Μάθημα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G894161
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
-
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: 2021-2022 1η Θεματική ενότητα: Οι Χριστιανοί Σήμερα
-
Β ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-
2019/20 Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ (ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ/ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ.../ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ)
-
1. ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ - 2. Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ
-
ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ (κλικ στην εικόνα)
-
ΣΧΙΣΜΑ 1054
-
Θ.Ε. 4 :ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ"
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΣΣΑ Γ 3
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΡΘΑ ΤΕΝΤΑ
-
"Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ" - ΕΡΓΑΣΙΕΣ Δ. ΤΕΝΤΑ - Ι. ΣΙΜΙΤΖΗ
-
Γ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
-
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΜΑΡΘΑ ΤΕΝΤΑ, Γ3
-
ΒΛΕΠΩ ΤΟ ΘΕΟ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
-
Β ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
-
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020/2021
-
2019/20 - H ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΗΜΕΡΑ
-
2019/20 - ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ
-
2019/20 - "ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ;" ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ- ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ
-
2019/20 Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
-
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ, ΒΙΝΤΕΟ)
-
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020
-
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
2019/20 - ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΑΣΚΗΣΕΙΣ
ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΠΟΣ "Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ"
«Η αδικία είναι μεγάλη αμαρτία. Όλες οι αμαρτίες έχουν ελαφρυντικά, η αδικία δεν έχει˙ μαζεύει οργή Θεού. Πώς να κάνουν προκοπή οι άνθρωποι με τόσες αδικίες;Τι κατόρθωσαν σήμερα οι άνθρωποι του 20ού αιώνος με τον πολιτισμό! Παλάβωσαν τον κόσμο, μόλυναν την ατμόσφαιρα, τα πάντα. Η ρόδα, αν ξεφύγει από τον άξονα, γυρίζει συνέχεια χωρίς σκοπό. Έτσι και οι άνθρωποι, άμα ξεφύγουν από την αρμονία του Θεού, βασανίζονται! Παλιά υπέφεραν οι άνθρωποι από τον πόλεμο˙ σήμερα υποφέρουν από τον πολιτισμό.[…] Τότε ο πόλεμος έφερνε θάνατο. Τώρα ο πολιτισμός φέρνει αρρώστια».
Παϊσίου Αγιορείτου, Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο
Οδυσσέας Ελύτης, Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος
λίγο φαΐ λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση κι όπου φωλιάσει και σταθεί
κανείς να μην του φτάνει εκεί
Μα ήρθαν αλλιώς τα πράματα ........ Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
"Ποιος σου είπε πως είσαι γυμνός;" ρώτησε ο Θεός. "Μήπως έφαγες από το δέντρο που σου είχα απαγορέψει να φας;"
Ο Αδάμ αποκρίθηκε: "Η γυναίκα που μου έδωσες, εκείνη μου πρόσφερε έναν καρπό και έφαγα
Ο Κύριος ο Θεός ρώτησε τη γυναίκα: "Γιατί το έκανες αυτό; " Εκείνη απάντησε: "Το φίδι με εξαπάτησε και έφαγα".
Τότε είπε ο Κύριος ο Θεός στο φίδι: "Γι’ αυτό που έκανες, καταραμένο να ’σαι μόνο εσύ απ’ όλα τα ζώα της γης! Με την κοιλιά θα σέρνεσαι, και χώμα θα τρως σ’ όλη σου τη ζωή. Έχθρα θα βάλω ανάμεσα σ’ εσένα και στη γυναίκα, κι ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της. Εκείνος θα σου συντρίψει το κεφάλι κι εσύ θα του πληγώσεις τη φτέρνα".
Και στη γυναίκα είπε: "Θ’ αυξήσω κατά πολύ τη θλίψη και τους πόνους της κυοφορίας σου, και με πόνους θα γεννάς τα παιδιά σου. Η επιθυμία σου θα στρέφεται προς τον άντρα σου, αλλά αυτός θα σε εξουσιάζει". Μετά είπε στον Αδάμ: "Επειδή άκουσες τη γυναίκα σου κι έφαγες από το δέντρο, απ’ το οποίο σε είχα διατάξει να μη φας, καταραμένη θα είναι η γη εξαιτίας σου. Με μόχθο θα την καλλιεργείς
Ο Αδάμ ονόμασε τότε τη γυναίκα του "Εύα" γιατί αυτή έγινε μητέρα όλης της ανθρωπότητας. Ο Κύριος ο Θεός έφτιαξε για τον Αδάμ και τη γυναίκα του δερμάτινους χιτώνες και τους έντυσε. Και σκέφτηκε: "Τώρα πια ο άνθρωπος έγινε σαν ένας από μας στο να γνωρίζει το καλό και το κακό. Υπάρχει, λοιπόν, κίνδυνος ν’ απλώσει το χέρι του και να φάει από το δέντρο της ζωής και να ζήσει αιώνια". Έτσι, ο Κύριος ο Θεός έδιωξε τον άνθρωπο από τον κήπο της Εδέμ, για να καλλιεργεί τη γη απ’ την οποία είχε προέλθει.
Αφού, λοιπόν, έδιωξε τον άνθρωπο, έβαλε στα ανατολικά του κήπου τα χερουβίμ και το πύρινο περιστρεφόμενο ξίφος, για να φυλάνε το δρόμο που οδηγούσε στο δέντρο της ζωής».
το φίδι Είναι μια εικόνα που περιγράφει τον πειρασμό, ο οποίος φωλιάζει ύπουλα στην ψυχή του ανθρώπου σπέρνοντας αμφιβολία και δυσπιστία προς τον δημιουργό Θεό. Φτάνει μάλιστα μέχρι το σημείο να αντιστρέφει την αλήθεια, παρουσιάζοντας τον άνθρωπο να κινδυνεύει από τον Θεό. Ο διάλογος του φιδιού με τη γυναίκα μας θυμίζει το διάλογο που ο καθένας ανοίγει με τον εαυτό του πριν πάρει μια μεγάλη απόφαση. Και ο απαγορευμένος καρπός που τελικά γεύονται οι άνθρωποι είναι η απόφαση που πήραν ελεύθερα. Αποφασίζουν δηλαδή να ζήσουν στηριγμένοι αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις, μακριά από την προστατευτική αγάπη του Θεού που χαρίζει τη ζωή. Στη θεολογική γλώσσα, όταν αναφερόμαστε σ’ αυτή τη διήγηση, μιλάμε για πτώση. Πράγματι ο άνθρωπος απέτυχε, ξέπεσε, αμάρτησε. Διέκοψε τη σχέση του με τον Θεό. Όμως μια τέτοια άρνηση της θεϊκής αγάπης επηρεάζει και όλες τις άλλες σχέσεις του. Κι αυτές ξεπέφτουν. Έτσι, όλες οι χαρές της ανθρώπινης ζωής, η γέννηση, η συζυγική σχέση, η εργασία γίνονται πόνος, καταπίεση και βάσανα»
η αμαρτία νοείται ως διατάραξη της ισορροπίας των σχέσεων του ανθρώπου με τον εαυτό του, το περιβάλλον του, και τον Θεό, η οποία επεκτάθηκε στη συνέχεια στο σύνολο της Δημιουργίας. Εκδήλωση της δυσαρμονίας αυτής στον ανθρώπινο βίο είναι η φθορά και η ασθένεια με αποκορύφωμα τον θάνατο.
Η υπόσχεση της σωτηρίας από τον Θεό: Πρωτευαγγέλιο
«Έχθρα θα βάλω ανάμεσα σ’ εσένα και στη γυναίκα, κι ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της. Εκείνος θα σου συντρίψει το κεφάλι κι εσύ θα του πληγώσεις τη φτέρνα». Με τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού καταργείται η δύναμη της αμαρτίας και αποκαθίστανται οι οντολογικές της συνέπειες για τον άνθρωπο. Εμφανής εκδήλωση της αποκατάστασής της είναι η σωματική ίαση, που προσφέρεται από τον ίδιο τον Κύριο προ της αναστάσεώς του και από τους αποστόλους μετά από αυτήν.
«Η αμαρτία συγχωρείται δεν τιμωρείται» Η θεραπεία του τυφλού, Δομ. Θεοτοκόπουλος, 1570 κ.ε.