Μάθημα : ΧΗΜΕΙΑ Β' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Κωδικός : G0501844114
Εργασία Χημείας Β´ τετραμήνου
Εργασία Β´ τετραμήνου
-Γενικό θέμα: «Ατομική Θεωρία-Δομή του ατόμου»
-Ειδικό θέμα: Διακεκριμένος/η επιστήμονας/αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που ασχολήθηκε με τη δομή του ατόμου/ύλης
Η εργασία είναι προαιρετική και εφόσον υποβληθεί, θα συμμετέχει κατά 1/3 στη βαθμολογία του Β’ τετραμήνου. Υποβάλλεται αποκλειστικά* στην eclass είτε σε αρχείο ppt, pdf, word ή ανάλογο (πχ libre office) σε μορφή παρουσίασης είτε σε φωτογραφίες χειρογράφων φύλλων παρουσίασης (πχ οριζόντια φύλλα/χαρτόνια Α4).
Προθεσμία: 20 Μαΐου 2025. Καμία εργασία δεν θα γίνει δεκτή μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Θέμα εργασίας
Τα θέματα της εργασίας έχουν ανατεθεί στο μάθημα και συνδέονται με την ατομική θεωρία και τη συμβολή σ' αυτή κορυφαίων επιστημόνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (βλέπε σχολικό βιβλίο σελ. 58, 62, 63, άρθρο "Ιστορική αναδρομή της ατομικής θεωρίας").
Προτείνεται πριν ξεκινήσετε να ετοιμάζετε την εργασία να ξαναμελετήσετε τις συγκεκριμένες ενότητες του βιβλίου και να διαβάσετε το άρθρο εντοπίζοντας τον/την επιστήμονα του θέματός σας.
Δομή εργασίας
-Εξώφυλλο με τίτλο (γενικό θέμα, ειδικό θέμα, Ονοματεπώνυμο, τμήμα, Μάιος 2025)
-1η διαφάνεια: Ατομική θεωρία γενικά (τι ξέρουμε σύμφωνα με αυτή, σελ. 58).
-2η διαφάνεια: Παρουσίαση της άποψης του Λευκίππου και του Δημόκριτου για την ύλη - Τι έκανε ο Ντάλτον (σελ. 58).
-3η διαφάνεια: Παρουσίαση της δομής του ατόμου: υποατομικά σωματίδια (σελ. 62).
-4η διαφάνεια: Περιγραφή της δομής του ατόμου: πώς διατάσσονται τα υποατομικά σωματίδια (σελ. 62-63).
-5η-9η διαφάνεια: Παρουσίαση του ειδικού θέματος: πώς συνέβαλλε στην ατομική θεωρία ο/η επιστήμονας που επιλέξατε, λίγα βιογραφικά στοιχεία γι' αυτόν/η (άρθρο "Ιστορική αναδρομή της ατομικής θεωρίας", άλλες πηγές).
-10η διαφάνεια: Βιβλιογραφία- Πηγές πληροφόρησης: Βασική πηγή πληροφόρησης αποτελεί το σχολικό βιβλίο και το άρθρο που είναι αναρτημένο στο πεδίο Έγγραφα με την ιστορική αναδρομή της ατομικής θεωρίας. Είναι σημαντική (και αξιολογείται) η αναζήτηση και επιπλέον πηγών, κυρίως για το ειδικό θέμα.
Η ελάχιστη έκταση της εργασίας είναι 10 διαφάνειες, σύμφωνα με τα παραπάνω. Δεν υπάρχει δέσμευση μέγιστης έκτασης, αλλά καλό είναι να εφαρμόσετε τον κανόνα 5-5-5 για τις παρουσιάσεις:
-5 λέξεις ανά πρόταση
-5 προτάσεις ανά διαφάνεια
-5 διαφάνειες για το ειδικό σας θέμα
Επίσης, προτείνεται οι διαφάνειες να περιέχουν και εικόνες για την καλύτερη οπτικοποίηση της παρεχόμενης πληροφορίας.
Η καθιέρωση της ατομικής θεωρίας αποτελεί σταθμό στην Ιστορία των Φυσικών Επιστημών και περιγράφει την υπόσταση του κόσμου μας. Εύχομαι αυτή η εργασία να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε τη σημασία της!
Καλή διερεύνηση!
——————————-
*Σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης της eclass, η εργασία πρέπει να έρθει εκτυπωμένη ή χειρόγραφη και να την ανεβάσουμε μαζί στην eclass τη Δευτέρα 19/5/2025, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου 14.00-14.30.