κατανόηση, ἱκανώνοντάς μας νὰ μιλᾶμε «ἐν μιᾷ φωνή"Μεταμορφώνει τὰ ἄτομα σὲ πρόσωπα.
- Τὸ δῶρο τοῦ Πνεύματος εἶναι ἕνα δῶρο διαφοροποίησης∙ οἱ γλῶσσες τῆς φωτιᾶς «διαμερίζονται» ἢ «χωρίζονται» (Πράξ. 2, 3) καὶ κατανέμονται ἄμεσα στὸν καθένα. Τὸ Ἅγιο Πνεῦμα δὲν μᾶς κάνει
μόνο ὅλους ἕνα, ἀλλὰ κάνει καὶ τὸν καθένα μας διαφορετικό. Στὴν Πεντηκοστὴ ἡ πολλαπλότητα τῶν γλωσσῶν δὲν καταργήθηκε, ἀλλὰ ἔπαψε νὰ εἶναι ἡ αἰτία τοῦ χωρισμοῦ∙ ὅπως προηγουμένως, ὁ καθένας μιλοῦσε στὴ δική του γλώσσα, ἀλλὰ μὲ τὴ δύναμη τοῦ Πνεύματος ὁ καθένας μποροῦσε νὰ καταλάβει τοὺς ἄλλους