Μάθημα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Γ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Κωδικός : G894161

G894161  -  ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΠΑΡΑΚΟΥ

Ενότητες - Γ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Γ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΙΑ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

ΒΙΝΤΕΟ:https://youtu.be/3nIv7tdcJzw 

    Με τον όρο Ιεραποστολή έχει καθιερωθεί η έννοια της αποστολής κηρύκων του χριστιανικού Ευαγγελίου με σκοπό τη διάδοση της διδασκαλίας του Χριστού και την ίδρυση νέων εκκλησιαστικών κοινοτήτων.
 
Πρώτοι ιεραπόστολοι θεωρούνται οι ίδιοι οι μαθητές του Χριστού. Το έργο τους αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από τους πιστούς και τις Εκκλησίες τους που διακονούν σε όλο τον κόσμο. Στο διάβα της Ιστορίας εντατικό ιεραποστολικό έργο σε όλο τον κόσμο ανέλαβαν κυρίως η Καθολική Εκκλησία και οι Προτεστάντες. Η Ορθόδοξη Εκκλησία ιστορικά έχει να επιδείξει κυρίως το έργο των αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου (9ος αιώνας) στους σλαβικούς λαούς,ενώενεργότερο ρόλο ανέλαβε μόλις τον 20ό αιώνα.
 

       

 
«Η Ορθόδοξος Εκκλησία, πιστή εις την ομόφωνον ταύτην αποστολικήν παράδοσιν και μυστηριακήν εμπειρίαν, αποτελεί την αυθεντικήν συνέχειαν της μιας, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας, ως αύτη ομολογείται εις το Σύμβολον της πίστεως και βεβαιούται διά τη ςδιδασκαλίας των Πατέρων της Εκκλησίας. Ούτως, αισθάνεται μείζονα την ευθύνην αυτής όχιμόνον διά την αυθεντικήν βίωσιν της εμπειρίας αυτής υπό του εκκλησιαστικού σώματος, αλλά και διά την αξιόπιστον μαρτυρίαν της αληθείας προς πάντας τους ανθρώπους».
Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Κρήτη 2016
 
«Οι ορθόδοξοι πιστοί είναι και οφείλουν να είναι απόστολοι του Χριστού εν τω κόσμω. Η αποστολή αυτή πρέπει να εκπληρούται όχι επιθετικώς, αλλ’ ελευθέρως, εν αγάπη και εν σεβασμώ προς την πολιτιστικήν ταυτότητα ατόμων και λαών. Εις την προσπάθειαν αυτήν οφείλουν νασυμμετέχουν πάσαι αι Ορθόδοξοι Εκκλησίαι με τον δέοντα σεβασμόν εις την κανονικήν τάξιν».
Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Κρήτη 2016
 
«Η Εκκλησία ασκώντας ιεραποστολικό έργο θέλει να δημιουργήσει πρόσωπα κι όχι οπαδούς. Οι οπαδοί είναι αμφιλεγόμενα πρόσωπα.[…] Στόχος της ιεραποστολής είναι να σχηματίσει εκκλησιαστικές κοινωνίες όχι σαν «πολιτείες του Θεού», αλλά σαν πολιτείες ελεύθερων που η κοινωνικότητά τους δεν θα σταματάει στην ανταλλαγή και απόλαυση των«αγαθών του πολιτισμού», «της ποιότητας ζωής», αλλά θα είναι αντανάκλαση της κοινωνικότητας των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος. […]
Οι άνθρωποι, [...] δεν ζητούν συμπόνια, αλλά «φιλανθρωπία», δηλαδή αγάπη για τον άνθρωπο. […] Χρειάζεται ένας στόχος: Να φανερωθεί η αλήθεια του Θεού στον κόσμο όλο, μακριά από πιθανή σύνδεση της με ιδεολογίες, ευσεβισμούς, αφελείς δεισιδαιμονικές αντιλήψεις ή μια ξερή επιστημονικοφάνεια».                      
                         Καριώτογλου Αλ., Ένας μονόδρομος καταργείται                  
32
 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ     

1. Αφού διαβάσετε το κειμενο της Καρυώτογλου να εκφράσετε την άποψή σας για τη διαφορά προπαγάνδας-ιεραποστολής

 " Το κείμενο της Καριώτογλου Αλ. σελίδα 32 μιλά για την διάδοση του χριστιανισμου μέσο της χριαστιανικής εκκλησίας και για το ιεραποστολικό της έργο. Στόχος του κειμένου είναι να δείξει πως η ιεραποστολή δεν είναι συνώνυμη με την προπαγάνδα και πως το έργο της δεν αποσκοπεί στη δημιουργία οπαδών. Προπαγάνδα είναι η συστηματική απόπειρα μετάδωσης ιδεών με σκοπό την επιρροή της κοινής γνώμης μέσω της μεροληπτικής, στρεβλής ή ελλιπούς μετάδωσης ιδεών και της παραπληροφόρισης. Αυτό λοιπόν την καθιστά κάτι εντελώς διαφορετικό από την ιεραποστολή, η οποία έχει σκοπό να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν μόνο αν οι ίδιοι το θέλουν, πάντα με σεβασμό στον πολιτισμό τους και στις ιδέες τους, προσφέροντάς τους αγάπη και απομακρύνοντάς τους από τον φανατισμό, τις δεισιδαιμονικές αντιλήψεις κ.α. Η ιεραποστολή θα μπορούσε να παρομοιασθεί με διακονία δηλαδή φιλανθρωπική μέριμνα, βοήθεια, υπηρεσία, εξυπηρέτηση."

Μάρθα- Λουκία Τέντα, τμήμα Γ3

 

2. Βρείτε πληροφορίες για την Παναγία του Βλαδίμηρου

"Η Θεοτόκος του Βλαδιμήρου είναι ένα πολύ σημαντικό αριστούργημα της βυζαντινής αγιογραφίας. Απεικονίζει την Παναγία να κρατά στη μητρική αγκάλη τον μικρό Χριστό(Βρεφοκρατούσα). Η εικόνα αυτή είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και μάλιστα γύρω στο 1131 μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο, ως γαμήλιο δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωάννη Θ’ του Ιερομνήμονος προς τον μεγάλο πρίγκιπα του Κιέβου, Γιούρι Βλαντιμίροβιτς . Το 1155, η εικόνα μεταφέρθηκε στην πόλη Βλαδίμηρο και από εκεί το 1395 στη Μόσχα. Τοποθετήθηκε στο Κρεμλίνο και μπροστά της ανακηρύσσονταν οι Πατριάρχες και στέφονταν οι Τσάροι. Τον 15ο αιώνα τώρα, οι κάτοικοι του Βλαδίμηρου απαίτησαν την επιστροφή της εικόνας της Θεοτόκου στην πόλη τους. Όμως δεν πήραν το πρωτότυπο αλλά τους δόθηκε ένα αντίγραφο της εικόνας το οποίο φιλοτέχνησε ο σπουδαίος αγιογράφος Αντρέι Ρουμπλιόφ. Η εικόνα της Θεοτόκου του Βλαδίμηρου τιμάται κάθε χρόνο στη Ρωσία στις 3 Ιουνίου και στην εκκλησία της Ελλάδας τιμάται στις 21 Μαΐου. Σήμερα η Θεοτόκος του Βλαδίμηρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα της πινακοθήκης Τρετιακόφ της Μόσχας."  ΣΧΟΛΙΑΔΗ ΚΩΝ/ΝΑ, Γ3

 

 3   ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ Αφού δείτε το βίντεο από την ιεραποστολική δράση του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου Γιαννουλάτου να αναφέρετε στοιχεία που σας εντυπωσίασαν και να αξιολογήσετε τη δράση του

 " Ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος είναι Ιεραπόστολος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έδρασε στην Αφρική, εκχριστιανίζοντας τους πληθυσμούς χωριών και κοινοτήτων κυρίως στα ανατολικά της ηπείρου, παρέχοντας τους παράλληλα ήδη πρώτης ανάγκης καθώς και ιατρικές/ εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Όμως το έργο του δεν περιορίστηκε εκεί. Την δεκαετία του ’90  αφήχθη στην Αλβανία, με σκοπό να αναστηλώσει την Ορθόδοξη εκκλησία , όχι μόνο σε κτηριακό επίπεδο αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων εκεί… έργο δύσκολο κι απαιτητικό δεδομένου των άθλιων συνθηκών. Παρ’όλα αυτά όμως με υπομονή και σκληρή δουλειά κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ένα μεγαλειώδες και αξιοθαύμαστο έργο, με τεράστια απήχηση όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Προσωπικά, θεωρώ το έργο του ιδιαίτερα σημαντικό και τον ίδιο χαρισματικό άνθρωπο, καθώς στις περιοχές όπου έδρασε σεβάστηκε τον πολιτισμό και την ταυτότητα των κατοίκων. Αυτό θερώ πως είναι το νόημα της Ιεραποστολής. Η δράση από αγάπη και όχι από συμφέρον, που έχει ως στόχο να βοήθησει τους ανθρώπους και να τους προσφέρει. Ο άνθρωπος αυτός εκχριστιάνισε τους πληθυσμούς για να τους βοήθησει να γνωρίσουν την ομορφιά της Ορθοδοξίας χωρίς να χρησιμοποιήσει προπαγάνδα ή να παραβιάσει οποιαδήποτε χαρακτηριστικό τους όπως η γλώσσα, οι συνήθειες, ή μια προϋπάρχουσα Θρησκεία. Κυρίως στην Αλβανία χωρίς να κάνει καμία απολύτως διάκριση παρείχε τις υπηρεσίες του με αυταπάρνηση και σεβασμό, δρώντας αποκλειστικά προς όφελός τους και χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Έτσι λοιπόν θεωρώ πως ο Αναστάσιος Γιαννουλάτος είναι υπόδειγμα ανθρώπου και παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς." ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΕΝΤΑ, Γ3 

 
Πολυμέσα
ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΑΝΖΑΝΙΑ

https://video.link/w/lPUwb