Μάθημα : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Β
Κωδικός : 0504010410
Μονόλογοι από τη Γάζα
Τι λύση προωθήθηκε για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα, για το οποίο μάθαμε διαβάζοντας για το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, και πόσο αυτή έλυσε πράγματι τα προβλήματα;
Δυο λόγια για το κράτος του Ισραήλ
Στις 29 Νοεμβρίου 1947, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη σύσταση δύο κρατών, ενός αραβικού και ενός εβραϊκού. Η Ιερουσαλήμ, ιερή πόλη και για τους δύο λαούς, θα ετίθετο υπό διεθνή έλεγχο. Λίγους μήνες αργότερα, στις 14 Μαΐου 1948, ανακοινώθηκε η ίδρυση του Ισραήλ στην περιοχή. Ο αραβικός κόσμος, όμως, δεν ήταν διατεθειμένος να δεχθεί τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ σε μια περιοχή που πίστευε ότι του ανήκε, αλλά είχε δοθεί στους Εβραίους από τη Δύση ως «αποζημίωση» για το Ολοκαύτωμα. Στις 15 Μαΐου, μία μόλις ημέρα μετά την ανακήρυξη της ίδρυσης του Ισραήλ, στρατιωτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Λιβάνου, του Ιράκ και της Συρίας επιτέθηκαν εναντίον του νεοσύστατου κράτους. Ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος είχε μόλις ξεκινήσει…
Η Λωρίδα της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί μια παράλια χερσαία λωρίδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Μεσογείου, μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ που δημιουργήθηκε το 1948, με βάση τη γραμμή εκεχειρίας του Πρώτου Αραβοϊσραηλινού πολέμου. Η Λωρίδα πήρε το όνομά της από την κυριότερη πόλη της περιοχής, τη Γάζα. Είναι μια περιοχή στο μέγεθος ίσαμε την Άνδρο, όπου ζουν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, καθιστώντας τη μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Αυτή και η Δυτική Όχθη αποτελούν τα εδάφη των Παλαιστινίων. Τη Διοίκηση της Λωρίδας αυτής μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ. Το 2005 αποσύρθηκε από την περιοχή ο ισραηλινός στρατός. Το Ισραήλ ελέγχει όμως όλα τα σύνορα της Λωρίδας περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα) και από το 2007 η Γάζα έχει αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο αφού το Ισραήλ έκλεισε τα σύνορά του με τη Λωρίδα της Γάζας. Από τον αποκλεισμό του 2007, η Γάζα βρίσκεται σε μια ολοένα και βαθύτερη ανθρωπιστική κρίση.
Δες το παρακάτω βίντεο. Σε ποια περιοχή αναφέρεται και ποιο πρόβλημα θέτει; (Closed Zone- Short Israeli Animation about Gaza Strip)
Μονόλογοι απ' τη Γάζα
32 μαθητές-μαθήτριες από τη Γάζα
γράφουν για τη ζωή τους
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα
Από τον Νοέμβριο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2010, 32 νέοι και νέες 13-17 ετών στη Γάζα κατέγραψαν σε μορφή μονολόγων τις εμπειρίες, τις σκέψεις, τις ελπίδες, τα όνειρα και τους φόβους τους κατά τη διάρκεια και μετά την εισβολή και τον πόλεμο τον Δεκέμβριο του 2008. Οι ιστορίες τους παρουσιάστηκαν θεατρικά στις 17 Οκτωβρίου 2010 ταυτόχρονα στην Παλαιστίνη και σε ακόμα 30 χώρες. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην παραλία της Γάζας στις 10π.μ. όπου χάρτινα καραβάκια με τα κείμενα των μαθητών ταξίδεψαν στη θάλασσα.
Οι Μονόλογοι απ' τη Γάζα στην Ελλάδα
Οι 32 Μονόλογοι των μαθητών από τη Γάζα μεταφράστηκαν στα ελληνικά και παρουσιάστηκαν σε 8 πόλεις στις 17/10/2010. Ήταν ένα διεθνές πρόγραμμα του θεάτρου ASHTAR της Παλαιστίνης, το οποίο στην Ελλάδα συνεργάζεται με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Ήμασταν και εμείς εκεί!
Στην Αθήνα η παρουσίαση των μονολόγων έγινε την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Θέατρο Νέου Κόσμου. Το ΓΕΛ Αυλώνα και το 1ο Γυμνάσιο Αυλώνα συμμετείχαμε στην εκδήλωση με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού που παρουσίασε έναν μονόλογο με ένα χορευτικό δρώμενο σε χορογραφία της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Ξένιας Ψαρρού.
Η ομάδα του σχολείου μας διάλεξε να δραματοποιήσει τον μονόλογο της Γιασμίν που μπορείς να διαβάσεις:
Η Γιασµίν, (έτος γέννησης 1996)
Το µέλλον µας στη Γάζα είναι σκοτεινό και άγνωστο. Σαν ένα ήσυχο ηφαίστειο που ανά πάσα στιγµή µπορεί να εκραγεί. Σαν να είµαστε σε µια βάρκα χωρίς καπετάνιο στη µέση της µανιασµένης θάλασσας. Γέρνουµε πότε δεξιά και πότε αριστερά. Κανείς δεν ξέρει πού ν’ ακουµπήσει.
Ακούω πως σε άλλες χώρες η παιδική ηλικία είναι ιερή, πως τα παιδιά ζουν τη ζωή τους χωρίς προβλήµατα και φόβο. Στη Γάζα, όµως, τα παιδιά κανένας δεν τα λογαριάζει, τα έχουνε γραµµένα. Εκείνα νιώθουν την αδικία περισσότερο απ’ όλους, γιατί η κοινωνία τούς συµπεριφέρεται σαν να µην είναι παιδιά· όποτε θέλει τα κάνει ενήλικες κι όποτε θέλει τα ξανακάνει παιδιά. Οι περισσότεροι τους συµπεριφέρονται λες κι έχουν µόνο σώµα χωρίς µυαλό. Όταν βλέπω ένα παιδί να γυρίζει τους δρόµους κάνοντας τον πλανόδιο πωλητή ή να δουλεύει σε κάποιο µαγαζί, στο νου µου έρχονται όλα τα άλλα παιδιά του κόσµου. Σκέφτοµαι πως εκείνα ξεκουράζονται παίζουν και νιώθουν ασφαλή. Ειλικρινά σπαράζει η καρδιά µου για τα παιδιά στη Γάζα και κλαίω συχνά.
Στη Γάζα ούτε τρυφερότητα υπάρχει ούτε παιδική ηλικία. Το αγόρι γεννιέται άνδρας και το κορίτσι γεννιέται νύφη.
Ο µπαµπάς πριν τον πόλεµο ήταν πολύ τρυφερός µαζί µου· εύχοµαι να µε πάρει ξανά στην αγκαλιά του όπως παλιά. Αλλά έχει κι αυτός πολλές έννοιες – µακάρι να τον βοηθήσει ο Θεός. Γιατί στον πόλεµο, χάσαµε πέντε στρέµµατα πορτοκαλιές µέσα σ’ ένα λεπτό. Ο πορτοκαλεώνας µας, που ήταν πάνω από 60 χρόνων, χτυπήθηκε από µία
ρουκέτα του Ισραηλινού στρατού και κάηκε. Η ρουκέτα θα µπορούσε να µας είχε σκοτώσει, τον πατέρα µου, τον αδερφό µου κι εµένα, γιατί βρισκόµασταν κοντά στο παράθυρο. Αν ο πατέρας µου δε µε έριχνε στο πάτωµα, θα µε είχαν χτυπήσει τα βλήµατα.
Μετά τον πόλεµο επισκέφτηκα το σύνορο της Ράφα. Είδα τις σηµαίες της Παλαιστίνης και της Αιγύπτου τη µια δίπλα στην άλλη, χωρισµένες ωστόσο από συρµατοπλέγµατα. Ένιωσα τη διαφορά ανάµεσα στις δυο σηµαίες, ανάµεσα στις δύο χώρες. Ένιωσα πως αυτό το συρµατόπλεγµα ορίζει τη µεγάαααααααααααααααααλη φυλακή µέσ’ στην οποία ζούµε. Ένιωσα πόσο ηλίθιος και άδικος είναι ο κόσµος. Ένιωσα επίσης την επιθυµία να καταργήσω µια για πάντα όλα τα σύνορα κι όλες τις διαφορές ανάµεσα σε φυλές και θρησκείες, έτσι ώστε όλοι στον κόσµο να γίνουµε αδέρφια. Το όνειρό µου είναι να ζήσω σε µια χώρα ασφαλή. Ας είναι και σ’ ένα µικρό χωριό ή σ’ ένα αποµακρυσµένο νησί στην άκρη του κόσµου.
Άκουσε τον μονόλογο παρακολουθώντας τη χοροθεατρική παράσταση του σχολείου μας «Μονόλογοι από τη Γάζα», που είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα μας.
- Ποια σύμβολα χρησιμοποιεί η χορευτική ομάδα μας;
Δες και τις υπόλοιπες δράσεις στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.
- Παρατήρησε τους χώρους που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς και τα καλλιτεχνικά είδη που αξιοποίησαν τα παιδιά των σχολείων που συμμετείχαν στη δράση.
- Πρόσεξε επίσης την τελευταία σκηνή στα δύο βίντεο. Τελειώνουν με την τελευταία εικόνα από το χοροθέατρο του Γυμνασίου / ΓΕΛ Αυλώνα. Γιατί νομίζεις ότι επιλέχτηκε η σκηνή αυτή;
Μονόλογοι από τη Γάζα στην Αθήνα, Νέος Κόσμος, 17/10.2010
Μονόλογοι από τη Γάζα στην Ελλάδα
- Στη Γάζα … Τι νομίζεις ότι κοιτάζουν τα παιδιά... Γράψε ένα δικό σου κείμενο ...
Δεκατρία χρόνια μετά, στις 29 Νοεμβρίου 2023, το θέατρο Ashtar πήρε και πάλι την πρωτοβουλία να οργανώσει δράσεις παρουσίασης των μονολόγων. Δυστυχώς συνεχίζουν να είναι επίκαιροι...
Μπορείς να διαβάσεις και εσύ τους μονολόγους των παιδιών.