Περιγραφή Μαθήματος

Σε μία τάξη νηπιαγωγείου που λειτουργεί μέσα σε αυτή το Τμήμα Ένταξης, εφαρμόζεται διαφορποποιημένη διδασκαλία και προσεγγίζεται διαθεματικά το θέμα με τίτλο η "Η Δι@τροφή μας". Η συγκεκριμένη διδακτική παρέμβαση πραγματώνεται, ώστε οι μαθητές του Τ.Ε. να κατανοήσουν και να γνωρίσουν τις τροφές, τα φρούτα και τα λαχανικά με διαθεματικό τρόπο.
http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-10984
-
Περιεχόμενο μαθήματος
Η διδακτική παρέμβαση που θα πραγματωθεί, συμβάλλει στη γνωριμία των τροφών, καθώς και στην εξοικείωση με τα φρούτα και τα λαχανικά και των χρωμάτων τους. Στην καλλιέργεια της προφορική τους επικοινωνίας μέσω περιγραφής καθημερινών εικόνων αλλά και της γραπτής τους έκφρασης. Ακόμη, δραστηριότητες φωνολογικής επίγνωσης θα συμβάλλουν στην ικανότητα να χειρίζονται τις φωνημικές μονάδες του λόγου και να στοχάζονται πάνω σε αυτές, ενώ παράλληλα θεωρούνται ως μια από τις μεταγλωσσικές ικανότητες, οι οποίες φανερώνουν μια στοχαστική σκέψη και ένα σκόπιμο έλεγχο πάνω στη δομή και τις λειτουργίες της γλωσσικής τους διαδικασίας (Rohl & Tunmer, 1988). Το μάθημα θα βασιστεί στα ενδιαφέροντα των μαθητών και μέσα από τη δημιουργία κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος θα αναδομηθούν νέες αναπαραστάσεις για την οικοδόμηση της νέας γνώσης.
Οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από το περιβάλλον του Η/Υ αλλά και μέσα από πολυαισθητηριακά παιχνίδια.
Μαθησιακοί στόχοι
Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα-Γνωστικό αντικείμενο
1ος) Στόχος: ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Α.1 ΓΛΩΣΣΑ
Α.1.1 Προφορική Επικοινωνία
Γνώσεις: -Να αναγνωρίζουν λεξιλόγιο (λειτουργικό λεξιλόγιο, λεξιλόγιο με λέξεις υψηλής συχνότητας χρήσης, ορολογία γνωστικών αντικειμένων) που συναντάται σε προφορικά κείμενα και σε διάφορα επικοινωνιακά πλαίσια. Να αναγνωρίζουν ότι ο προφορικός λόγος αποτελεί ένα σύστημα που απαρτίζεται από επιμέρους γλωσσικές μονάδες (φωνολογικές, μορφολογικές). Να αναγνωρίζουν ποια στοιχεία προσδιορίζουν την ταυτότητα και τον ρόλο των ομιλητών, το θέμα και τις προθέσεις του μηνύματος/κειμένου, και το πλαίσιο της επικοινωνίας .
Δεξιότητες: -Να κάνουν περιγραφές με λογική σειρά και συνέπεια και συγκεκριμένα: Διατύπωση ορθών προτάσεων με την παρατήρηση των εικόνων (με απλές και σύνθετες μορφοσυντακτικές δομές), Αιτιολόγηση της συμπεριφοράς των πρωταγωνιστών, Προσδιορισμό των γεγονότων με τη χρήση των χρονικών, τοπικών, ποσοτικών επιρρημάτων, Ανάπτυξη παρατηρητικότητας και μνήμης. Να διατυπώνουν ερωτήσεις χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες ερωτηματικές λέξεις. Να αποκωδικοποιούν και να χρησιμοποιούν εξωγλωσσικά (π.χ. εκφράσεις προσώπου και κινήσεις) και παραγλωσσικά (π.χ. επιτονισμός λέξεων, χροιά και ένταση φωνής). Να αναλύουν τον προφορικό λόγο σε επιμέρους φωνολογικές μονάδες/οντότητες, όπως είναι οι λέξεις, οι συλλαβές και τα φωνήματα, και να τις χειρίζονται συνειδητά. Να αναλύουν τις λέξεις σε μορφήματα και να συνδυάζουν μορφήματα, σύμφωνα με τους κανόνες της γλώσσας, ώστε να παράγουν νέες λέξεις
-Να διατυπώνουν και να συνοψίζουν επιχειρήματα για την τεκμηρίωση απόψεων χρησιμοποιώντας την τεχνική της γραμματικής ιστοριών (story grammar), απαντώντας σε ερωτήσεις (ποιος, πότε, που, τι, γιατί). Να δίνουν πληροφορίες για γεγονότα ή ενέργειες (προσωπικές εµπειρίες ή µη) από το παρελθόν ή που θα πραγµατοποιηθούν στο µέλλον ( π.χ. απαντάνε σε ερωτήσεις: Πότε πήγες; Τι έκανες εκεί; Πού θα πας;). Να παρέχουν πληροφορίες σχετικά µε το χώρο ή το χρόνο.
Στάσεις: -Να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους (αντιληπτικό-εκφραστικό). Να υιοθετούν κριτική στάση απέναντι σε πληροφορίες και σε απόψεις των άλλων. Να υιοθετούν τους κανόνες/αρχές που διέπουν τη γλώσσα ως δομή και ως σύστημα επικοινωνίας. Να προσαρμόζουν τους κώδικες επικοινωνίας στις απαιτήσεις της εκάστοτε κατάστασης και των κοινωνικοπολιτισμικών συνθηκών με την τήρηση βασικών αρχών διαλόγου, στη διατήρηση του θέματος ομιλίας και στην οριοθέτηση του τρόπου έκφρασης ανάλογα με το εκάστοτε περιβάλλον.
Μέθοδοι διδασκαλίας
Η διδασκαλία βασίζεται στη βιωματική και παιγνιώδη μάθηση, η οποία ταιριάζει στις ηλικίες των νηπίων, ενώ χρησιμοποιούνται και ΤΠΕ.
Διδάσκοντες
Εγώ ως Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό του πρωινού τμήματος του σχολείου.
Προτεινόμενα συγγράμματα
Του δίνονται καθημερινές εικόνες στον Η/Υ από μία λαϊκή αγορά με φρούτα, λαχανικά ή από σούπερ μάρκετ και ξεκινάει συζήτηση με ανοιχτές και κλειστές ερωτήσεις, προκειμένου να περιγράψει και να αφηγηθεί. Σε γενικές γραμμές, οι λεκτικές οδηγίες που του δίνονται θα πρέπει να είναι σαφείς και σύντομες και να επαναλαμβάνονται όσες φορές χρειαστεί. Ελέγχεται η κατανόηση των οδηγιών και η γίνεται τοποθέτησή του σε κατάλληλη θέση δίπλα από την εκπαιδευτικό.
Ενδεικτικά:
-Θέλω να κοιτάξεις προσεχτικά την εικόνα και να μου πεις τι βλέπεις; Τι είναι όλα αυτά;
-Πες μου σε ποιο χώρο βρισκόμαστε;
-Πες μου τι κάνουν τα πρόσωπα της εικόνας;
-Έχεις πάει ποτέ σε λαϊκή αγορά; Αν ναι με ποιον; Αν όχι, από πού ψωνίζετε εσείς;
-Αναγνωρίζεις/ξέρεις κάποια φρούτα/λαχανικά; Ποια φρούτα/λαχανικά βλέπεις; Θυμάσαι άλλα φρούτα/λαχανικά;
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου φρούτο και γιατί;
-Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό και γιατί;
-Δείχνουμε εικόνα με ένα φαγητό και ρωτάμε, Ποια προϊόντα αγοράσαμε για να φτιάξουμε αυτό το φαγητό;
-Ποια χρώματα βλέπεις; Ποιο είναι το αγαπημένο σου χρώμα και γιατί;
Αξιολόγηση δραστηριότητας
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας κάνουμε ερωτήσεις στους μαθητές για να καταλάβουμε αν εμπέδωσαν την νέα πληροφορία. Ενισχύουμε και επιβραβεύουμε την προσπάθεια.
1η εικόνα
2η εικόνα
Ας τραγουδήσουμε!
Παρακαλώ διαθέστε λίγο χρόνο και συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο!
Ημερολόγιο
Ανακοινώσεις
Όλες...- - Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις -