Μάθημα : Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων - Ένα "laptop" από το παρελθόν
Κωδικός : 0501915390
0501915390 - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ
Περιγραφή Μαθήματος
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αρχαίος ελληνικός μηχανικός υπολογιστής που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται το παλαιότερο σωζόμενο παράδειγμα υπολογιστικής τεχνολογίας. Ανακαλύφθηκε το 1901 σε ναυάγιο κοντά στο νησί των Αντικυθήρων και η σημασία του για την ιστορία της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι τεράστια.
Αναρτήσεις

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 - 8:13 μ.μ.
Συνημμένοι πόροι | |
---|---|
Ποιους πλανήτες ήξεραν οι αρχαίοι? |

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024 - 4:11 μ.μ.
Ημερολόγιο
Ο μηχανισμός διέθετε έναν ημερολογιακό δίσκο που μπορούσε να δείχνει την ημερομηνία με βάση διάφορα συστήματα χρονολόγησης, όπως το μετωνικό ημερολόγιο (ένα αρχαίο ελληνικό ημερολόγιο που βασίζεται σε κύκλο 19 ετών, ο οποίος εξισώνει τον ηλιακό χρόνο και τον σεληνιακό χρόνο). Αυτό το ημερολόγιο επέτρεπε στους χρήστες να συγχρονίζουν την κίνηση του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών με τις αντίστοιχες ημερομηνίες.
Κινήσεις της Σελήνης
Ο μηχανισμός μπορούσε να προβλέψει την θέση της Σελήνης στον ουρανό, (η Σελήνη δεν κινείται με σταθερή ταχύτητα γύρω από τη Γη, αλλά ακολουθεί ελλειπτική τροχιά). Διέθετε ένα σύστημα που λάμβανε υπόψη την επιτάχυνση και την επιβράδυνση της σεληνιακής κίνησης, δίνοντας μια πιο ακριβή αναπαράσταση της κίνησης της Σελήνης.
Προβλέψεις Ηλιακών και Σεληνιακών Εκλείψεων
Ο μηχανισμός μπορούσε να προβλέψει ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις, βασιζόμενος σε δύο κύκλους: 1. Σάρος (18 έτη, 11 ημέρες και 8 ώρες), ο οποίος χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη της επανεμφάνισης των εκλείψεων. 2. Εξελιγμός (54 έτη), που είναι τρεις κύκλοι Σάρος και δίνει πιο ακριβή χρονικά διαστήματα. Ένας ειδικός δίσκος στον μηχανισμό έδειχνε τις πιθανές ημερομηνίες εκλείψεων.
Κινήσεις των Πλανητών
Αν και οι αρχικές έρευνες είχαν δείξει ότι ο μηχανισμός παρακολουθούσε μόνο τις κινήσεις της Σελήνης και του Ήλιου, νέες έρευνες υποδηλώνουν ότι μπορούσε να παρακολουθεί και τις κινήσεις των πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας, Κρόνος). Οι κινήσεις των πλανητών στον ουρανό δεν είναι σταθερές, καθώς παρουσιάζουν ανάδρομη κίνηση (δηλαδή αλλάζουν κατεύθυνση από την κανονική πορεία τους) λόγω της σχετικής κίνησης της Γης και του κάθε πλανήτη. Ο μηχανισμός μπορούσε να υπολογίζει αυτή την περίπλοκη κίνηση.
Συνδυασμός Σεληνιακών και Ηλιακών Κύκλων
Ο μηχανισμός λάμβανε υπόψη το μετωνικό κύκλο (19 έτη), ο οποίος συνδέει τον ηλιακό με τον σεληνιακό χρόνο. Στο τέλος αυτού του κύκλου, οι φάσεις της Σελήνης επιστρέφουν στην ίδια ημερομηνία. Επίσης, περιλάμβανε τον καλλιππικό κύκλο (76 έτη, που είναι 4 μετωνικοί κύκλοι), βελτιώνοντας την ακρίβεια των υπολογισμών.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του μηχανισμού ήταν ότι περιείχε δείκτες για τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπήρχε ένας δίσκος που έδειχνε τον τετραετή κύκλο των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και άλλες πανελλήνιες αθλητικές διοργανώσεις (π.χ. Ίσθμια, Νέμεα).
Δείτε και το αντίστοιχο Wiki
Συνημμένοι πόροι | |
---|---|
Τι υπολογισμούς έκανε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων |

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 - 9:23 μ.μ.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 - 9:11 μ.μ.
Πώς λειτουργούν τα γρανάζια και πώς συνδέονται.
Πώς ο Μηχανισμός υπολόγιζε εκλείψεις και τη θέση των πλανητών.
Πώς οι αρχαίοι Έλληνες κατάφεραν να αναπτύξουν τέτοια τεχνολογία

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 - 9:09 μ.μ.


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 - 9:02 μ.μ.


Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024 - 8:58 μ.μ.

Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -