Μάθημα : ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ

Κωδικός : 9050916146

21  -  ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Μάθημα

Δημιουργική γραφή! 

Ένα ταξίδι στη φαντασία! Διδακτική παρέμβαση στο μάθημα της δημιουργικής έκφρασης στο πλαίσιο της εκπόνησης της πρακτικής άσκησης του  Μεταπτυχιακού διπλώματος του τμήματος Ανθρωπιστικών Σπουδών - Δημιουργικής γραφής (Μaster of Arts),  του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΤΟΧΟΙ: Ολιστική προσέγγιση. Καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων ανάγνωσης,  γραφής, αφήγησης και καταγραφής των σκέψεων, των ιδεών και των συναισθημάτων μας. Ενίσχυση κάθε μορφής δημιουργικής δυναμικής.  Καλλιέργεια πολυγραμματισμού και δεξιοτήτων του 21ου αι.

ΜΕΘΟΔΟΣ: Ομαδοσυνεργατική, εβδομαδιαία ανατροφοδότηση, αναστοχασμός, ατομική, ομαδική,  διαμορφωτική και τελική αξιολόγηση- αποτίμηση, portfolio.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  9 εβδομάδες

ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Φιλαναγνωσία, εξοικείωση με την κλασική λογοτεχνία, δημιουργία παραμυθιού, εικονογράφηση (και ψηφιακή αποτύπωσή του) και διασκευή του σε θεατρικό έργο που θα αναπαρασταθεί στην τελετή λήξης του σχολικού έτους.

Ας ξεκινήσουμε....

Παρακάτω θα βρεις ένα εγχειρίδιο πλεύσης.

Περιλαμβάνει:

  • τα θεματικά πεδία εκκίνησης
  • αγημηματικές τεχνικές και αφηγηματικούς τρόπους
  • προτεινόμενα εκφραστικά μεσα
  • ηλεκτρονικά λεξικά και εγχειρίδια
  • δικτυογραφία
  • φύλλα εργασίας
  • κάρτες ανάγνωσης
  • ηλεκτρονικά βιβλία (e- books)
  • audio- books

 

 

Ενότητες

Ηλεκτρονική τάξη δημιουργικής γραφής.

Γειά σου! Ας συστηθούμε!

Η αγάπη μας για τη  δημιουργική σκέψη μας οδηγεί σε νέα μονοπάτια. Με τους μαθητές εργαζόμαστε συχνά πάνω σε αυτό το πεδίο, διαβάζοντας ποιήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα, κινηματογραφικά σενάρια και θεατρικά έργα. Αναζητούμε την εκφραστικη διέξοδο σε κάθε πλέγμα δημιουργίας   με ποιήματα, μικρές ιστορίες, παραμύθια, προσωπικές αφηγήσεις, ψηφιακές αφηγήσεις, εικαστικές κατασκευές, καλλιτεχνικές πρωτοτυπίες.

Αν σου αρέσει η δημιουργικότητα θα πορευτούμε παρέα.

Θα μπούμε σε ένα σπειροειδή λαβύρινθο που ονομάζεται "Λάβρυς", η συμφιλίωση των αντιθέτων. Θα αφήσεις στην είσοδο κάθε δύσκολη σκέψη και θα ξεκινήσεις με τόλμη και έμπνευση. 

Θα προσπαθήσουμε να λύσουμε γρίφους και να οδηγηθούμε στην αποκάλυψη κάθε φορά ενός κρυμμένου μυστικού που θα μας οδηγεί στη δημιουργική φαντασία και στην εκφορά της. Ιστότοποι και σχεδιαγράμματα θα είναι διαθέσιμα για να μας βοηθούν να βρίσκουμε κάθε φορά διέξοδο στην έκφρασή μας. Θα ανατρέχεις  στην ηλεκτρονική παραπομπή ή και στην έντυπη που θα σου μοιράζω και θα βρίσκεσαι σε "οδηγίες πλεύσης". Μετά θα καταγράφεις τις δημιουργίες σου και θα προχωράς προς μια νέα δίοδο. Ας είναι και ένα minimum  σύλληψης...Μην αναχαιτίσεις τη σκέψη σου, αν κάπου "κολλήσεις" ....σταματάς και προσθέτεις κάτι που σε εμπνέει ή μια φράση που αγάπησες...Θα οδηγηθούμε σε όμορφα περάσματα...Στην έξοδό μας θα τα συγκεντρώσουμε και θα τα ενώσουμε σε παραμύθι...Έπειτα θα το διαμορφώσουμε σε ψηφιακό παραμύθι. Μετά θα το διασκευάσουμε σε θεατρικό έργο που θα παρουσιάσουμε κατά την έξοδό μας.

Και μην ξεχνάς...η δημιουργία δεν έχει περιορισμούς, είναι ανεξάντλητη και ανυπότακτη, περιμένει μέσα μας μέχρι να βγει από το λαβύρινθο...δεν φυλακίζεται... θέλει έμπνευση και αγάπη...

Ας ξεκινήσουμε...

Φοράμε τα προσωπεία μας και ξεκινάμε..

Αρχικά, ας συστηθούμε....

 

 

 

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΛΕΥΣΗΣ 

Φοράμε τα προσωπεία μας και ξεκινάμε την εξερεύνηση, έχουμε τη θεωρητική σκευή μας και τη χρησιμοποιούμε στη διαδρομή μας (μπορείς να χρησιμοποιείς το όνομά σου ή ένα ψευδώνυμο).

Σμιλεύουμε την τεχνική, τις λύσεις μας. Χρησιμοποιούμε πλεγματονήματα που μας κατευθύνουν θεωρητικά (ανατρέχοντας στην ηλεκτρονική τάξη, e-class, αλλά και στο  εβδομαδιαίο έντυπο εγχειρίδιο πλεύσης) και διανθίζουμε με την προσωπική μας τεχνική.

Η αρχή της ιστορίας είναι το συμβόλαιο ανάμεσα στο συγγραφέα και τον αναγνώστη: οι συμβάσεις πρέπει να διαφαίνονται με σαφήνεια, ο αφηγηματικός χρόνος, ο χώρος, ο τόνος, ο ήρωας, η οπτική γωνία, το ύφος (4Π + 1 Τ, ποια/ος/οι, πότε, που, πως και τι).

Η πρώτη σελίδα «χτίζει» το μυθοπλαστικό σύμπαν. Πώς θα ξεκινήσω; Γραμμικά, από την αρχή; Μη-γραμμικά, από τη μέση (in media res), απ’ το τέλος;

Ποιος μιλάει; Ένα πρωτοπρόσωπο εγώ που ξέρει τα γεγονότα από πρώτο χέρι; Ένας παντογνώστης αφηγητής που στέκεται έξω από την ιστορία και σχολιάζει τα πάντα; Ένα συλλογικό υποκείμενο που κρίνει και γνωμοδοτεί; Η συγκεκριμένη επιλογή καθορίζει όχι μόνο την οπτική της αφήγησης αλλά και τη θερμοκρασία των λέξεων (Νικολαϊδου, 2014).

               Αναδιατυπώνουμε, αναδιατάσσουμε τις λέξεις και τις φράσεις μας, τις εμπλουτίζουμε, αφαιρούμε, επιμελούμαστε τις «τρύπες της πλοκής», αδυναμίες στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων, πύκνωση ή ανάπτυξη του λόγου, στην αναπνοή της στίξης, που χαρίζει στο κείμενο το βηματισμό του, την επιλογή μιας πιο δραστικής λέξης. (Νικολαϊδου, 2014)

Η διάνοιξη της διαδρομής μας σμιλεύεται. Πώς δομούμε; Επιλέγουμε μια αφηγηματική διαδρομή σύντομη; Με αφηγηματικό ρυθμό κοφτό, αγχωτικό, ασθμαίνοντα, εμπλουτισμένο με άφθονα σημεία στίξης που συνομιλούν σιωπηλά, με μικρές φράσεις που αποτελούνται από ρήματα και ουσιαστικά; Ή επιλέγουμε ένα μακρόσυρτο αφηγηματικό τόνο που σύρεται από δευτερεύουσες προτάσεις και «δαιδάλους υποταγμένου λόγου» (Νικολαϊδου, 2014).

Η συναρμογή των λέξεων, των νημάτων αφήγησης, επαναπροσδιορίζεται….

Είμαστε σε διαρκή δράση και διάδραση…

Λύνουμε αινίγματα κάθε φορά για να οδηγηθούμε στη διέξοδο της έμπνευσής μας. Χρησιμοποιούμε τα δομικά συστατικά (lego), αυτορρυθμιζόμαστε και αυτενεργούμε με θάρρος και αυτοκριτική, επαναπροσδιορίζοντας τις στρατηγικές μας με φαντασία…

Στο «κουτί με τις σπείρες», βάζεις  τις εμβόλιμες αναφορές, φράσεις, σκέψεις, αποφθέγματα, και  ό,τι συγκράτησες από τις αναγνωστικές σου διαδρομές…Πάντα αναφέρουμε την πηγή και το όνομα του συγγραφέα.

Δημιουργούμε  το προσωπικό μας ημερολόγιο συγγραφής!

Ας ξεκινήσουμε….

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΠΕΙΡΕΣ

Μέσα  στο κουτί, βάζουμε ό, τι μας έχει εμπνεύσει φράσεις από ποιητές, λογοτέχνες για να τις χρησιμοποιούμε ως εμβόλιμες αναφορές  στα γραπτά μας. Μπορούμε επίσης να ακουμπάμε σκέψεις δικές μας, εικόνες, έργα  που μας έχουν ενθουσιάσει. Πάντα αναφέρουμε την πηγή από την οποία πήραμε τις αναφορές μας  και το δημιουργό.

Στις δικές μας σκέψεις, γράφουμε το όνομά μας, μπορεί και το ψευδώνυμο. Φοράμε τα προσωπεία μας κι ενσαρκώνουμε το ρόλο μας.

Μέσα στο λαβύρινθο, χρησιμοποιούμε τις κάρτες διαδρομής και τα εκφραστικά μας μέσα, τα δομικά στοιχεία, lego της δημιουργικής μας έκφρασης και συνθέτουμε.

Ο  Αριστοτέλης μας βοηθά στην πορεία μας. Φοράει κάπα και σανδάλια. Κρατά μια μαγική πένα κι ένα βιβλίο γεμάτο λευκές σελίδες. Το βιβλίο αυτό έχει την ικανότητα να «ζωντανεύει» τις ιστορίες του όταν γράφει. Η πένα του είναι το κλειδί για τη λύση των γρίφων και των μυστηρίων.

Έχει μια περιπετειώδη κι εξερευνητική διάθεση. Είναι γεμάτος ενθουσιασμό και φαντασία, πάντα έτοιμος να δημιουργήσει νέους κόσμους και να λύσει κάθε πρόβλημα με τις λέξεις του. Το βλέμμα του είναι γεμάτο περιέργεια και έτοιμος να ξεκινήσει την επόμενη ιστορία.

Για αξεσουάρ έχει μια τσάντα γεμάτη από παλιά χειρόγραφα και χάρτες και μερικά μαγικά αντικείμενα που χρησιμοποιεί για να ενισχύσει τη δύναμη της γραφής του.

 

 

 

 

ΔΟΜΗ

ΤΡΙΠΡΑΚΤΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, το έργο πρέπει να διαθέτει αρχή, μέση και τέλος, καθώς και την κατάλληλη έκταση: ούτε τόσο μικρή ώστε να μην μπορεί να εκφράσει πλήρως το περιεχόμενό της, ούτε υπερβολικά μεγάλη ώστε να κουράζει τον θεατή. 

  • ΑΡΧΗ(ΕΙΣΑΓΩΓΗ): ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΚΗΝΗ -OIKEIOΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ [4Π(ποια/ος, πότε, που, πώς)+ 1Τ+ 1 ΓΙΑΤΙ].
  • ΜΕΣΗ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ- ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ- ΣΑΣΠΕΝΣ -ΚΟΡΥΦΩΣΗ 
  • ΤΕΛΟΣ(ΛΥΣΗ): ANOIKTO TEΛΟΣ- ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ FREYTAG

πενταμερές σχήμα- τροποποίηση του τριγωνικού σχήματος του Αριστοτέλη. Η πλοκή αποτελείται από: την Έκθεση (Exposition), την Αυξανόμενη δράση(Rising action), την Κορύφωση(Climax), τη Φθίνουσα δράση (Falling action) και την Τελική έκβαση (Denouement), (Freytag, 1900).

Yπάρχουν και άλλα δομικά μοντέλα, πιο περίπλοκα.

XΩΡΟΣ Που διαδραματίζεται η ιστορία;
ΧΡΟΝΟΣ

Πότε συντελούνται τα γεγονότα;

Γραμμική αφήγηση

Μη- γραμμική αφήγηση

in media res

Αναδρομή (flashback)

Πρόληψη (flash-forward)

Παρέκβαση

Προοικονομία

Προιδεασμός

Επιτάχυνση

Επιβράδυνση

Παράλειψη

Αφηγηματικό κενό

Εγκιβωτισμός

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ (ΗΡΩΑΣ)

Ποιός/α αφηγείται τα γεγονότα;

Tύποι χαρακτήρων

Πρωτεύων/Δευτερεύων

Κίνητρο/Υπερκίνητρο

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

Εσωτερικά χαρακτηριστικά

Συγκρούσεις---Εξωτερικές

                   --Εσωτερικές 

                   ---Διαπροσωπικές

                   ---Κοινωνικές

                    ----Καταστάσεων

                  ----Ενδοψυχική

                   ----Κοσμική

                   ----Αρχετυπική

Ιδιόλεκτος

Κατά τον Robert Knopf, υπάρχουν 6 βασικά είδη χαρακτηριστικών για τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων:

                    ----Φυσική υπόσταση

                    ---Ψυχολογική υπόσταση

                     ---Νοητικό επίπεδο

                     ---Κοινωνική τάξη και επάγγελμα

                    ----Οικογένεια και φίλοι

                    ---Επιθυμίες και ηθική

Μεταβολή του τόξου του χαρακτήρα

ΠΛΟΚΗ

 Πλοκή -Υποπλοκές

Εισαγωγή 

Καταλύτης (Narrative Hook)

Aνάπτυξη(Development)

Συγκρούσεις (Conflict)---Εξωτερικές

                                 ---Εσωτερικές

                                  ---Υπόγεια

                                ----Φανερή

                                 ---Πολυδιάσταση

Ανατροπές 

Κλιμάκωση εμποδίων (Escalation)

Eπίλυση (Resolution)

Kορύφωση(Climax)

Tέλος: Κλειστό / Ανοιχτό

Ωρίμανση/ Εξέλιξη χαρακτήρων 

Κυκλική δομή

ΥΦΟΣ

Απλό, λιτό με ελλειπτικές προτάσεις ή σύνθετο με επαυξημένες προτάσεις.

Ρητορικό, λυρικό, ποιητικό, 

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

α' πρόσωπο

β΄πρόσωπο

γ΄πρόσωπο

ΟΙ AΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

1. Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ : OMOΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

                                          ΕΤΕΡΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

2. Η ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ: ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

3. Η ΕΣΤΙΑΣΗ: MHΔΕΝΙΚΗ/ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ/ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

4. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ 

5. ΟΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ: ΔΙΗΓΗΣΗ/ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ/ ΔΙΑΛΟΓΟΣ/ ΣΧΟΛΙΑ/ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ/ ΕΥΘΥΣ ΛΟΓΟΣ/ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ/ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ  ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ

6. ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ: α' πρόσωπο/ β΄πρόσωπο/ γ΄ πρόσωπο

Πάτησε πάνω στο σύνδεσμο και θα οδηγηθείς στην αποκάλυψη των εκφραστικών μέσων:

Nέα Ελληνική γλώσσα - Σχήματα λόγου

https://users.sch.gr/ipap/NEGlossa/sximata-logou-NE.htm

Έπειτα πάτησε πάνω σε κάθε σχήμα λόγου για να βρεις την ερμηνεία του.

 

Mπορείς ανατρέξεις και  στα "έγγραφα" για να βρεις το υλικό.

ΛΕΞΙΚΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ (σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή):

Abrams, M.-H. (2005). Λεξικό λογοτεχνικών όρων: Θεωρία, ιστορία, κριτική λογοτεχνίας (Γ. Δεληβοριά & Σ. Χατζηιωαννίδου, Μετάφρ.). Aθήνα: Πατάκης.

Αντίστροφο Λεξικό, Αναστασιάδη – Συμεωνίδη. Ανακτήθηκε από https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/reverse/index.html

Βοσταντζόγλου, Θ. (21986). Αντιλεξικόν της νεοελληνικής  γλώσσης ή Ονομαστικόν  της  Νεοελληνικής Γλώσσης. Αθήνα: Βοσταντζόγλου.

Λεξικό της κοινής νεοελληνικής. Η Πύλη για την ελληνική γλώσσα. Ανακτήθηκε από

https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/index.html.

Παρίσης, Ι, & Παρίσης, Ν. (2015). Λεξικό λογοτεχνικών όρων. Ινστιτούτο Διόφαντος. Ανακτήθηκε από https://www.openbook.gr/lexiko-logotexnikwn-orwn/

Τριανταφυλλίδης, Μ. (2006). Nεοελληνική γραμματική. Αθήνα: ΟΕΔΒ. Ανακτήθηκε από https://www.greek-language.gr/greekLang/files/document/modern_greek/grammatiki.triantafyllidi.pdf.

 

ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. (n.d.). Γλωσσάρι όρων γλωσσολογίας που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια. Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα. Ανακτήθηκε από https://www.greek-language.gr/digitalResources/modern_greek/tools/lexica/glossology_edu/lemma.html?id=168&ur=2

Νέα ελληνική γλώσσα – Σχήματα λόγου. Ανακτήθηκε από: https://users.sch.gr/ipap/NEGlossa/sximata-logou-NE.htm

Ντε Σαιντ Εξυπερύ, A. (n.d.). O μικρός πρίγκιπας. Ebooks4Greeks. Ανακτήθηκε από https://www.ebooks4greeks.gr/o-mikros-prigkipas

Ντικενς, Τσ.(1838). Όλιβερ Τουίστ. Χρονολόγιο της παιδικής ηλικίας. Η πύλη για την ελληνική γλώσσα. Ανακτήθηκε από https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/chronology/index.html

Ντε Σαιντ Εξυπερύ, A. (n.d.). O μικρός πρίγκιπας και η αλεπού. Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (Β΄ Γυμνασίου) - Βιβλίο Μαθητή (Εμπλουτισμένο). Ανακτήθηκε από https://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2246/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_B-Gymnasiou_html-empl/indexj_5.html

 

 

 

 Χρήσιμος σύνδεσμος:   https://www.greek-language.gr/digitalResources/modern_greek/tools/lexica/glossology_edu/lemma.html?id=168&ur=2

(Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα - Γλωσσάρι όρων γλωσσολογίας που χρησιμοποιούνται στα σχολικά εγχειρίδια) 

 

                                                           ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

(Kατηγοριοποίηση κατά τον Γάλλο αφηγηματολόγο Gérard Genette).

 

1.      ΤΟ ΕΙΔΟΣ  ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ

ΟΜΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

Συμμετέχει στην ιστορία είτε ως πρωταγωνιστής, είτε ως αυτόπτης μάρτυρας. Όταν πρωταγωνιστεί ως βασικός ήρωας χαρακτηρίζεται ως αυτοδιηγητικός.

 

ΕΤΕΡΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

Δε συμμετέχει στην ιστορία, την αφηγείται από απόσταση.

Σύμφωνα με το αφηγηματικό επίπεδο

ΕΝΔΟΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

Αφηγείται γεγονότα που ανήκουν στη βασική αφήγηση.

 

ΕΞΩΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

Αφηγείται γεγονότα που  δεν ανήκουν στην βασική αφήγηση (πρόλογοι…)

 

ΜΕΤΑΔΙΗΓΗΤΙΚΟΣ

Αφηγείται γεγονότα μιας αφήγησης που εντάσσεται στην κεντρική αφήγηση και λέγεται εγκιβωτισμένη αφήγηση.

Ο ΤΥΠΟΣ ΤΟΥ ΑΦΗΓΗΤΗ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Αφηγείται την ιστορία σε α’ πρόσωπο.

 Όταν ταυτίζεται με το συγγραφέα ονομάζεται Πρωταγωνιστής- αυτοδιηγητικός. Όταν είναι δευτερεύον πρόσωπο και δεν ταυτίζεται με το συγγραφέα ονομάζεται Πρωταγωνιστής- δραματοποιημένος.

 

ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΗΣ ΑΦΗΓΗΓΗΤΗΣ

Αφηγείται την ιστορία σε γ΄ πρόσωπο. Γνωρίζει τα πάντα για όλα τα πρόσωπα και τις καταστάσεις. Δεν αποτελεί έναν από τους ήρωες της αφήγησης.

2.      Η ΟΠΤΙΚΗ ΓΩΝΙΑ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ

Ο αφηγητής είναι ένας από τους ήρωες  της ιστορίας και αφηγείται όσα αντιλαμβάνεται.

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

Ο αφηγητής βρίσκεται έξω από την  ιστορία και αφηγείται σε γ’ πρόσωπο.

3.      Η ΕΣΤΙΑΣΗ

ΜΗΔΕΝΙΚΗ

ο αφηγητής γνωρίζει περισσότερα από ό,τι τα πρόσωπα (παντογνώστης αφηγητής)

 

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ

ο αφηγητής γνωρίζει όσα και τα πρόσωπα (ή ένα από τα πρόσωπα)

 

 

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ

ο αφηγητής γνωρίζει λιγότερα από τα πρόσωπα (ή ένα από τα πρόσωπα)

Μπορεί να είναι και ο ίδιος ένας από τους ήρωες της ιστορίας.

4.      Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΗ-ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Τα γεγονότα παρατίθενται ή εξελίσσονται σε χρονολογική σειρά, ακολουθώντας την πορεία του χρόνου.

 

ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ

Όταν δεν ακολουθείται η χρονολογική σειρά των γεγονότων αλλά ανατρέπεται.

 

 

 

ΑΝΑΧΡΟΝΙΕΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ (flashback)

 H αφήγηση τοποθετείται από το παρόν στο παρελθόν.

 

ΠΡΟΛΗΨΗ(flash-forward)

Η αφήγηση κινείται από το παρόν στο μέλλον.

 

in media res

Η αφήγηση ξεκινά από το μέσο της ιστορίας.

 

 

 

 

 

 

 

ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΕΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ(ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ)

Ιστορία μέσα στην ιστορία, αφήγηση μέσα στην αφήγηση, όπως ένα όνειρο που περιγράφεται μέσα στη βασική αφήγηση (η εγκιβωτισμένη αφήγηση έχει αρχή-μέση-τέλος).

 

ΠΑΡΕΚΒΑΣΗ

Όταν γίνεται αναφορά σε άλλο θέμα που δε σχετίζεται με τη ροή της ιστορίας.

 

ΠΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγράφεται μια πληροφορία που προετοιμάζει κατάλληλα και φυσικά για τα μελλούμενα.

 

ΠΡΟÏΔΕΑΣΜΟΣ

Όταν ο αφηγητής μας δίνει μια γενική ιδέα, κάπως αόριστη βέβαια, για κάτι που πρόκειται να συμβεί μετά.

 

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ

Σύντομη παρουσίαση γεγονότων μεγάλης διάρκειας, για να μην κουράσουν το δέκτη.

 

ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ

Αργή παρουσίαση γεγονότων  μικρής διάρκειας, για να επιτείνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

 

ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ

Παράλειψη γεγονότων που δε σχετίζονται με το θέμα.

 

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΟ

Παράλειψη γεγονότων της αφήγησης που όμως δυσλειτουργούν την εξέλιξη της πλοκής.

5.      ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

α΄πρόσωπο

 

 

β΄πρόσωπο

 

 

γ’ πρόσωπο

 

 

 

 

6.      ΤΟ ΥΦΟΣ

 

Απλό, λιτό, επιγραμματικό, ρητορικό, ρεαλιστικό, λυρικό,  ρητορικό, αποφθεγματικό, προτρεπτικό, εξομολογητικό, ειρωνικό, υπαινικτικό, διδακτικό, πομπώδες…

ΛΥΡΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ: χρήση ποιητικού λόγου, συναισθηματική φόρτιση.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ: ακριβής περιγραφή της πραγματικότητας («φέτα ζωής»).

ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ

 

ΔΙΗΓΗΣΗ

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Παρουσίαση χώρων, χαρακτήρων, αντικειμένων

 

ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Οι χαρακτήρες συνομιλούν

 

ΕΥΘΥΣ ΛΟΓΟΣ

 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΛΑΓΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Συνδυασμός αφηγηματικού και άμεσου λόγου χωρίς εισαγωγικά

 

ΣΧΟΛΙΑ

 

 

ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Ένας χαρακτήρας μιλάει μόνος του

 

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

 Παρουσίαση των σκέψεων ενός χαρακτήρα όπως εμφανίζονται στο μυαλό του

 

ΕΓΚΙΒΩΤΙΣΜΟΣ

Αφήγηση μέσα στην αφήγηση

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

Yπάρχει το έγγραφο  αριστερά στο πεδίο  "Έγγραφα", σε αρχείο word, για να το εκτυπώσεις.

Αν θελήσεις να μετατρέψεις την αφήγησή σου σε ψηφιακή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις:

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ:

1.  Pixton (για δημιουργία χαρακτήρων).

2.  PhotoStory 1(απλή, εύχρηστη εφαρμογή για μετατροπή της ιστορίας σε βίντεο. Περιλαμβάνει και τη δυνατότητα εισαγωγής ήχου και ηχογράφησης της φωνής).

3. Power point (πατάμε δεξί κλικ στο ποντίκι, δημιουργία αρχείου Παρουσιάσεων του Μicrosoft Power point. Κάνουμε  εισαγωγή διαφανειών και φωτογραφιών. Πατάμε "αναπαραγωγή των διαφανειών" (επιλέγοντας  αναπαραγωγή με το κλικ του ποντικού ή αυτόματα). Μπορούμε να κάνουμε  εισαγωγή ήχου και ηχογράφησης της φωνής και εξαγωγή του τελικού προϊόντος ως βίντεο).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο ήχος που θα επιλέξεις θα πρέπει προηγουμένως να έχει μετατραπεί σε  mp3  με την εφαρμογή «converter to mp3» δωρεάν, πατώντας στο https://www.freeconvert.com/mp3-converter   

ή  ενδεχομένως και σε άλλες δωρεάν εφαρμογές.

Ακόμη, μπορείς να προσθέσεις κινήσεις στις διαφάνειές σου.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΟ:

Μπορείς να δημιουργήσεις ψηφιακό βιβλίο με τις εφαρμογές:

Ίσως πρώτα, να χρειαστεί να  δημιουργήσεις  ένα power point με το αρχείο σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Στη χρήση φωτογραφιών και  αρχείων από το διαδίκτυο γιατί έχουν δικαιώματα χρήσης.Ένας ιστότοπος δωρεάν για την άντληση των φωτογραφιών είναι  το  ''Pixabay", χωρίς καταβολή δικαιωμάτων.

 

Όλιβερ Τουίστ  του Κάρολου Ντίκενς

                                               

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑΣ ΣΚΗΝΗΣ  (pdf)

 

ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

ΕΡΓΟ-ΤΙΤΛΟΣ: Όλιβερ Τουίστ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ:  Κάρολος Ντίκενς Άγγλος συγγραφέας

HMEΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:1838 είναι το  πρώτο μυθιστόρημα που γράφτηκε στην αγγλική γλώσσα έχοντας ως πρωταγωνιστή ένα παιδί.

TOΠΟΣ: Λονδίνο

"Με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ", έγραψε κάποτε ο Κάρολος Ντίκενς, "θέλησα ν' αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει". Αυτό που επιδίωξε ο μεγάλος Άγγλος συγγραφέας το κατάφερε. Δημιούργησε ένα έργο, γεμάτο ανθρωπιά, χιούμορ και πάθος.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ:Όλιβερ Τουίστ

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ : Oliver Twist/M Bumble/Mme Mann/M Sowerberry/Charlotte/Noé Claypole/ Maurice Bolter/M Jack Dawkins/ le rusé Matois/Fagin/Charlot Bates/Nancy/Mme Bedwin/M Brownlow/Guillaume Sikes/M Grimwig/Tom Chitling/Tobie Crackit/Mme Crowney/ Mme Bumble/Monks/ Edouard Leeford/M Giles/Brittles/Mme Maylie/Mlle Rose Maylie/M Henry Maylie/M Losberne

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:               

Ο Όλιβερ Τουίστ ήταν ένα παιδί που γεννήθηκε μια νύχτα σε άσυλο. Η μητέρα του ερχόταν από μακριά, κανένας δεν ήξερε από πού. Η φτωχή γυναίκα ξεψύχησε αφού ζήτησε να της δώσουν να φιλήσει το νεογέννητο. Ο μικρός Όλιβερ δεν είχε ούτε καν επίθετο. Του το έδωσε ο παιδονόμος, ο επιστάτης του φτωχοκομείου, ο άκαρδος κ. Μπαμπλ. Στα ορφανά που δεν είχαν όνομα τους έδινε επίθετα με αλφαβητική σειρά.

Τους πρώτους μήνες της ζωής του, ο Όλιβερ τους πέρασε στο άσυλο των απόρων. Αργότερα τον έστειλαν στο σπίτι της κυρίας Μαν που έπαιρνε από τον Δήμο χρήματα για να μεγαλώνει τα ορφανά. Η ζωή στο σπίτι εκείνο ήταν φοβερή για τα παιδάκια. Το περίεργο δεν ήταν που πέθαιναν -και πέθαιναν αρκετά- αλλά που κατάφερναν να ζήσουν και να μεγαλώσουν με τα φαγητά που έτρωγαν και με τα κουρέλια που φορούσαν.

Στο σπίτι της κυρίας Μαν ο Όλιβερ έκλεισε τα 9 χρόνια του. Ήταν ένα παιδάκι χλωμό, αδύνατο, δειλό και πάντα τρομαγμένο. Στα 9 του χρόνια πήγε και το παρέλαβε από το oρφανοτροφείο της κ. Μαν, ο επιστάτης του ασύλου, ο κ. Μπαμπλ. Οι Σύμβουλοι είχαν αποφασίσει ότι ο Όλιβερ έπρεπε ν' αρχίσει να εργάζεται.

Εκεί στο άσυλο των απόρων του Δήμου, ο Όλιβερ Τουίστ διέπραξε το πρώτο μεγάλο αμάρτημα της ζωής του. Ένα βράδυ, ο δυστυχής Όλιβερ Τουίστ είχε την κακή ιδέα να ζητήσει λίγο ακόμα φαγητό από τον μάγειρα. Ήταν κάτι το ανήκουστο, να ζητήσει κι άλλο φαγητό ένα ορφανό. Το Συμβούλιο αποφάσισε να απομακρύνει τον μικρό "αντάρτη" και "ταραχοποιό" από το άσυλο, αφού πρώτα διέταξε να τον κλείσουν στην απομόνωση.

Έτσι ο Όλιβερ δόθηκε μαθητευόμενος σ' έναν εργολάβο κηδειών, τον κ. Σόουερμπερι (Sowerberry). Μα και στο σπίτι αυτό η ζωή του μικρού Όλιβερ ήταν μαρτυρική και ανυπόφορη. Ώσπου, μια μέρα, ο Τουίστ ξεκίνησε με τα πόδια για το Λονδίνο. Παντού ήταν μόνος, παντού ήταν αποδιωγμένος και αβοήθητος.

Ύστερα από πολλές μέρες ταξίδι με τα πόδια, έφτασε στα προάστια του Λονδίνου. Εκεί συναντήθηκε τυχαία με  έναν πορτοφολά, τον Τζακ Ντόουκινς. Αυτός πρότεινε στον Όλιβερ να τον πάει στο Λονδίνο και να τον συστήσει σ' ένα "καλό γέρο" που... βοηθούσε τ' απροστάτευτα παιδάκια. Αυτός ήταν ο Φέιγκιν, ο οποίος εκπαίδευε τα παιδιά στην κλεψιά και τη λωποδυσία. Από τότε ο Όλιβερ αναγκάστηκε να συμμετέχει σε μια σπείρα με άλλα αγόρια που εκπαιδεύονταν να κλέβουν για τον πορτοφολά.

Ο δρόμος που θα οδηγούσε στην καταστροφή ήταν πια ορθάνοιχτος μπροστά του. Όμως ο Όλιβερ Τουίστ είχε μέσα του τα στοιχεία που κάνουν έναν καλόν και τίμιο άνθρωπο, γι' αυτό και μετά από πολλές περιπέτειες ο αγώνας του τελικά αμείφθηκε. Στο τέλος βρήκε την οικογένειά του.

 Κοινωνικό πλαίσιο

Η Βρετανία του Ντίκενς ήταν μια χώρα μεγάλων αντιθέσεων. Υπήρχαν πάμπλουτοι αλλά και υπερβολικά φτωχοί. Ήταν μια περίοδος σνομπισμού κατά την οποία μονάχα τα άτομα που προέρχονταν από την αριστοκρατία ή από παλιές οικογένειες γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Η απόκτηση χρημάτων ήταν σχεδόν θρησκεία στην Αγγλία του 19ου αιώνα. Έτσι πίσω ακριβώς από την υψηλή κοινωνία βρισκόταν ο κόσμος των πλούσιων επιχειρηματιών. Βασικές ιδιότητες αυτού του κόσμου ήταν ο σεβασμός, η σκληρή εργασία, η ευσέβεια και η νοικοκυροσύνη. Ο σεβασμός και η διακριτικότητα έφταναν στα όρια του γελοίου. Η σκληρή εργασία ήταν συνώνυμη με κουραστικές αγοραπωλησίες. Η νοικοκυροσύνη ήταν υπερβολική κι εκείνοι που κουραζόντουσαν γι' αυτή ήταν οι θηλυκοί υπήκοοι της Βικτωρίας. Η συναίσθηση του καθήκοντος ήταν ίσως πραγματική εκείνη την εποχή, ωστόσο συχνά συνδυάζονταν με άλλες ιδιότητες στις οποίες τα χρήματα και η εξουσία έπαιζαν μεγάλο ρόλο.

Υπήρχαν φυσικά και αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, αλλά γενικά οι άνθρωποι αυτού του κόσμου φαίνεται να ήταν άσπλαχνοι και αναίσθητοι. Αυτή η νοοτροπία είχε την αντανάκλασή της παντού όπου μοχθούσε ο εργατικός κόσμος. Εργάτες, παιδιά σκλάβων, υποσιτιζόμενοι μαθητευόμενοι, καπνοδοχοκαθαριστές, άνθρωποι που δούλευαν στα σπίτια τους και τυφλωνόντουσαν από την πείνα, ήταν οι φρικτές εικόνες της εποχής. Πραγματικά, εκείνο τον καιρό οι περισσότερες οικογένειες της εργατικής τάξης αγωνιζόντουσαν σκληρά για να κερδίσουν το ψωμί τους και πολλές απ' αυτές ζούσαν μέσα μέσα στη βρωμιά των φτωχοσυνοικιών.

Οι φυλακισμένοι εξακολουθούσαν να στέλνονται στην Αυστραλία υπό φοβερές συνθήκες. Το σύστημα των εγχώριων φυλακών ήταν λίγο καλύτερο, αλλά η φυλάκιση σε πλοία-φυλακές ήταν χειρότερη. Αν δεν είχε κάποιος δουλειά, ήταν καταδικασμένος να πεθάνει. Στο Λονδίνο υπήρχαν τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι που δεν είχαν που να κοιμηθούν και που ζούσαν από τη ζητιανιά.

Οι φτωχοί των επαρχιών ζούσαν κάπως καλύτερα από τους φτωχούς της πόλης. Πάντως τα παιδιά τους ήταν υποχρεωμένα να δουλεύουν από μικρά για να μην πεθάνουν αυτά και οι οικογένειές τους από την πείνα. Αλλά όσο σκληρά κι αν εργάζονταν κέρδιζαν πολύ λίγα και οι περισσότεροι εργάτες που δούλευαν σε φάρμες κυνηγούσαν λαθραία για να χορτάσουν την πείνα τους, παρά τους αυστηρούς νόμους και τις σκληρές παγίδες που στήνονταν για τους λαθροκυνηγούς. Φυσικά υπήρχαν και εδώ εξαιρέσεις, αλλά πάντως σ' ολόκληρη τη χώρα οι κτηματίες και οι φεουδάρχες, που κυβερνούσαν τα χωριά, μεταχειριζόντουσαν τους εργάτες τους κάπως καλύτερα από τους προγόνους τους της Μεσαιωνικής εποχής. Και το παράδειγμα των πόλεων το ακολουθούσαν και οι γείτονές τους. Υπήρχαν βέβαια και καλόκαρδοι άνθρωποι, όμως γενικά οι κτηματίες, οι νοικοκυραίοι, ακόμα και οι κληρικοί και όλοι οι άλλοι που είχαν οικονομική άνεση, φαίνεται πως έδιναν περισσότερη αξία στα σπορ παρά στις ανθρώπινες ζωές.

Πολλοί μεγάλοι μεταρρυθμιστές εμφανίστηκαν σ' όλη τη χώρα, αλλά η φωνή εκείνων που είχαν χρήματα κι εξουσία ήταν δυνατότερη. Επέμειναν πως ήταν ανάγκη να εργάζονται και τα παιδιά, γιατί χωρίς αυτά η χώρα θα καταστρεφόταν καθώς τα πρώτα χρόνια που φάνηκαν οι μηχανές και υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός με το εξωτερικό, έπρεπε τα ημερομίσθια να κρατηθούν σε χαμηλό επίπεδο. Με τα μάτια της σημερινής εποχής βλέπουμε ότι η φτώχεια των μαζών σ' ένα φόντο αυξανόμενης ευημερίας ήταν το πιο συνταρακτικό χαρακτηριστικό της πλειονότητας του 19ου αιώνα.

BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΙΑ:

  •  Κάρολος Ντίκενς, Όλιβερ Τουίστ, μτφ. Μαρία Αγγελίδου, Παπαδόπουλος, 2001
  •  Oliver Twist (2005) | Scene: Please, sir, I want some more

          https://www.youtube.com/watch?v=r6CBR4yjPhw(2.57)

  • Όλιβερ Τουίστ / Αudiobook

           https://video.link/w/c-MxPdoOgGA#         

https://www.greek-language.gr/digitalResources/literature/education/chronology/index.html (πάτησε πάνω στο πεδίο "λογοτεχνία", στη χρονολογία 1838 και μετά  "Όλιβερ Τουίστ").


 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ:53

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ:

Ο ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ / ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ (ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ):

 

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ:

Η παιδική κακοποίηση/ O  ήρωας βασανίζεται , είναι χωρίς ταυτότητα, χωρίς οικογένεια, ζει σε άσυλο  απόρων, τρέφεται  ελάχιστα, είναι χωρίς επιμέλεια, χωρίς φροντίδα, χωρίς μόρφωση, χωρίς περίθαλψη. Ζει αποδιωγμένος και αβοήθητος.

 

Η παιδική εργασία/ο μικρός ήρωας εργάζεται ως μαθητευόμενος σε ένα εργολάβο κηδειών.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Κλειστό τέλος / Ανοιχτό τέλος

 

ΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ:

 

ΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ:

 

 

ΤΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ:

 

 

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ:

54 άρθρα

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ:

Άρθρο 3
1. Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημοσίους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στο παιδί την αναγκαία για την ευημερία του προστασία και φροντίδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων του, των επιτρόπων του ή των άλλων προσώπων που είναι νόμιμα υπεύθυνοι γι' αυτό, και παίρνουν για το σκοπό αυτό όλα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα.

3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε η λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που αναλαμβάνουν παιδιά και που είναι υπεύθυνα για την προστασία τους να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και σε ό,τι αφορά τον αριθμό και την αρμοδιότητα του προσωπικού τους, καθώς και την ύπαρξη μιας κατάλληλης εποπτείας.

Άρθρο 6
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί έχει εγγενές δικαίωμα στη ζωή.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μέρη εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Άρθρο 7
1. Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του και έχει από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα ονόματος, το δικαίωμα να αποκτήσει ιθαγένεια, και, στο μέτρο του δυνατού, το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους και με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλουν οι ισχύουσες σ' αυτό το πεδίο διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ελλείψει αυτών, το παιδί θα ήταν άπατρις.

Άρθρο 18
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγνώρισης της αρχής, σύμφωνα με την οποία και οι δύο γονείς είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού και την ανάπτυξή του. Η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού και για την ανάπτυξή του ανήκει κατά κύριο λόγο στους γονείς, ή κατά περίπτωση, στους νόμιμους εκπροσώπους του. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί τη βασική τους μέριμνα.

2. Για την εγγύηση και την προώθηση των δικαιωμάτων που εκφράζονται στην παρούσα Σύμβαση, τα Συμβαλλόμενα Κράτη παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια στους γονείς και στους νόμιμους εκπροσώπους του παιδιού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους για την ανατροφή του παιδιού και εξασφαλίζουν τη δημιουργία οργανισμών, ιδρυμάτων και υπηρεσιών επιφορτισμένων να μεριμνούν για την ευημερία των παιδιών.

3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται το δικαίωμα να επωφελούνται από τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα φύλαξης παιδιών, εφόσον τα παιδιά πληρούν τους απαιτούμενους όρους.

Άρθρο 19
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, του ή των νομίμων εκπροσώπων του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί.

2. Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται, αποτελεσματικές διαδικασίες για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων, που θα αποσκοπούν στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στο παιδί και σε αυτούς οι οποίοι έχουν την επιμέλειά του, καθώς και για άλλες μορφές πρόνοιας και για το χαρακτηρισμό, την αναφορά, την παραπομπή, την ανάκριση, την περίθαλψη και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους στις περιπτώσεις κακής μεταχείρισης του παιδιού που περιγράφονται πιο πάνω, και όπου χρειάζεται, για διαδικασίες δικαστικής παρέμβασης.

Άρθρο 20
1. Κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό του περιβάλλον ή το οποίο για το δικό του συμφέρον δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο περιβάλλον αυτό δικαιούται ειδική προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προβλέπουν γι' αυτό το παιδί μια εναλλακτική επιμέλεια, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους.

3. Αυτή η επιμέλεια μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, τη μορφή της τοποθέτησης σε μια οικογένεια, της KAFALAH του ισλαμικού δικαίου, της υιοθεσίας ή, σε περίπτωση ανάγκης, της τοποθέτησης σε ένα κατάλληλο για την περίσταση ίδρυμα για παιδιά. Κατά την επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις λύσεις, λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη μιας συνέχειας στην εκπαίδευση του παιδιού, καθώς και η εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσολογική καταγωγή του.

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΥΦΟΣ:

ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ :

  

Το πλήρες κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
(Πίνακας με επικυρώσεις / υπογραφές χωρών)

Τα 54 Άρθρα της Σύμβασης

(Οι σύντομες περιγραφές που δίνονται είναι ενδεικτικές και δεν αντανακλούν το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων.)

Πρώτο μέρος ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Άρθρα 1 έως και 41 
Σ' αυτό στοιχειοθετούνται οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των δικαιωμάτων των παιδιών Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας & Συμμετοχής.

  1. Ορισμός
    02. Διακρίσεις
    03. Φροντίδα
    04. Το Κράτος Μέλος
    05. Γονική καθοδήγηση
    06. Επιβίωση & Ανάπτυξη
    07. Όνομα & Εθνικότητα
    08. Ταυτότητα
    09. Ζωή με τους Γονείς
    10. Επανένωση με την οικογένεια
    11. Απαγωγή και κράτηση
    12. Ελευθερία Γνώμης
    13. Ελευθερία Έκφρασης
    14. Ελευθερία Σκέψης-Θρησκείας
    15. Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι
    16. Προσωπική ζωή
    17. Πρόσβαση σε πληροφόρηση
    18. Γονική ευθύνη
    19. Κακομεταχείριση - Παραμέληση
    20. Προστασία - ορφανά
    21. Υιοθεσία
    22. Παιδιά πρόσφυγες
    23. Παιδιά με ειδικές ανάγκες
    24. Υγεία & υγειονομικές υπηρεσίες
    25. Επανεξέταση φροντίδας
    26. Κοινωνική Πρόνοια
    27. Επίπεδο ζωής
    28. Εκπαίδευση
    29. Στόχοι της εκπαίδευσης
    30. Παιδιά μειονοτήτων
    31. Παιχνίδι - Ψυχαγωγία
    32. Παιδική Εργασία
    33. Προστασία από ναρκωτικά
    34. Σεξουαλική εκμετάλλευση
    35. Εμπορία παιδιών
    36. Άλλες μορφές εκμετάλλευσης
    37. Βασανιστήρια & στέρηση ελευθερίας
    38. Ένοπλες συρράξεις
    39. Επανένταξη - Αποκατάσταση
    40. Αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη
    41. Κατοχύρωση

Δεύτερο μέρος - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ: Άρθρα 42 έως και 45 
Εδώ περιγράφεται ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της Σύμβασης και θεσμοθετείται το όργανο που θα ασκεί αυτό το ρόλο, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού.Άρθρο 42- Άρθρο 43 - Άρθρο 44 - Άρθρο 45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ

 

 ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Ο μικρός πρίγκιπας  του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ

 


Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ (ebook & audiobook)

https://www.ebooks4greeks.gr/o-mikros-prigkipas

ΕΡΓΟ-ΤΙΤΛΟΣ: Ο μικρός πρίγκιπας

Πρόκειται για νουβέλα με μορφή παραμυθιού.

Η νουβέλα «Ο μικρός πρίγκιπας» αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βιβλίο του συγγραφέα, πιλότου και δημοσιογράφου Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ. Η πλοκή και τα θέματα παρουσιάζονται με στοιχεία παραμυθιού τα οποία μπλέκονται με χαρακτηριστικά γεγονότα της ζωής του συγγραφέα. Πίσω από αυτόν το φανταστικό κόσμο που πλάθει ο συγγραφέας, κρύβεται ένας μεγάλος προβληματισμός για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, το ρόλο του στη ζωή και τα συναισθήματά του. Τα θέματα που παρουσιάζει ο συγγραφέας κρύβουν σύμβολα ενώ ταυτόχρονα αναλαμβάνουν να δώσουν στον αναγνώστη ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. Όλα αυτά δεν είναι άσχετα με το συγκλονισμό και την αγωνία του συγγραφέα για τις ισορροπίες που διατάραξε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κατά τη διάρκεια του οποίου γράφτηκε το συγκεκριμένο βιβλίο.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Ο Σαιντ Εξυπερύ εξαφανίστηκε με το αεροπλάνο του στα ανοικτά της Κορσικής στις 31 Ιουλίου 1944, παραμονή της απελευθέρωσης της Γαλλίας. Βρισκόταν στην ένατη και τελευταία του πολεμική αποστολή. Τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου ήταν άγνωστα

 μέχρι το 2003 όταν βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου του στο βυθό της θάλασσας.

Είχε καταρριφθεί από Γερμανικά πυρά.

HMEΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ:

1943

Με την κατάληψη της Γαλλίας από τους Γερμανούς, ο Σαιντ Εξυπερύ καταφεύγει στην Αμερική όπου γράφει το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας». Η πρώτη έκδοση έγινε στη γαλλική γλώσσα «Le Petit Prince» και κυκλοφόρησε στη Νέα Υόρκη το 1943. Η έκδοση περιλαμβάνει και τα σχέδια τα οποία έχει δημιουργήσει ο ίδιος ο συγγραφέας.

 Σήμερα αποτελεί το τρίτο βιβλίο σε εκδόσεις αφού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα.

 TOΠΟΣ

Η Γη και άλλοι  Πλανήτες.

 Ο χώρος στον πλανήτη Γη αφορά ένα σημείο στην έρημο και μπορεί να ταυτιστεί με την έρημο όπου κατέπεσε το αεροπλάνο του Σαιντ Εξυπερύ. Η έρημος αυτή είναι το σημείο συνάντησης του αφηγητή με το Μικρό Πρίγκιπα και πρόκειται για το βασικό σκηνικό της αφήγησης του συγγραφέα. Οι άλλοι χώροι αποτελούν φανταστικό δημιούργημα του συγγραφέα και αφορούν τους «ιδιωτικούς» πλανήτες του Μικρού Πρίγκιπα και όλους τους άλλους τους οποίους επισκέφθηκε. 

Ο δικός του πλανήτης είναι ο αστεροειδής Β-612. Το μέγεθός του δεν είναι μεγαλύτερο από ένα σπίτι. Στον πλανήτη αυτό όλα είναι μικρά σε μέγεθος, όπως δηλώνει και ο Μικρός Πρίγκιπας. Πάνω στον πλανήτη του φυτρώνουν κάθε μέρα διάφορα λουλούδια που το βράδυ σβήνουν. Ένας όμως σπόρος φέρνει στον πλανήτη ένα τριαντάφυλλο που ζητά από το Μικρό Πρίγκιπα να το φροντίσει. Ο πλανήτης αυτός φιλοξενεί επίσης και τρία μικρά ηφαίστεια! Πάνω στα δύο από αυτά, ο Μικρός Πρίγκιπας ζεσταίνει το πρωινό του ενώ το τρίτο είναι ανενεργό! Ο ίδιος φροντίζει και τα τρία ηφαίστεια καθαρίζοντας τα, για να αποφεύγονται οι εκρήξεις.

Ο Μικρός Πρίγκιπας εγκαταλείπει το δικό του πλανήτη με τη βοήθεια ενός κοπαδιού από πουλιά. Οι χώροι τους οποίους επισκέφθηκε ο Μικρός Πρίγκιπας, όπως επίσης και ο δικός του πλανήτης είναι, όπως ο ίδιος εξηγεί, αστεροειδείς («σαν άστρα»). Στην πραγματικότητα πρόκειται για πολύ μικρούς πλανήτες που από τηλεσκόπια του 19ου αιώνα φαίνονταν ως σημεία φωτός. Στον επιστημονικό χώρο, η καταγραφή τους έγινε με ένα αριθμό και αυτό το στοιχείο χρησιμοποιεί ο Σαιντ Εξυπερύ όταν τους παρουσιάζει. Το όνομα που δίνει στους αστεροειδείς που επισκέπτεται ο Μικρός Πρίγκιπας είναι αριθμοί που αφορούν τους αριθμούς των πτήσεων που αναλάμβανε ως πιλότος. Έτσι, οι αριθμοί των πτήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου μετατράπηκαν σε ονομασίες των πλανητών-σταθμών που επισκέφθηκε ο μικρός πρωταγωνιστής κατά την περιπλάνησή του. Η επιλογή αυτή του συγγραφέα είναι προφανής. Θέλει με αυτό τον τρόπο να δείξει πως κάθε ταξίδι του Μικρού Πρίγκιπα αντιστοιχεί και στις πτήσεις του συγγραφέα: ίδια αγωνία να μάθει και να ζήσει νέες εμπειρίες, να γνωρίσει ανθρώπους και να προβληματιστεί.

Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

"Έτσι έζησα μόνος, χωρίς κανέναν που να μπορώ να του μιλάω αληθινά, μέχρι που έπαθα μια βλάβη στη Σαχάρα πριν από έξι χρόνια. Κάτι είχε σπάσει μέσα στον κινητήρα μου. Κι όπως δεν είχα μαζί μου ούτε μηχανικό ούτε επιβάτες, ετοιμαζόμουν να δοκιμάσω μόνος μου μια δύσκολη επισκευή. Ήταν για μένα ζήτημα ζωής και θανάτου. Είχα νερό το πολύ για οχτώ μέρες.
...Ήμουν πιο απομονωμένος κι από ναυαγό σε σχεδία στη μέση του ωκεανού. Φαντάζεστε λοιπόν την έκπληξή μου τα ξημερώματα, όταν με ξύπνησε μια περίεργη φωνούλα..."

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΗΡΩΑΣ:

 Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ :

Το τριαντάφυλλο στον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα 

το τριαντάφυλλο θα πρέπει να παραλληλιστεί με την αγάπη αφού με αυτό το συναίσθημα συνδέεται πάντοτε το συγκεκριμένο λουλούδι. Στην περιγραφή του, ο συγγραφέας αποδίδει σ’ αυτό ανθρώπινα χαρακτηριστικά, τόσο θετικά όσο και αρνητικά με στόχο να αποδείξει ότι το να αγαπάς είναι διαδικασία αλληλεξάρτησης που πρέπει να χαρακτηρίζεται από εκτίμηση, ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.

 «Το λουλούδι όμως, προστατευμένο μέσα στην πράσινη κάμαρά του, δεν είχε τελειωμό με τα στολίσματά του. Διάλεγε τα χρώματά του προσεκτικά. Ντυνόταν αργά, σιάζοντας ένα ένα τα πέταλά του. Δεν ήθελε να βγει γεμάτο τσαλακώματα σαν τις παπαρούνες.  Ήθελε να παρουσιαστεί μέσα σ’ ολόκληρη τη λάμψη της ομορφιάς του. Ναι, λοιπόν. Ήταν πολύ φιλάρεσκο». (σελ.33) 

 «Θαρρώ πως είναι ώρα για το πρόγευμα, πρόσθεσε εκείνο σε λίγο. Έχετε την καλοσύνη να με φροντίσετε; [...] Έτσι, νωρίς απ’ την αρχή, το λουλούδι τον είχε βασανίσει με την κάπως μυγιάγγιχτη ματαιοδοξία του». (σελ.33) 

 «Στεναχωρημένο που πιάστηκε να ετοιμάζει ένα τόσο απλοϊκό ψέμα, έκανε πως βήχει δυο τρεις φορές, για να ρίξει πάνω στο μικρό πρίγκιπα το φταίξιμο [...] Αυτό τότε δυνάμωσε κι άλλο το βήχα του, για να τον αναγκάσει, οπωσδήποτε, να νιώσει τύψεις». (σελ.35) Η παρουσία του στο έργο είναι πολύ σημαντική αν και παρουσιάζεται μόνο σε μερικές σελίδες. Ο εγωιστικός του χαρακτήρας με τις παραξενιές και τις απαιτήσεις οδηγούν το Μικρό Πρίγκιπα στην απόφαση να εγκαταλείψει τον πλανήτη του και να περιπλανηθεί στο σύμπαν. Ταυτόχρονα, η νοσταλγία του μικρού πρίγκιπα για το δικό του, «μοναδικό» τριαντάφυλλο, είναι η αιτία της επιθυμίας του για επιστροφή. Η επιλογή του λουλουδιού να είναι τριαντάφυλλο ίσως να συνδέεται και με το συμβολισμό του ως το λουλούδι της αγάπης. Αυτό το λουλούδι έχει ανθρώπινα χαρακτηριστικά: μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Με σημείο αναφοράς το λουλούδι, ο μικρός πρίγκιπας αντιλαμβάνεται ότι «την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια» και ότι η αγάπη στηρίζεται στην υπευθυνότητα για τον άλλο. 

Τα μπαομπάμπ 

Αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο για τον πλανήτη του μικρού πρίγκιπα. Είναι τελικά επικίνδυνα για τους ανθρώπους που είναι αδιάφοροι και τεμπέληδες.

Ο βασιλιάς 

Ζει σε ένα μικρό πλανήτη και πιστεύει ότι είναι ο απόλυτος μονάρχης του σύμπαντος. Στην πραγματικότητα όμως δεν ασκεί εξουσία πουθενά αφού δεν έχει ούτε δύναμη, ούτε υπηκόους. Απαιτεί υπακοή στις διαταγές του αλλά μέσα από τη συμπεριφορά δείχνει ότι στην πραγματικότητα νιώθει πραγματικά μόνος. 

Ο ματαιόδοξος 

Ζει μόνος σε έναν πλανήτη και περιμένει θαυμαστές για να τον χειροκρο τήσουν. Ο μόνος όμως που πέρασε από εκεί ήταν ο μικρός πρίγκιπας. Θεω ρεί ότι είναι ο πιο όμορφος, ο πιο κομψός, ο πιο πλούσιος κι ο πιο έξυπνος άνθρωπος του πλανήτη του χωρίς να συνειδητοποιεί ότι είναι ο μοναδικός κάτοικός του. 

Ο μπεκρής

 Η επίσκεψη στον πλανήτη του μπεκρή γέμισε το Μικρό Πρίγκιπα με μελαγχολία. Κάθεται βουβός και πίνει, για να ξεχάσει ότι ντρέπεται που πίνει! 

Ο επιχειρηματίας 

Είναι υπερβολικά απασχολημένος και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο. Πιστεύει ότι όλα τα άστρα είναι δικά του και γι’ αυτό τα μετρά συνεχώς. Σημαντικό όμως είναι ότι δεν ξέρει πώς αυτά που λάμπουν στον ουρανό ονομάζονται άστρα και ούτε έχει να προσφέρει κάτι σ’ αυτά. Είναι δικά του διότι αυτός πρώτος το σκέφτηκε! 

Ο φαναρανάφτης 

Βρίσκεται μόνος σε ένα πλανήτη όπου δεν υπάρχουν ούτε σπίτια και ούτε κάτοικοι με μοναδικό καθήκον να ανάβει και να σβήνει ένα φανάρι. Ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που του δόθηκαν και ο μικρός πρίγκιπας τον συμπαθεί διότι είναι ο μόνος που δεν ασχολείται με τον εαυτό του.

 Ο γεωγράφος 

Είναι ο τελευταίος σταθμός του μικρού πρίγκιπα κατά το ταξίδι του στο σύμπαν. Ο γεωγράφος εξηγεί το επάγγελμά του αλλά ο ίδιος δεν γνωρίζει τη γεωγραφία του πλανήτη του. Προτείνει στον μικρό πρίγκιπα να επισκεφθεί τον πλανήτη Γη. 

 Η αλεπού

 Η αλεπού παρουσιάζεται ξαφνικά όταν ο Μικρός Πρίγκιπας βρίσκεται στον τριανταφυλλόκηπο. Είναι από την αρχή πολύ φιλική με το Μικρό Πρίγκιπα. Του ζητά πολύ ευγενικά να την «ημερώσει» και η ίδια αναλαμβάνει τόσο το ρόλο του «εκπαιδευόμενου» όσο και το ρόλο του «εκπαιδευτή». Όταν αποχαιρετά το Μικρό Πρίγκιπα αποφασίζει να του χαρίσει το «μυστικό» για τη φιλία και τους δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους.

 Πώς μια αλεπού μπορεί να βρίσκεται στην έρημο;

 Πρόκειται για την αλεπού της ερήμου που στο μέγεθος είναι πιο μικρή από τις γάτες. Αυτό το είδος αλεπούς είναι γνωστό ως fennec.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, κρύβεται κάτω από τη γη μέσα σε σήραγγες.

Το φίδι 

Η πρώτη συνάντηση του Μικρού Πρίγκιπα στη γη γίνεται με ένα φίδι. Παρουσιάζεται με αυτοπεποίθηση και πιστεύει ότι έχει «περισσότερη δύναμη κι από το δάκτυλο ενός βασιλιά». Πιστεύει ότι μπορεί να λύσει όλα τα αινίγματα. Το άγγιγμά του εί ναι θανατηφόρο και όπως πάντοτε το φίδι συνδέεται με το θάνατο. Αναφέρει στο Μικρό Πρίγκιπα ότι μπορεί να τον βοηθήσει όταν νιώσει νοσταλγία για τον πλανήτη του... Το φίδι εμφανίζεται επίσης στο τέλος του βιβλίου όταν ο πρωταγωνιστής του ζητά βοήθεια για να επιστρέψει...

 Ο σιδηροδρομικός κλειδούχος

 Ρυθμίζει την πορεία των τρένων. Θεωρεί ότι οι επιβάτες είναι πολύ βιαστικοί και κανένας άνθρωπος δεν είναι ευχαριστημένος για τον τόπο στον οποίο βρίσκεται. 

Ο έμπορος

 Πουλά ειδικά χάπια για να μην αισθάνεται την ανάγκη της δίψας. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με τον έμπορο εξοικονομείς χρόνο. Ο μικρός πρίγκιπας δεν φαίνεται να συμφωνεί μαζί του... 

 Τούρκος αστρονόμος

Ο συγγραφέας αναφέρει έναν Τούρκο αστρονόμο στο τέταρτο κεφάλαιο, ο οποίος πιθανόν να είναι αυτός που ανακάλυψε τον πλανήτη του Μικρού Πρίγκιπα μέσα από το τηλεσκόπιο του, το 1909. Επειδή όμως φορούσε βράκα και φέσι, κανείς δεν τον πίστεψε. Τα πράγματα άλλαξαν το 1920 όταν ξαναέκανε την ίδια ανακοίνωση. Αυτή τη φορά φορούσε κομψά ρούχα και έτσι όλοι το πίστεψαν.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ: 

Ο μικρός πρίγκιπας είναι ένα αγόρι με χρυσαφένια μαλλιά και  κρυσταλλικό χαμόγελο, που δεν απαντά στις ερωτήσεις που του θέτουν.

Κατοικεί σ΄ ένα πλανήτη λίγο μεγαλύτερο από τον ίδιο, τον αστεροειδή Β12 του οποίου το έδαφος είναι γεμάτο από σπόρους μπαομπάμπ. ΄Εχει ένα τριαντάφυλλο, που γεννήθηκε ένα πρωινό ταυτόχρονα με τον ήλιο, περήφανο και ιδιότροπο που τον πλημμυρίζει με προσβολές .

Εκμεταλλεύεται τότε μία αποδημία άγριων πουλιών για να δραπετεύσει και να επισκεφτεί γειτονικούς πλανήτες. Από γνωριμία σε γνωριμία, φτάνει στη Γη και ανακαλύπτει τη φιλιά με την αλεπού. Μαθαίνει μαζί της ότι το σημαντικό είναι αόρατο στα μάτια και συνειδητοποιεί πόσο πολύ του λείπει το τριαντάφυλλό του.

Είναι καιρός για εκείνον  να γυρίσει κοντά του και να το φροντίσει. Στο δρόμο προς το γυρισμό, σε πλήρη έρημο, χίλια μίλια  μακριά από κάθε κατοικημένο έδαφος, συναντά έναν πιλότο. Αυτός ο πιλότος θα αφηγηθεί την ιστορία του.

·      Ο μικρός πρίγκιπας, Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

https://www.ebooks4greeks.gr/o-mikros-prigkipas

·        Ο Μικρός Πρίγκιπας- Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ/Feel Book by Katerina Grigoriou

https://www.youtube.com/watch?v=EnhxgONTPBg

ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΑΙΝΤ - ΕΞΥΠΕΡΥ, Ο μικρός πρίγκιπας και η αλεπού

https://ebooks.edu.gr/ebooks/v/html/8547/2246/Keimena-Neoellinikis-Logotechnias_B-Gymnasiou_html-empl/indexj_5.html

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ (THE LITTLE PRINCE)- Official trailer-ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΟ (2.33)

https://www.youtube.com/watch?v=ClZzdDVuJ50

 

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ:27

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΚΑΘΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ:

 

 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ:

 

Εξωτερικά χαρακτηριστικά

 Ξανθά μαλλιά 

 Οι φίλοι του Σαιντ Εξυπερύ τον χαρακτήριζαν ως «Βασιλιά-Ήλιο» εξαιτίας των ολόξανθων μαλλιών του. Αυτό το στοιχείο έχει και ο πρωταγωνιστής του έργου στην εξωτερική του εμφάνιση με τη διαφορά ότι δεν ονομάζεται βασιλιάς, αλλά Πρίγκιπας. Η εξωτερική εμφάνισή του ήταν με μεγάλη κάπα, όπως φαίνεται στα σχέδια  του συγγραφέα, έχει σχέση με τη στολή των αξιωματικών που συναντούσε στη Ντακάρ, πόλη της Σενεγάλης στην Αφρική όπου ταξίδευε με το αεροπλάνο του. Οι αξιωματικοί αυτοί φορούσαν μπότες και μακριά μπλε κάπα με χρυσά κουμπιά. Έτσι εμφανίζει και το Μικρό Πρίγκιπα όταν δημιουργεί το πορτρέτο του στις ακουαρέλες του βιβλίου.

0 μικρός πρίγκιπας

 Είναι ο πρωταγωνιστής της νουβέλας και δίνει το όνομά του στο βιβλίο. Ο συγγραφέας τον παρουσιάζει σταδιακά και δίνει ελάχιστα στοιχεία γι’ αυτή τη μορφή. Αυτές οι λίγες πληροφορίες που παρουσιάζονται είναι πολύ χαρακτηριστικές για να μπορέσει ο αναγνώστης να τον φανταστεί και να τον αφήσει να «μιλήσει» στην ψυχή του. Έχει «μικρή αλλόκοτη μορφή» και είναι «ένας τόσο δα, εντελώς παράξενος ανθρωπάκος». Τον χαρακτηρίζει ως «οπτασία», στοιχείο το οποίο συμφωνεί με το μυστήριο που καλύπτει την προέλευση και την παρουσία του. Εκτός από αυτό το στοιχείο, ο Μικρός Πρίγκιπας έχει τα χαρακτηριστικά ενός παιδιού, είναι δηλαδή γεμάτος περιέργεια και δίψα για μάθηση. Εγκαταλείπει το «σπίτι - πλανήτη» του, τον αστεροειδή Β-612, για να ταξιδέψει στο διάστημα όπου συναντά διάφορους τύπους ανθρώπων. Στις επισκέψεις του αυτές σε άλλους πλανήτες συναντά μόνο ενήλικες με πολλές αδυναμίες και ιδιοτροπίες. Ενδιαφέρεται να μάθει από αυτούς και μέσα από τις ερωτήσεις του φαίνεται η κριτική του διάθεση. Στην πλειοψηφία κατακρίνει τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν όλοι αυτοί τόσο στη συμπεριφορά όσο και στον τρόπο σκέψης τους. Μετά από διάφορες περιπλανήσεις καταλήγει τελικά στον πλανήτη Γη. Εκεί, ο μυστηριώδης ταξιδιώτης συναντά τον αφηγητή στην έρημο της Σαχάρας. Ο Μικρός Πρίγκιπας διψά για απαντήσεις και η αναζήτησή τους τον ωθούν στην περιπλάνησή του στους διάφορους πλανήτες. Σε Ο μικρός πρίγκιπας σε κάθε του συνάντηση με ενήλικες, όπως τον αφηγητή και τους περίεργους τύπους στους πλανήτες, τους υποβάλει συνεχώς ερωτήσεις. Το ίδιο κάνει όταν συναντά στη γη, το φίδι και την αλεπού. Περιεχόμενο των αποριών του αποτελεί η ζωή, η ύπαρξη και οι ενασχολήσεις των ενηλίκων στη γη. Οι πνευματικές του ανησυχίες θα βρουν απαντήσεις κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών του. Είναι ένας «μαθητής» που διψά για μάθηση και η αλεπού του διδάσκει το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή, την αγάπη. Αργότερα, ως «δάσκαλος» ο ίδιος θα μεταδώσει αυτές τις γνώσεις στον αφηγητή. Αυτό που κάνει το Μικρό Πρίγκιπα να ξεχωρίζει είναι η ικανότητά του να αγαπά στον υπέρτατο βαθμό. Η συνειδητοποίηση αυτής της αγάπης που κρύβει για το τριαντάφυλλό του, δίνει νόημα στη ζωή του. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει υπερφυσικά χαρακτηριστικά και ως σύμβολο αντιπροσωπεύει μέσα από την παιδικότητά του, την αθωότητα και την αγάπη. Πέρα όμως από την παιδική του αφέλεια παρουσιάζεται  πολύ ώριμος ασκώντας κριτική σε όσους συναντά είτε στους αστεροειδείς είτε στη Γη.

Είναι ένα χρυσαφένιο παιδί, είναι όμορφος, ευαίσθητος , αμείλικτος και διάφανος, περίεργος και απρόβλεπτος.

Είναι ένα παραμυθένιο πλάσμα που είναι ερωτευμένο με ένα τριαντάφυλλο, που παρηγορεί τη μοναξιά του με ηλιοβασιλέματα.

Μέσα από τις  αναμνήσεις του ταξιδιού του, ξετυλίγει όλη την επιιπολαιότητα, την υπεροψία,τη μιζέρια, τη δίψα για εξουσία και  λεφτά τη μοναξιά των ανθρώπων.

Ο μικρός πρίγκιπας επιστρέφει στον πλανήτη του ανάλαφρα και αθόρυβα. Πριν φύγει κάνει ένα δώρο στο φίλο του, του χαρίζει το γέλιο των αστεριών, τη γνώση πως τ’ αστέρια γι’αυτούς που ξέρουν να τα κοιτάζουν είναι μηνύματα αγάπης, αισιοδοξίας κι ομορφιάς.

 Αφηγητής (Συγγραφέας) Αφηγητής είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Σαιντ Εξυπερύ.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ:

 

-ύμνος στη ζωή, στην αγάπη και στη φιλία

η σημασία που έχει να αντιλαμβάνεται κανείς τα πράγματα γύρω του με την καρδιά και την ψυχή: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια...»

-Μια φιλία κτίζεται μέσα από την καλή διάθεση, την αγάπη, την αφοσίωση, την ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη, την κατανόηση και την υπευθυνότητα απέναντι στον άλλο. Οι φίλοι είναι μοναδικοί στον κόσμο όπως μοναδικό είναι και οτιδήποτε με το οποίο δημιουργούμε δεσμούς. Το τριαντάφυλλο του Μικρού Πρίγκιπα διαφέρει από όλα τα άλλα αν και είναι όμοιο με χιλιάδες άλλα. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ο δεσμός που έχει δημιουργήσει με το Μικρό Πρίγκιπα.

-«...Οι άνθρωποι δεν έχουν πια καιρό να γνωρίσουν τίποτα. Τ’ αγοράζουν όλα έτοιμα στα εμπορικά. Καθώς όμως δεν υπάρχουν εμπορικά που πουλάνε φίλους, οι άνθρωποι δεν έχουν πια φίλους». Τα λόγια αυτά είναι συγκλονιστικά και εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Η ζωή χωρίς φίλους είναι «μονότονη» όπως λέει η αλεπού και γι’ αυτό η ζωή του Μικρού Πρίγκιπα ήταν γεμάτη μελαγχολία πριν εμφανιστεί το λουλούδι στον πλανήτη του.

-Η σκέψη κρατά πάντοτε  ζωντανή την ανάμνηση. 

-Ο λόγος του βασιλιά παρά τα αρνητικά στοιχεία περιέχουν δύο σημαντικά μηνύματα: 

Α) «Απ’ τον καθένα πρέπει ν’ απαιτούμε αυτό που μπορεί να δώσει ... Η εξουσία έχει για στήριγμά της  πρώτ’ απ’ όλα τη λογική. Αν δώσεις διαταγή στο λαό σου να πάει να πέσει στη θάλασσα, ο λαός θα κάνει επανάσταση...»

δεν πρέπει να ακολουθούμε τις παράλογες απαιτήσεις όλων όσων ασκούν εξουσία.

 Β) «Είναι πολύ πιο δύσκολο να κρίνεις μόνος σου τον εαυτό σου παρά να κρίνεις τους άλλους. Αν καταφέρνεις να τον κρίνεις σωστά, θα πει πως είσαι πραγματικά σοφός.»

-Η αντίσταση στη ματαιοδοξία και πλεονεξία που κυριαρχούν στη ζωή των ανθρώπων. 

-ο άνθρωπος επιβάλλεται να αναζητά απαντήσεις μέσα από διερεύνηση και εξερεύνηση του κόσμου γύρω του για να τον κατανοήσει και να τον κατακτήσει. Αυτό κάνει ο Μικρός Πρίγκιπας με τις επισκέψεις του στους διάφορους πλανήτες 

- η αναζήτηση του εαυτού μας, η ενδοσκόπηση που πρέπει όλοι μας να κάνουμε. Αυτή η πνευματική αναζήτηση θα μας οδηγήσει στο να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο μας στον κόσμο και τη σχέση μας με τους άλλους.

 

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:

 

 

 

ΤΙ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ:

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΥΦΟΣ:

 

 

 

ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΠΡΙΓΚΙΠΑ – ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

youtube: Sur Le Chemin de l'Ecole - Bande annonce VOST

1.Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού - Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού

3.Τα δικαιώματα του παιδιού με απλά λόγια- Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού:

https://ddp.gr/ta-dikaiomata-tou-paidiou/

4. Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού-Παιδί και Ατζέντα 2030 -Unicef

Οι 17 Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) υιοθετήθηκαν από παγκόσμιους ηγέτες το 2015 και ισχύουν για όλες τις χώρες και για κάθε πολίτη εντός αυτών. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στοχεύουν στη διασφάλιση της ισότητας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ίδιες ευκαιρίες στην ζωή, σε κάθε χώρα έως το 2030.

https://www.unicef.org/greece/%CF%83%CF%8D%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%8D

Δες ακόμη: Τα εικονογραφημένα δικαιώματα του παιδιού (κάρτες με τα δικαιώματα του παιδιού)

Πηγή:https://www.living-democracy.com/el/textbooks/volume-5/part-3/documents-and-teaching-material-4/

 

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ:


54 άρθρα

ΠΟΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ:

Άρθρο 3
1. Σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν στα παιδιά, είτε αυτές λαμβάνονται από δημοσίους ή ιδιωτικούς οργανισμούς κοινωνικής προστασίας είτε από τα δικαστήρια, τις διοικητικές αρχές ή από τα νομοθετικά όργανα, πρέπει να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη το συμφέρον του παιδιού.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν στο παιδί την αναγκαία για την ευημερία του προστασία και φροντίδα, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των γονέων του, των επιτρόπων του ή των άλλων προσώπων που είναι νόμιμα υπεύθυνοι γι' αυτό, και παίρνουν για το σκοπό αυτό όλα τα κατάλληλα νομοθετικά και διοικητικά μέτρα.

3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν ώστε η λειτουργία των οργανισμών, των υπηρεσιών και των ιδρυμάτων που αναλαμβάνουν παιδιά και που είναι υπεύθυνα για την προστασία τους να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από τις αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας και σε ό,τι αφορά τον αριθμό και την αρμοδιότητα του προσωπικού τους, καθώς και την ύπαρξη μιας κατάλληλης εποπτείας.

Άρθρο 6
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν ότι κάθε παιδί έχει εγγενές δικαίωμα στη ζωή.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μέρη εξασφαλίζουν, στο μέτρο του δυνατού, την επιβίωση και την ανάπτυξη του παιδιού.

Άρθρο 7
1. Το παιδί εγγράφεται στο ληξιαρχείο αμέσως μετά τη γέννησή του και έχει από εκείνη τη στιγμή το δικαίωμα ονόματος, το δικαίωμα να αποκτήσει ιθαγένεια, και, στο μέτρο του δυνατού, το δικαίωμα να γνωρίζει τους γονείς του και να ανατραφεί από αυτούς.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη μεριμνούν για τη θέση σε εφαρμογή αυτών των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους και με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλουν οι ισχύουσες σ' αυτό το πεδίο διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, ελλείψει αυτών, το παιδί θα ήταν άπατρις.

Άρθρο 18
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξασφάλιση της αναγνώρισης της αρχής, σύμφωνα με την οποία και οι δύο γονείς είναι από κοινού υπεύθυνοι για την ανατροφή του παιδιού και την ανάπτυξή του. Η ευθύνη για την ανατροφή του παιδιού και για την ανάπτυξή του ανήκει κατά κύριο λόγο στους γονείς, ή κατά περίπτωση, στους νόμιμους εκπροσώπους του. Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να αποτελεί τη βασική τους μέριμνα.

2. Για την εγγύηση και την προώθηση των δικαιωμάτων που εκφράζονται στην παρούσα Σύμβαση, τα Συμβαλλόμενα Κράτη παρέχουν την κατάλληλη βοήθεια στους γονείς και στους νόμιμους εκπροσώπους του παιδιού, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους για την ανατροφή του παιδιού και εξασφαλίζουν τη δημιουργία οργανισμών, ιδρυμάτων και υπηρεσιών επιφορτισμένων να μεριμνούν για την ευημερία των παιδιών.

3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά των οποίων οι γονείς εργάζονται το δικαίωμα να επωφελούνται από τις υπηρεσίες και τα ιδρύματα φύλαξης παιδιών, εφόσον τα παιδιά πληρούν τους απαιτούμενους όρους.

Άρθρο 19
1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά μέτρα, προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί από κάθε μορφή βίας, προσβολής ή βιαιοπραγιών σωματικών ή πνευματικών, εγκατάλειψης ή παραμέλησης, κακής μεταχείρισης ή εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής βίας, κατά το χρόνο που βρίσκεται υπό την επιμέλεια των γονέων του ή του ενός από τους δύο, του ή των νομίμων εκπροσώπων του ή οποιουδήποτε άλλου προσώπου στο οποίο το έχουν εμπιστευθεί.

2. Αυτά τα προστατευτικά μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν, όπου χρειάζεται, αποτελεσματικές διαδικασίες για την εκπόνηση κοινωνικών προγραμμάτων, που θα αποσκοπούν στην παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στο παιδί και σε αυτούς οι οποίοι έχουν την επιμέλειά του, καθώς και για άλλες μορφές πρόνοιας και για το χαρακτηρισμό, την αναφορά, την παραπομπή, την ανάκριση, την περίθαλψη και την παρακολούθηση της εξέλιξής τους στις περιπτώσεις κακής μεταχείρισης του παιδιού που περιγράφονται πιο πάνω, και όπου χρειάζεται, για διαδικασίες δικαστικής παρέμβασης.

Άρθρο 20
1. Κάθε παιδί που στερείται προσωρινά ή οριστικά το οικογενειακό του περιβάλλον ή το οποίο για το δικό του συμφέρον δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στο περιβάλλον αυτό δικαιούται ειδική προστασία και βοήθεια εκ μέρους του Κράτους.

2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη προβλέπουν γι' αυτό το παιδί μια εναλλακτική επιμέλεια, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία τους.

3. Αυτή η επιμέλεια μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, τη μορφή της τοποθέτησης σε μια οικογένεια, της KAFALAH του ισλαμικού δικαίου, της υιοθεσίας ή, σε περίπτωση ανάγκης, της τοποθέτησης σε ένα κατάλληλο για την περίσταση ίδρυμα για παιδιά. Κατά την επιλογή ανάμεσα σε αυτές τις λύσεις, λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ανάγκη μιας συνέχειας στην εκπαίδευση του παιδιού, καθώς και η εθνική, θρησκευτική, πολιτιστική και γλωσσολογική καταγωγή του.

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΥΦΟΣ:

ΠΩΣ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ- ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ :

  

Το πλήρες κείμενο της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Νοεμβρίου του 1989. Έως σήμερα έχει επικυρωθεί από 193 χώρες, ενώ δεν την έχουν επικυρώσει δύο. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 1992.
(Πίνακας με επικυρώσεις / υπογραφές χωρών)

Τα 54 Άρθρα της Σύμβασης

(Οι σύντομες περιγραφές που δίνονται είναι ενδεικτικές και δεν αντανακλούν το πλήρες περιεχόμενο των άρθρων.)

Πρώτο μέρος ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Άρθρα 1 έως και 41 
Σ' αυτό στοιχειοθετούνται οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες των δικαιωμάτων των παιδιών Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας & Συμμετοχής.

  1. Ορισμός
    02. Διακρίσεις
    03. Φροντίδα
    04. Το Κράτος Μέλος
    05. Γονική καθοδήγηση
    06. Επιβίωση & Ανάπτυξη
    07. Όνομα & Εθνικότητα
    08. Ταυτότητα
    09. Ζωή με τους Γονείς
    10. Επανένωση με την οικογένεια
    11. Απαγωγή και κράτηση
    12. Ελευθερία Γνώμης
    13. Ελευθερία Έκφρασης
    14. Ελευθερία Σκέψης-Θρησκείας
    15. Ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι
    16. Προσωπική ζωή
    17. Πρόσβαση σε πληροφόρηση
    18. Γονική ευθύνη
    19. Κακομεταχείριση - Παραμέληση
    20. Προστασία - ορφανά
    21. Υιοθεσία
    22. Παιδιά πρόσφυγες
    23. Παιδιά με ειδικές ανάγκες
    24. Υγεία & υγειονομικές υπηρεσίες
    25. Επανεξέταση φροντίδας
    26. Κοινωνική Πρόνοια
    27. Επίπεδο ζωής
    28. Εκπαίδευση
    29. Στόχοι της εκπαίδευσης
    30. Παιδιά μειονοτήτων
    31. Παιχνίδι - Ψυχαγωγία
    32. Παιδική Εργασία
    33. Προστασία από ναρκωτικά
    34. Σεξουαλική εκμετάλλευση
    35. Εμπορία παιδιών
    36. Άλλες μορφές εκμετάλλευσης
    37. Βασανιστήρια & στέρηση ελευθερίας
    38. Ένοπλες συρράξεις
    39. Επανένταξη - Αποκατάσταση
    40. Αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη
    41. Κατοχύρωση

Δεύτερο μέρος - ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ: Άρθρα 42 έως και 45 
Εδώ περιγράφεται ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της Σύμβασης και θεσμοθετείται το όργανο που θα ασκεί αυτό το ρόλο, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού.Άρθρο 42- Άρθρο 43 - Άρθρο 44 - Άρθρο 45

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΑΝ

Ημερολόγιο

Προθεσμία
Γεγονός μαθήματος
Γεγονός συστήματος
Προσωπικό γεγονός

Ανακοινώσεις

Όλες...
  • - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -