Μάθημα : Υποστηρίζοντας τη μάθηση σε πολύγλωσσες τάξεις

Κωδικός : PDE-PEK179

PDE-PEK179  -  ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, ΜΑΡΙΑ ΝΕΖΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΤΣΩΤΗΣ, ΣΕΒΑΣΤΗ ΛΑΖΑΡΗ

Ενότητες - Ψηφιακά εργαλεία e-learning. Αναστοχασμός

Ψηφιακά εργαλεία e-learning. Αναστοχασμός

Θα ακολουθήσει συζήτηση και αναστοχασμός για το περιεχόμενο του σεμιναρίου με στόχο τη διερεύνηση περαιτέρω αναγκών των επιμορφούμενων εκπαιδευτικών.
Πέμπτη 04-02-2021

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΕΝΟΣ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ E-CLASS

Στο παράδειγμα αυτό επιχειρείται η ενσωμάτωση ενός βίντεο (πολυτροπικό κείμενο) για την εκμάθηση των αριθμών. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιμορφωτικής δράσης επιλέχθηκε ένα βίντεο για την εκμάθηση των χρωμάτων στην αραβική γλώσσα ώστε να αναδειχθεί η δυσκολία απομνημόνευσης, τόσο της προφορικής όσο και της γραπτής εκφοράς, ενός απλού λεξιλογικού πεδίου. 

 

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΕΝΟΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΒΙΝΤΕΟ

Μια από τις προτάσεις αξιοποίησης ψηφιακών μέσων,  που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την απομνημονευτική ικανότητα  λεξιλογίου στη γλωσσα στόχο είναι και το διαδραστικό βίντεο. Στο παράδειγμα που ακολουθεί επιχειρήθηκε να εμπλουτιστεί το παραπάνω βίντεο (με τα χρώματα στην αραβική γλώσσα) με κάποια απλά διαδραστικά στοιχεία (ερωτήσεις κλειστού τύπου αυτόματης απάντησης). Το διαδραστικό βίντεο έχει δημιουργηθεί στο e-me content και έχει ενσωματωθεί στην e-class.

Ο "ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ"

Το παιχνίδι αυτό να αξοιοποιηθεί με πολλούς τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι για να γίνει μια επανάληψη σε μαθησιακά περιεχόμενα μιας ενότητας. Μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες γλωσσικές επικοινωνιακές ικανότητες όπως εποικοινωνιακή, μορφοσυντακτική, φωνολογική, ορθογραφική, κοινωνιογλωσσική κτλ. Ένα παράδειγμα Τροχού της Τϋχης μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Μπορεί βέβαια και να αξιοποιηθεί απλώς και μόνο για την επιλογή (με τυχαίο τρόπο) ενός μαθητή ή μιας μαθήτριας για να απαντήσει σε μια ερώτηση καθώς επίσης και για να χωριστούν, με τυχαίο τρόπο, οι μαθητές/τριες σε ομάδες για μια ομαδική εργασία όπως στο παράδειγμα που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Για να δημιουργήσετε δικούς σας "Τροχούς" κάντε κλικ εδώ https://www.flippity.net.

ΤΟ (ΟΜΑΔΙΚΟ) ΠΑΙΧΝΙΔΙ "QUIZSHOW"

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να αξιοποιηθεί είτε σε ένα μάθημα εκ του σύνεγγυς (προβάλλοντας με βιντεοπροβολέα) είτε σε ένα εξ αποστάσεως μάθημα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Παίζεται ομαδικά (από 2 και περισσότερες ομάδες) και μπορεί να διαρκέσει περισσότερες από μια διδακτικές ώρες έαν παίζεται σε μικρές ενότητες σταδιακά. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως επανάληψη Ενότητας ή Ενοτήτων αλλά και με τη λογική  διαμορφωτικής αξιολόγησης. Η επιλογή των ερωτήσεων γίνεται από τον/την εκπαιδευτικό με βάση την ύλη που έχει διδάξει και οι ερωτήσεις είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας και αναφέρονται σε περισσότερες από μια κατηγορίες εκπαιδευτικού περιεχομένου ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του μαθήματος.

Ένα παράδειγμα αυτού του παιχνιδιού μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

 

(Συν)Εργασία σε ψηφιακό πίνακα

Χρησιμοποιώντας το εργαλείo του Google Drive "Jamboard" μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα και γρήγορα πολλαπλούς ψηφιακούς πίνακες στους οποίους οι μαθητές και μαθήτριες, με τρόπο συνεργατικό μπορούν να γράψουν κείμενο, να επικολήσουν post-it, να προσθέσουν εικόνες κ.α..

Ένα παράδειγμα μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

 

 

Παίζοντας και μαθαίνοντας με κουίζ σε σύγχρονη ή ασύγχρονη εκπαίδευση.

Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν να συμμετέχουν είτε από το κινητό τους είτε από το PC τους σε ένα παιχνίδι γνώσεων (κουίζ) με διαδραστικό και παιχνιώδη τρόπο και μάλιστα με δυνατότητα να παίζουν σε "πραγματικό χρόνο" και να βλέπουν τη σειρά κατάταξής τους καθώς και τις ατομικές και συνολικές αποδόσεις. Ο/Η εκπαιδευτικός συγκεντρώνει τα αποτελέσματα των επιδόσεων τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει είτε ως αφόρμηση για το μάθημα, είτε για ανατροφοδότηση, είτε για διαμορφωτική αξιολόγηση. Τα στατιστικά στοιχεία στο τέλος του παιχνιδιού παρέχουν πληροφορίες και για την επίδοση όλου του τμήματος και για τις ατομικές επιδόσεις κάθε μαθητή και κάθε μαθήτριας.

Ένα παράδειγμα τέτοιου παιχνιδιού γνώσεων ετοιμάσαμε (για τις ανάγκες της επιμορφωτικής δράσης) και μπορείτε να παίξετε, σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας κλικ εδώ. 

Για να δημιουργήσετε το δικό σας παιχνίδι και να το παίξετε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης σας κάντε κλικ εδώ: https://quizizz.com