Μάθημα : Σχεδιάζοντας μια ιστοεξερεύνηση (webquest)

Κωδικός : 9999901156

9999901156  -  ΜΑΡΙΑ ΝΕΖΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΣΕΒΑΣΤΗ ΛΑΖΑΡΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΤΣΩΤΗΣ

Ενότητες - Σχέδιο για μια ιστοεξερεύνηση

Σχέδιο για μια ιστοεξερεύνηση

«Αναπαραστάσεις εργαζόμενων παιδιών και προσφυγόπουλων σε φωτογραφίες και έργα
τέχνης. Μία ιστοεξερεύνηση»


Εισαγωγικά, σε τι αφορά: Πρόταση ιστο-εξερεύνησης για μαθητές-τριες της Γ΄ Γυμνασίου στο μάθημα της Ιστορίας, των Καλλιτεχνικών ή/και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (διαθεματική προσέγγιση). Κοινωνική ιστορία, κυρίως του ελληνικού μεσοπολέμου (1919-1939), με αξιοποίηση οπτικών πηγών και ομαδοσυνεργατικής μεθόδου.

Στόχος: Οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν επιλεγμένες αναπαραστάσεις εργαζόμενων παιδιών και προσφυγόπουλων σε φωτογραφίες και έργα τέχνης, που αφορούν, κυρίως, στην ελληνική κοινωνική ιστορία του μεσοπολέμου (1919-1939). Να συσχετίσουν τις αναπαραστάσεις με δικές τους εμπειρίες.

Παραδοτέο: Η παρουσίαση (υλικού, περιγραφής, σχολίων) μπορεί να γίνει με προφορικό και γραπτό λόγο, με διαφάνειες και με πολυτροπικό υλικό από τις/τους εκπροσώπους 4 (ενδεικτικά) μαθητικών ομάδων στην ολομέλεια της τάξης τους. Τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει αυτοαξιολόγηση και συζήτηση: τι μάθαμε, τι άλλο θα θέλαμε να μάθουμε.

Τεχνουργήματα (μορφές που μπορεί να λάβει η παρουσίαση): εννοιολογικός χάρτης (concept map) με κείμενα και εικόνες, χρονογραμμή με σημεία τις χρονολογίες των φωτογραφιών ή έργων τέχνης, ιστολόγιο με αναρτημένο το υλικό, έγγραφο word με ενσωματωμένο και υπομνηματισμένο το υλικό σε σειρά που αποφασίζεται (θεματική, κατά ομάδες, χρονολογική κ.ο.κ.).

Μέθοδος-διαδικασία: Χωρίζουμε την τάξη σε 4 ομάδες «ειδικών»: 1) ερευνητές
φωτογραφιών, 2) κριτικοί ζωγραφικών πινάκων, 3) κριτικοί κινηματογραφικών έργων, 4) κριτικοί αναγνώστες λογοτεχνικών και ιστορικών κειμένων. Κάθε ομάδα μελετά το προτεινόμενο υλικό (διευθύνσεις διαδικτύου), επιλέγει τι και πώς θα παρουσιάσει, διερευνά για συμπληρωματικό υλικό και πληροφορίες, ταξινομεί τις πληροφορίες και τις διασταυρώνει με άλλες πηγές, τα μέλη συζητούν μεταξύ τους και αποφασίζουν για τον συντονισμό των μεταξύ τους εργασιών. Στην ολομέλεια, μετά τις παρουσιάσεις, ακολουθεί συζήτηση, εξαγωγή συμπερασμάτων, αυτοαξιολόγηση-αναστοχασμός και αποτίμηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της ιστο-εξερεύνησης: τι έμαθαν, τι άλλο θα ήθελαν να μάθουν.

Προσδοκώμενα αποτελέσματα: Καλλιέργεια δεξιοτήτων: αναζήτησης πληροφοριών και έγκυρου υλικού στο Διαδίκτυο· σύγκρισης, επιλογής, ταξινόμησης, κριτικού σχολιασμού και σύνθεσης πληροφοριών· συνεργασίας σε ομάδες· συναγωγής συμπερασμάτων, επαγωγικά και απαγωγικά· αξιοποίησης λογισμικών επεξεργασίας κειμένου και παρουσιάσεων, ευαισθητοποίηση σε ζητήματα δικαιωμάτων του παιδιού, ειρήνης και πολέμου.