Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κωδικός : EL480137
-
Θεματικές Ενότητες
-
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ!
-
1ο κεφάλαιο: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΕΝΙΚΑ
-
1η ενότητα: Τα δημογραφικά δεδομένα, παραγωγικές ιδέες + Μ. Ιδέα
-
2η ενότητα: Το εμπόριο, η εμπορική ναυτιλία
-
3η ενότητα: Η διανομή των εθνικών κτημάτων, η εκμετάλλευση των ορυχείων
-
4η ενότητα: Το τραπεζικό σύστημα, η βιομηχανία
-
5η ενότητα: Τα δημόσια έργα - το δίκτυο των σιδηροδρόμων
-
6η ενότητα: Τα εθνικά δάνεια - Η πτώχευση του 1893 και ο Δ.Ο.Ε.
-
7η ενότητα: Το εξωελλαδικό ελληνικό κεφάλαιο
-
8η ενότητα: Το αγροτικό ζήτημα - Τα πρώτα βήματα του εργατικού κινήματος
-
9η ενότητα: Οικονομικές συνθήκες 1910-1922 (Βενιζελισμός) - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος
-
10η ενότητα: Οικονομική ζωή 1922-1936, μεσοπόλεμος, μεγάλες επενδύσεις, Τράπεζα Ελλάδος, Κρίση 1932
-
2ο κεφάλαιο: ΚΟΜΜΑΤΑ (ΓΕΝΙΚΑ)
-
11η ενότητα: Πελατειακά Δίκτυα - Διαμόρφωση νέων δεδομένων κατά την Επανάσταση
-
12η ενότητα: Τα πρώτα ελληνικά κόμματα - Τα κόμματα ως εκφραστές του πνεύματος της εποχής
-
13η ενότητα: Το Σύνταγμα του 1844 - Η παρακμή των "ξενικών" κομμάτων
-
14η ενότητα: Η νέα γενιά - Η εθνοσυνέλευση του 1862-1864
-
15η ενότητα: Η εδραίωση του δικομματισμού - Η οργάνωση των κομμάτων το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι.
-
16η ενότητα: Από τη χρεοκοπία στο Γουδί - Το κόμμα των Φιλελευθέρων - Αντιβενιζελικά, αριστερά κόμματα
-
17η ενότητα: Ο εθνικός διχασμός - Το Σοσιαλιστικό Κόμμα
-
18η ενότητα: Συνέπειες Μικρασιατικής καταστροφής - Τα κόμματα ως τη δικτατορία του Μεταξά
-
3ο κεφάλαιο: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ (ΓΕΝΙΚΑ)
-
19η ενότητα: Το προσφυγικό ζήτημα κατά την ελληνική επανάσταση
-
20ή ενότητα: Το προσφυγικό στην Οθωνική περίοδο (αυτόχθονες - ετερόχθονες). Τα αλυτρωτικά κινήματα τον 19ο αι.
-
21η ενότητα: ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 20ός αι. - ΔΙΩΓΜΟΣ 1914 - ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ
-
22η ενότητα: Η ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ - Η ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΗΣΗ
-
23η ενότητα: ΕΞΟΔΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΟΖΑΝΗΣ - ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
-
ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
-
4ο κεφάλαιο: ΠΟΝΤΟΣ (ΓΕΝΙΚΑ)
-
ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ
-
ΟΡΙΣΜΟΙ
-
ΠΑΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ!
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ - ΓΕΓΟΝΟΤΑ
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Α΄ ΚΕΦ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Β΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΚΟΜΜΑΤΑ
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Γ΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΚΡΗΤΙΚΟ
-
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Ε΄ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ
-
ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΕΣ
-
ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ;
-
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ!
15η ενότητα: Η εδραίωση του δικομματισμού - Η οργάνωση των κομμάτων το τελευταίο τέταρτο του 19ου αι.
Αντλώντας στοιχεία από τα ακόλουθα κείμενα και αξιοποιώντας τις ιστορικές σας γνώσεις να αναφερθείτε στις πολιτικές των Τρικούπη και Δηλιγιάννη.
Πηγή 1: Τα δύο κόμματα
Χαρακτηριστική είναι η ονομασία των δύο κομμάτων: Ο Τρικούπης είχε το «Νεωτερικό» κόμμα, ενώ ο Δηλιγιάννης το «Εθνικό». Για τον Τρικούπη, νεωτερισμός ήταν η διάκριση των εξουσιών και η ανάπτυξη της ιδιωτικής κοινωνίας μέχρι την αυτονόμησή της. Για τους αντιπάλους του, «εθνική» ήταν αυτή καθαυτή η ανάπτυξη του ανάμικτου «κρατικο-κοινωνικού» συγκροτήματος, μέσα στο οποίο έδρευαν αναπόσπαστα και τα ιδιωτικά συμφέροντα. Έτσι ο αγώνας μεταξύ των δύο παρατάξεων αναφερόταν πρώτιστα στη χρήση της κρατικής μηχανής, και γι’ αυτό ήταν κατευθείαν πολιτικός. Από τα δύο πολιτικά προγράμματα, του Τρικούπη ήταν περισσότερο εντοπισμένο κοινωνικά: εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στην πορεία για την αστικοποίηση και τον εξευρωπαϊσμό των κοινωνικών σχέσεων. Οι επιδιώξεις του Δηλιγιάννη ήταν λιγότερο χρωματισμένες ταξικά, πράγμα που επέτρεπε τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο «όλων των δυσαρεστημένων, από την άκρα δεξιά ως την άκρα αριστερά». Κοινός παρανομαστής μέσα στο δηλιγιαννικό συνονθύλευμα ήταν η άρνηση του χωρισμού των εξουσιών. Κεντρικός στόχος του αντιτρικουπισμού ήταν όχι ο μερισμός, αλλά η συγκέντρωση των εξουσιών και η διεύθυνσή τους από την πολιτική. Χαρακτηριστικό του Τρικούπη ήταν το πάθος για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ των αντιπάλων του το πάθος για την αναρρίχηση στα δημόσια αξιώματα και για την κυριαρχία της πολιτικής εξουσίας πάνω στην οικονομική. Έτσι, ο Τρικούπης κατηγορήθηκε σαν «πλουτοκράτης», ενώ οι αντίπαλοί του σαν «αρχομανείς». Στην ολιγαρχία του πλούτου αντιτάχθηκε η ολιγαρχία της πολιτικής ζωής. Η πρώτη χειραγωγήθηκε από τους κεφαλαιούχους, ενώ η δεύτερη από το πνεύμα του μικροαστισμού και του λαϊκισμού. Μέσα στο δηλιγιαννικό στρατόπεδο βρέθηκαν επίσης και οι προερχόμενοι από τα παλαιά «τζάκια» και τον κοτζαμπασισμό. Όμως, τα παλιά αυτά στρώματα είχαν ξεπέσει οριστικά. Τους ήταν αδύνατο πια να λειτουργήσουν «οπισθοδρομικά» σαν μια «φεουδαρχική αντίδραση». Αντίθετα, η πολιτική τους παρουσία πήρε αναπότρεπτα τη μορφή της «αρχομανίας», της «θεσιθηρίας», της δημοσιοϋπαλληλίας (μιας «φατριαστικής υπαλληλίας», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο Τρικούπης). Έτσι, ο παλιός κοτζαμπασισμός εμφανίσθηκε με τη μορφή του εκσυγχρονισμένου μικροαστισμού και λαϊκισμού. Οι μεταβολές της ελληνικής κοινωνίας μετά το 1860 ήταν μεγάλες και οριστικές: στο εξής το βασικό δίλημμα δεν ήταν πια αν η Ελλάδα θα πήγαινε προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, αλλά αν θα ακολουθούσε τον δρόμο της αναπτύξεως του κεφαλαίου ή την προοπτική του μικροαστισμού. Το κράτος, για τον Τρικούπη, ήταν ένα εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ για τον Δηλιγιάννη ήταν ένας αντικειμενικός στόχος. Ο Τρικούπης απέβλεπε στο να χρησιμοποιήσει το κράτος, ενώ ο Δηλιγιάννης στο να το κατακτήσει. Έτσι, ο κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομική και κοινωνική ζωή ήταν επιδίωξη παροδική για τον ένα, μονιμότερη για τον άλλο.
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. ΙΔ΄, σ. 22
Πηγή 2
Στην ουσία ο Τρικούπης εκπροσωπούσε τον εξευρωπαϊσμό της πολιτικής ζωής, ενώ ο Δηλιγιάννης την παραδοσιακή λειτουργία της. Ο Τρικούπης πίστευε ότι το κράτος χρειαζόταν πολιτική και οικονομική ανόρθωση, πριν γίνει λόγος για εμπλοκή σε αλυτρωτικές περιπέτειες. Γι’ αυτό επεδίωξε να καταστήσει τη χώρα διεθνώς αξιόπιστη, να ενθαρρύνειι την έναρξη της εκβιομηχάνισης, να βελτιώσει τις επικοινωνίες με την κατασκευή σιδηροδρόμων και τη διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου, και να εκσυγχρονίσει τον στρατό και το ναυτικό. Ωστόσο, ένα τέτοιο πρόγραμμα ήταν δαπανηρό και συνεπαγόταν αυξημένη φορολογία. Αυτό πρόσφερε εύκολο στόχο στον δημοφιλή και δημαγωγό Δηλιγιάννη, ο οποίος δεν είχε πρόβλημα να δηλώνει ότι ήταν αντίθετος προς ο,τιδήποτε υποστήριζε ο Τρικούπης. Η επιδεικτική λαϊκιστική ρητορεία του Δηλιγιάννη και η φλογερή προάσπιση μιας «μεγαλύτερης Ελλάδας», χωρίς αμφιβολία εξέφραζε πιο πιστά τους ενθουσιασμούς και τους μύχιους πόθους του απλού πολίτη από τα αυστηρά μεταρρυθμιστικά προγάμματα του Τρικούπη.
R. Clogg, Συνοπτική Ιστορία της Ελλάδας 1770-1990, εκδ. Ιστορητής, Αθήνα 1995, σσ. 71-72