Μάθημα : ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - Ανακαλύπτουμε εικόνες, πρόσωπα και ιστορίες

Κωδικός : 9050036255

9050036255  -  ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΚΚΑΣ

Ενότητες - Μαθητεία: ένας παντοτινός δρόμος (Τετάρτη 15 Ιανουρίου 2025)

Μαθητεία: ένας παντοτινός δρόμος (Τετάρτη 15 Ιανουρίου 2025)

Απαντώ στις ερωτήσεις:

  • Τι γνωρίζετε για τον Μέντορα;
  • Ποια η άποψη των Τριών Ιεραρχών για την Παιδεία και τον δάσκαλο;
  • Ποια αποφθέγματα σας εκφράζουν;
  • Ποια η θέση της UNICEF για τα σχολεία του κόσμου;

 

 

 

Μαθαίνω:

Στην Οδύσσεια του Ομήρου αναφέρεται ο Μέντορας, ο έμπιστος φίλος του πολυμήχανου Οδυσσέα,
στον οποίο ο βασιλιάς της Ιθάκης εμπιστεύτηκε την ανατροφή και εκπαίδευση του γιου του Τηλέμαχου. Ο Μέντορας είναι ο συνοδοιπόρος του Τηλέμαχου στην πορεία του να ανδρωθεί και να αναλάβει τον ρόλο του ως πρίγκιπας και μελλοντικός βασιλιάς της Ιθάκης. Αποτελεί πρότυπο και πατρική φιγούρα για τον νεαρό άνδρα. Είναι ο δάσκαλός του, αυτός που τον καθοδηγεί, τον συμβουλεύει για θέματα που αφορούν όχι μόνο στο βασίλειο, αλλά στη ζωή γενικότερα.

Σστα βυζαντινά χρόνια, τα αγόρια που δεν πήγαιναν σχολείο, μάθαιναν μια τέχνη πλάι σε έμπειρους τεχνίτες. Οι μαθητευόμενοι έτρεφαν για το «αφεντικό» τους μεγάλο σεβασμό που διαρκούσε όλη τους τη ζωή.

Οι Τρεις Ιεράρχες για την παιδεία και τον δάσκαλο


Η παιδεία κατά τους Τρεις Ιεράρχες πρέπει να χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία: ελευθερία, αγάπη και σεβασμό. Η προσωπικότητα του δασκάλου, καθώς και η σχέση του με τους μαθητές αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της εκπαι δευτι κής διαδικασίας. Ο δάσκαλος δεν πρέπει να έχει εγωϊσμό. Πρέπει να παραδέχεται τα λάθη του, να είναι ταπεινός, δημοκρατικός και να χρησιμοποιεί τον διάλογο. Να καλλιεργεί σχέση ελευθερίας με τους μαθητές του, η
οποία να βασίζεται στην αγάπη και τον σεβασμό.

Μόνο ανάγνωση

Η UNICEF, σε έκθεσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30/8/2016, υπογραμμίζει: «Οι ένοπλες συρράξεις στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική εμποδίζουν πάνω από 13 εκατομμύρια παιδιά να πάνε σχολείο, καταστρέφοντας τις ελπίδες και το μέλλον τους. Οι επιθέσεις εναντίον σχολικών κτιρίων είναι ένας από τους κύριους λόγους που πολλά παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, ενώ πολλά σχολικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε καταφύγια εκτοπισμένων οικογενειών ή σε βάσεις αντιμαχομένων. Στη Συρία, στο Ιράκ, στην Υεμένη και στη Λιβύη πάνω από 8.850 σχολικά κτίρια είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς που ανεγέρθηκαν. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε
όλη την περιοχή έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, λόγω του φόβου για την ασφάλειά τους, ενώ ο ίδιος λόγος αποτρέπει τους γονείς από το να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο».