Μάθημα : ΙΣΤΟΡΙΑ Γ΄Γ/σίου
Κωδικός : G645133
ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ΄Γ/σίου
Μελετήστε το προτεινόμενο υλικό προκειμένου να κάνετε τις εργασίες της ενότητας ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ΄Γ/σίου και όσα προτείνονται στο πεδίο ΑΣΚΗΣΕΙΣ.
20 σπαρακτικές φωτογραφίες του Lewis Hine για την παιδική εργασία
Η 12η Ιουνίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Εργασίας.
Αυτή η σειρά φωτογραφιών, που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, δείχνει ποιες ήταν οι εργασιακές συνθήκες πριν από την κατάργηση της παιδικής εργασίας το 1938...
Σχεδιαγράμματα ανά θεματική ενότητα για την ύλη της Ιστορίας Γ΄Γυμνασίου
Μια σύντομη επανάληψη στα βασικά στοιχεία της Ελληνικής Επανάστασης
«Το ΄21 Αλλιώς»: Η Ελληνική Επανάσταση σε φιγούρες και διοράματα Playmobil
Ιστορικοί Περίπατοι ««Η Αθήνα στην οθωμανική εποχή»»
Τα Φυσικά Δίκαια - Ρήγας Φεραίος
Το 1821 μέσα από 34 έργα τέχνης
ΕΝΟΤΗΤΑ 17: Ο Ι. Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδας (1828-1831) - Η ολοκλήρωση της ελληνικής επανάστασης (1829)
ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ [1821-1830]
Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821
Χρονολόγιο της Ελληνικής Επανάστασης
Παρουσίαση της ενότητας του σχολικού βιβλίου με εμπλουτισμένο υλικό.
Διαδραστική παρουσίαση ιστορικού υλικού και διερευνητική δραστηριότητα, με θέμα την εκπαιδευτική πολιτική του Ιωάννη Καποδίστρια, με την ανάδειξη των πρώτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Πατώντας πάνω στην εικόνα του Καποδίστρια, θα δείτε το υλικό σε αναδυόμενο παράθυρο [εμφανίζεται και κρύβεται, δεν είναι συνεχώς ορατό στη σελίδα]
ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ - Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Μουσουλμανοπαίδων» - Ο ευρωπαϊκός κόσμος και η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα
ΣΤΟΥ ΟΘΩΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΦΩΤΟΔΕΝΤΡΟ
Στου Όθωνα τα χρόνια - 1966 [τραγούδι]
ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ - ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ 1834
Η πρώτη περίοδος του Ελληνικού κράτους : Καποδίστριας και βασιλεία Όθωνα
Μια φωτογραφία της μεταοθωμανικής Αθήνας
Από τις πρώτες φωτογραφίες της Αθήνας (1842)
Από την ενότητα Νεότερη Ιστορία στην ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη.
©
Μια σειρά από διαδραστικά βίντεο για την 29η και 30η ενότητα της Ιστορίας της Γ Γυμνασίου, που αφορούν τους Βαλκανικούς πολέμους. Τα βίντεο παρουσιάζουν την αφορμή του Α Βαλκανικού πολέμου, τις συμμαχικές δυνάμεις , την απελευθέρωση της Θεσ/κης , το Β Βαλκανικό πόλεμο καθώς και τις δύο συνθήκες που υπογράφτηκαν.
από το blog ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ, το blog των μαθητών του 1ου Ιπποκρατείου Γυμνασίου Κω και της φιλολόγου Γιώτας Κεφαλά που δημιουργεί τις δραστηριότητες. ©
Μια πολύ ενδιαφέρουσα χρονογραμμή που συνδέει τα ιστορικά γεγονότα με κείμενα της Ν.Ε. Λογοτεχνίας που αναφέρονται σ' αυτά. Ίσως έτσι κι η Ιστορία γίνει πιο προσιτή ή η Λογοτεχνία αποκτήσει άλλο ενδιαφέρον...
Ανακάλυψε τα κλεμμένα κειμήλια του μουσείου και επίστρεψέ τα στις θέσεις τους!
Κάποιος συλλέκτης, λάτρης αντικειμένων με ξεχωριστές ιστορίες μπήκε νύχτα στο μουσείο και πήρε κάποια από τα κειμήλιά του. Τα έκρυψε στη δαιδαλώδη έπαυλή του. Το μουσείο σε προσέλαβε βς ντεντέκτιβ και σου ανέθεσε να τα ανακαλύψεις και να επιστρέψεις στη θέση τους.
Μπορείς να μας βοηθήσεις να ανακαλύψουμε σε ποια δωμάτια είναι κρυμμένα; Προσοχή στα αινίγματα που πρέπει να λύσεις για να τα ελευθερώσεις.!...
Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL, παρουσιάζει την έκθεση: «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL», μια πρωτότυπη προσέγγιση της εποχής της Επαναστασης του 1821, που απευθύνεται πρωτίστως στις νεαρές ηλικίες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Μάιο του 2020.
Παρουσιάζονται πάνω από 20 μικρά και μεγάλα διοράματα (τρισδιάστατες απεικονίσεις σκηνών), κατασκευασμένα από φιγούρες και εξαρτήματα PLAYMOBIL, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα των αρχών του 19ου αιώνα και γεγονότα της Επανάστασης του 1821. Οι πρόσφυγες της Πάργας, ο όρκος των Φιλικών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης να διαβαίνει τον Προύθο ποταμό, η Πολιορκία της Τριπολιτσάς, η έξοδος του Μεσολογγίου είναι μερικά μόνο από τα προς έκθεση διοράματα. Επιπλέον, πάνω από 80 πρωταγωνιστές της Επανάστασης, Έλληνες, φιλέλληνες και Οθωμανοί, άνδρες και γυναίκες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των γεγονότων, αποδίδονται σε φιγούρες PLAYMOBIL και παρουσιάζονται συνοδευόμενοι από σύντομο βιογραφικό τους.
Το σχεδιασμό και την γενική εποπτεία της έκθεσης έχουν οι επιμελήτριες του Μουσείου Νατάσα Καστρίτη (Ιστορικός Τέχνης) Παναγιώτα Παναρίτη (Αρχαιολόγος) και Ρεγγίνα Κατσιμάρδου (Ιστορικός). Για την κατασκευή των διοραμάτων εργάστηκαν οι συλλέκτες Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Άγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή. Για την κατασκευή τους έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 1300 φιγούρες, αξεσουάρ και άλλα στοιχεία PLAYMOBIL, που είτε παρείχε η εταιρεία είτε διέθεσαν οι ίδιοι. Τις φιγούρες ειδικής κατασκευής που απεικονίζουν ιστορικά πρόσωπα σχεδίασε και κατασκεύασε ο Στέλιος Μυλωνάς, χρησιμοποιώντας υλικό από την δική του συλλογή. Η έκθεση αποτελεί μέρος της σειράς εκδηλώσεων «1821 απηχήσεις στο σήμερα», οι οποίες εντάσσονται στις δράσεις που οργανώνει το Μουσείο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Ευθυμίου, είναι η ξεναγός μας στην Αθήνα της οθωμανικής εποχής. Μια ενδοσκόπηση της πόλης και της ιστορίας της, από τα πρώτα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, μέχρι και την απελευθέρωση, διαμέσου της περιήγησης στα σημαντικότερα κτηριακά μνημεία των Αθηνών. Στην πόλη, τα κτήρια και τους ανθρώπους της είναι χαραγμένη η ιστορία κάθε τόπου. Όσον αφορά την Αθήνα και την ιστορία της, είναι κοινώς αποδεκτό, ότι αποτελούν εδώ και αιώνες ορόσημο για τους περιηγητές, τους επιστήμονες, αλλά και τους απλούς περαστικούς κάθε τάξης και εθνικότητας. Διότι στην πόλη αυτή, συναντά κανείς μια σπάνια και ιδιόρρυθμη συνέχεια πέντε ξεχωριστών πολιτισμών. Από την αρχαιότητα στην Ρώμη και το Βυζάντιο και από εκεί στους Φράγκους, τους Οθωμανούς και ξανά στους Ευρωπαίους. Η Αθήνα πριν απελευθερωθεί επισήμως το 1830 έζησε περισσότερα από 370 χρόνια οθωμανικής κυριαρχίας. Μιας κυριαρχίας που καθόρισε, ενδεχομένως υπόρρητα, αλλά σε σημαντικό βαθμό, την μετέπειτα πορεία της πόλης και των κατοίκων της. Η ζωή υπό τον οθωμανικό ζυγό, η εσωτερική διοίκηση των Χριστιανών, η διατήρηση της γλώσσας και της θρησκείας, τα πρώτα ψήγματα της Αναγέννησης και ο δρόμος προς την Εθνική Επανάσταση του 1821. Η πλατεία Μοναστηρακίου, το Τζαμί του Τζισδαράκη, ο Άγιος Ασώματος, τα Προπύλαια και ο Παρθενώνας. Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.
Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου
O ηρωισμός μέσα από τη ζωγραφική του Ευγένιου Ντελακρουά, του Νικολάου Γύζη και άλλων μεγάλων καλλιτεχνών.
Η Γαλλία υπήρξε η κυρίαρχη υπερδύναμη του κόσμου για περίπου 200 χρόνια. Το αποτύπωμα της μπορούμε να το δούμε σήμερα παντού στην παγκόσμια κουλτούρα! Η μεγαλύτερη κληρονομιά όμως δεν έχει να κάνει με την τέχνη αλλά με την ίδια μας την Ελευθερία!
Μαθήματα Γαλλικών Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο σας παρουσιάζω την τριλογία βίντεο για το Γαλλικό Πολιτισμό. Ελευθερία - Ισότητα - Αδελφοσύνη.
Ένα πρότζεκτ του Γιάννη Σαρακατσάνη.
©
Τα αίτια της γέννησης και της επικράτησης του ναζισμού.
Σύντομη περιδιάβαση στη Γερμανία των Ναζί: όψεις της καθημερινής ζωής κάτω από τον ναζισμό.
Χρονολόγιο Ε.Ε. που περιλαμβάνει σημαντικά διεθνή γεγονότα.
Υλικό από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Γείτονα.